De Alpen liggen in een gebied met hogedruk. De atmosfeer is stabiel en de lucht is relatief droog. Uitzondering geldt voor het meest westelijke deel van de Alpen waar het in de namiddag iets wisselvalliger is. Verder laat de zon zich op de meeste plaatsen vaak zien vandaag. Na korte wisselvalligheid maandag en dinsdag keert hogedruk later in de week weer terug. Met nog een paar dagen te gaan lijkt september voor vrijwel heel Europa ver boven de maand gemiddelde temperatuur te gaan eindigen.

Na een korte wisselvallige periode begin van de week, opnieuw aangenaam nazomer weer en uitzonderlijk warm.

Vandaag begint de dag met volop zon en is het goed vertoeven in de bergen. Het is de hogedruk die het weerbeeld bepaald in de Alpen en zorgt voor een stabiele atmosfeer. De wind is hierbij zwak en er is veel ruimte voor de zon. Ook is er nauwelijks kans op onweersbuien.

14195193_10153873337483907_5844681890123178455_o

Mooie herfstplaatjes in Ötztal. Bomen met goud gele herfstbladeren en prachtige uitzichten. Via FB Ötztal 

cti4-huwcaajbdl-jpg-large

Aletsch gletjer in de herfst zon

14449814_986616491449645_4517898481252868524_n

skikampioen Marcel Hirscher is alweer hard aan het trainen hier in zijn gletsjer skigebied voor komend winterseizoen (via fb Hahnenkamrennen)

Verder zijn de temperaturen ook zeer aangenaam en kan de nulgradengrens gaan oplopen tot boven de 3500 m in de loop van de dag. Dit is erg opvallend voor deze tijd van het jaar. Een kleine uitzondering van het mooie nazomer weer vandaag geldt voor het noordwestelijke deel van Zwitserland. Hier kan het in de loop van de middag iets wisselvallig zijn door een kleine storing en kan er een buitje vallen.

14457431_10158012717360131_3497594232097455605_n

Genieten van de herfst in Damuls. In deze plaats waar in de winter heel veel sneeuw kan vallen duurt het nog 10 weken voor het winterseizoen van start gaat.

14468736_688575111301477_745941444223981299_o

Op veel plaatsen vindt deze tijd van het jaar de Almabtrieb plaat zoals hier in  het Zillertal (via fb Braunhoff Zilltaler).

anom2m_f108_europe

Later in de week wordt het opnieuw uitzonderlijk warm. Voor vrijwel heel Europa lijkt het maand temperatuur boven het gemiddelde te gaan eindigen. (temperatuur afwijking voor 29 sept. via karstenhaustein.com)

Morgen krijgt het westelijk deel van de Alpen te maken met een overtrekkend koufront. In het begin is het nog droog, maar in de loop van de dag zal de bewolking als snel gaan toenemen met daarbij ook regenbuien. Ook de oostelijke Alpen krijgen later op de dag te maken met deze wisselvallig heid hoewel het hier nog langer droog en aangenaam weer blijft. Voor de Dinsdag geldt een vergelijkbaar weerbeeld en zijn het vooral de oostelijke en zuidelijke Alpen zoals de Dolomieten die te maken krijgen met lichte wisselvalligheid.

cteycraxgaawmwa-jpg-large

Hoewel vandaag en later deze week er veel zonnige periodes zijn kan er in de nacht en vroege ochtend nog wel wat lage nevel zijn.

chart

Een ensemble die voor veel gebieden in de Alpen geldt. Maandag en dinsdag een kleine dip in de temperatuur en daarna opnieuw warm . Begin oktober neemt de onzekerheid toe, maar zijn er nog geen sterke aanwijzingen voor een winterse inval.

ecmopeu00_96_1

Een sterk blokkerend systeem van hogedruk boven het zuidelijke deel van Europa zorgen dat de tweede helft van de week opnieuw er zonnig en warm zal verlopen. Het wisselvallig weer bevindt zich met name in het noordelijke deel van Europa. (wetterzentrale.de)

De dagen daarna, na een korte wisselvallige periode op de maandag en dinsdag keert op woensdag de hogedruk weer terug. Het is een sterk blokkerend systeem boven het zuiden van Europa dat zorgt dat de wisselvalligheid zich vooral bevindt in het noorden van Euopa, met name Engeland. In de Alpen zal juist de zon zich opnieuw weer veel laten zien en blijft het mooi laat nazomer weer. Ook op de lange termijn zijn er nog geen sterke aanwijzingen voor een winterse inval en blijft het nog warm voor de tijd van het jaar.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 431 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer