Advertentie 

Algemeen; hoogtelaag Gislinde met kern boven het oosten van Duitsland trekt langzaam verder naar het oosten en verliest daarmee toenemend invloed op het weer in de Alpen. Van het westen uit stroomt geleidelijk ook weer wat drogere lucht binnen. De zuidkant van de Alpen heeft te maken met wat vochtigere luchtmassa’s.

Vastgeroest geblokkeerd stromingspatroon

Er komt maar geen einde aan het geblokkeerde stromingspatroon en de zomerse drukverdeling in grote delen van Europa als ook in de Alpen. Ook gisteren steeg het kwik in de westelijke Alpen met volop zon weer tot zomerse 25 tot 30 graden.

Op en top zomers in de Walliser Alpen, perfect weer ook om eens lekker met het stoomtreintje vanuit het Obergoms de Furka te beklimmen. Foto’s Daniel Fässler
Heerlijke contrasten op de Furka in Oberwalllis

Minder zonnig en warm werd het opnieuw in de oostelijke Alpen en met moeite werd lokaal de 25 graden grens geknakt. De getemperde temperaturen werden veroorzaakt door hoogtelaag Gislinde dat geheel volgens de verwachtingen boven Duitsland kwam te liggen. Met een noordwestelijke stroming werd er in de oostelijke Alpen wat koelere en vooral ook vochtigere lucht aangevoerd met als resultaat meer (Stau)bewolking en ook neerslag.

Radarbeeld gistermiddag met de neerslag in Duitsland en de oostelijke Alpen. Onstabiel met enkele onweersbuien ook in de noordelijke Balkan en noord Italie
Bewolking en graadje of 10 gisteren in het Kleinwalsertal / Mittelberg op 2000 meter hoogte. Foto via Twitter Hans ter Braak. Twitter @hansterbraak
Warmer weer en veel zon in aantocht en zullen deze ligstoelen weer volop benut worden. Mittelberg – Kleinwalsertal op 2000 m. Foto via Twitter Hans ter Braak. Twitter @hansterbraak
Prachtige regenboog in Wangenitztal op 2700m (Karinthië) Via Hans ter Braak / foto-webcam.eu

Gislinde zet haar koers vandaag verder voort richting Polen en in het weekend onder verder opvulling naar Wit Rusland en de Oekraïne. Daarmee mogen ook de oostelijke Alpen zich weer gaan verheugen op meer hogedruk invloed en dus meer zon en drogere condities. Met de zon en de aanvoer van weer warmere lucht gaat ook het kwik weer omhoog.

GFS 500 hPa voor donderdag 21h00. Het hoogtelaag is inmiddels doorgeschoven tot over midden Polen

In het gehele Alpengebied wordt het met volop zon zomers warm. De zuidkant en deels ook de noordkant kunnen wat last hebben van overtrekkende hogere wolkenvelden en in de middag en avond vormen zich ook elders meest onschuldige stapelwolken.

Met name de zuidkant maakt door de dagelijkse gang kans op een lokale onweersbui, elders blijft het meest droog. Ook in de bergen is het zacht met op 2000 meter 8 tot tot 13 graden en op 3000 meter een graad of 4. De vorstgrens vinden we terug rond de 3700 meter.

Radarbeeld 09h00. Bron Wetteronline.de

Voor het weekend en ook de nieuwe week verandert er grosso modo maar bar weinig aan het geblokkeerde stromingspatroon en de zomerse drukverdeling. Kijken we naar de jetstream dan zien we dat die via een grote boog naar het noorden toe afbuigt en een andere tak met grote boog naar het zuiden.

GFS 200 hPa met daarop het verloop (koers) van de jetstream op circa 11 km hoogte. Geel en oranje zijn de gebieden waar de jet zijn hoogste snelheden bereikt (130 tot 220 km/h)
Vergelijk volgende week woensdag 18 juli. Ook dan nog steeds hetzelfde patroon (geblokkeerde stromingspatroon)

Actieve storingen worden daarmee gedwongen om via de noord dan wel via de zuid om Europa heen te trekken en kunnen ons niet of slechts in afgezwakte vorm of in de hoedanigheid van afsnoerende hoogtelaagje bereiken.

Omdat de sturende (blokkerende) hogedruk centra ver weg liggen (Atlantische Oceaan, Noordwest Rusland en de atmosfeer steeds weer neigt naar die vlakke (lagere) drukverdeling met dus weinig drukgradiënt blijft het risico op lokale (warmte) onweders getriggerd door de dagelijkse gang en orografie (bergen) bestaan. Vooral in het weekend neemt het risico weer wat toe, begin volgende week dan tijdelijk weer afnemend.

GFS 850 hPa temperatuur anomalie. zaterdag 21 juli. voor Europa verandert er dan en ook daarna niet veel aan de boven normale temperaturen

Ook op de nog langere termijn ziet het er niet naar uit dat er veel zal veranderen. Het zomerweer houdt dus aan en het kan zelfs nog weer warmer gaan worden! Lokale onweersbuien zullen daarbij voor lief moeten nemen. Hoe alles in dtail gaat verlopen daarover dan later meer.

GFS ensemebles centrale noordelijke Alpen

Europa vakantie weer
Kijken we nog even verder naar het weer in Europa dan zien we ook daar door het geblokkeerde stromingspatroon weinig verandering. In het zuiden van Europa is en blijft het bloedje heet met middagtemperaturen die algemeen tussen de 30 en 37 graden uitkomen. De berggebieden van noord Spanje (Pyreneeën) Italië en de Balkan maken kans op lokale warmte onweders.

GFS 850 hPa voor zondag 15 juli

Nog even op speciaal verzoek van Ronald v D die volgende week in (midden) Slovenië vertoeft een blik op het weer in deze contreien.

Ook voor deze regionen aanhoudend warm tot zeer warm zomerweer met middagtemperaturen meest tussen de 25 en 29 graden, lokaal ook nog hoger. In de middag en avond kans op lokale en soms ook pittige warmte onweders met voorkeur voor de bergen. Niet verkeerd lijkt mij en bij deze een goede reis en fijne vakantie gewenst Ronald! (hieronder nog de prognoses voor midden Slovenië, prikpunt Vrhika)

Maandag en dinsdag in zuid Frankrijk toenemende kans op lokale onweersbuien gevolgd door ietwat minder hoge temperaturen maar aanhoudend zomers. Verkoeling vind je langs de stranden en op of in het water. Zeewater temperaturen zie kaart hieronder.

Tot zover het weerpraatje voor deze donderdag. Een fijne dag gewenst, blijf volgen ook op Facebook en Twitter en vertel het verder! Ciao vanuit een zomers Termen in Oberwallis

Een eigen “stekkie” in Wallis – Zwitserland !?
Via Alpenweerman komt u bij de mooiste koop en huurwoningen voor uw (wintersport) vakantie in Zwitserland vlak bij de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena etc.  Wat bijvoorbeeld te denken van dit nog maar net op de de markt verschenen schitterende “Golf appartement” op de Riederalp ( Aletsch) 

For Sale op de Riederalp! (ski / golf )

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en andere woningen aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 868 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen – Europaweer – “Geblokkeerde” zomerse setting open-end”

 • MrB
  14 juli 2018 at 10:37

  Hallo Johann, kan je al wat zeggen over het weer vanaf komend weekend voor kleinwalsertal? Op diverse weersites lijkt het telkens slechter te worden :-(. Wij verblijven er namelijk vanaf volgende week voor een week.

 • Johann
  14 juli 2018 at 11:31

  De kans op regen en onweersbuien gaat toenemen en het wordt wat minder warm. Voor dinsdag zou het in de Voralrberg een dagje met meer buien kunnen gaan worden. Al met al blijft het echter zomers. Zie ook weerbericht voor vandaag. Hoe dan ook fijne in het mooie Kleinwalsertal!

 • MrB
  14 juli 2018 at 14:39

  Dankje, nog een week wachten en het is zover. Blijf je berichten volgen.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer