Algemeen: Over de Alpen trekt een zuidwestelijke stroming die warme en instabiele lucht met zich meebrengt. Vanochtend trekt een groot systeem aan onweersbuien over het noordwestelijke Alpengebied. Nadat het even rustig is trekken later vanavond opnieuw onweers- en regenbuien vanuit westelijke richting over de Alpen. Ook morgen en de dagen daarna blijft het onbestendig door een vlakke drukverdeling boven een groot deel van Europa.

13268198_10153437737202890_4877797806160974602_o

In Silvretta Montafon in Oostenrijk worden de transportbanden voor skiërs  weer afgebroken om plaats te maken voor de Alpenkoeien (via FB Silvretta)

Cje_WPIUoAAhjCw.jpg-large

De eerste koeien gaan weer naar de alpenweides nu het gras daar weer lang genoeg is in Mittelberg, Oostenrijk (via Hans ter Braak)

13254692_1410902405601880_3718757618349476414_o
13301482_1410902518935202_5241977973257737901_o

Mooie plaatjes van een groene transformatie nu de sneeuw op de meeste plaatsen is gesmolten (via Bergbahnen diamskopf)

13246413_1034110743293437_6245021813337360152_o

Prachtige zonsopkomst gisterochtend in Italiaanse Dolomieten in Val Gardena Gröden (via FB ‎ValGardena‬ ‪#‎Italië)‬

In het overgrote deel van de Alpen begint de dag bewolkt. Aan de Alpennoordzijde kunnen al vroeg vanochtend de eerste onweerbuien gaan ontstaan door een uitlopen van een koufront. In de rest van de Alpen begint de dag op veel plaatsen droog. Wel hangt er veel hoge bewolking en kan af toe de zon doorbreken. De meeste zon is te vinden in het zuidwestelijke deel van de Alpen. In de loop van de middag draait die wind en steekt er een zwakke föhn wind vanuit het zuiden op. Hierdoor neemt de bewolking weer wat toe. Later in de middag neemt de kans op onweersbuien opnieuw toe. Dit gaat vaak vooraf aan snel ontwikkelde stapelwolken. Deze buien kunne zich plaatselijk voordoen en blijven vaak lang op dezelfde plek hangen. Verder zijn de temperaturen erg zwoel nog vandaag met een nulgraden grens ruim boven de 3500m.

2016052806_201605261729_2_stormforecast.xml

Op deze Estofex kaart is goed te zien waar grote kans op de onweer is. Voor gisteren en vandaag is te zien dat er boven een groot deel van Europa de lucht instabiel is met een grote convectiviteit. In Zuid-Duitsland bezorgde afgelopen nacht al een supercel voor stormachtig weer.

CjfEQsuW0AAhAbp.jpg-large-2

Chaos in Wiesbaden in Duitsland na fikse onweersbuien (via ‪‪Kachelmann)

Morgen begint de dag eerst ook nog zonnig. Later treedt er een weersverandering op en trekt een storing over het westelijke deel van de Alpen. Door een zuidewestlijk stroming is het in de Zwitsersland en noordkant van de Alpen opnieuw föhnig. Aan de zuidkant van de Alpen hangt hierdoor dikke bewolking en kunnen stevige regenbuien ontstaan. In de loop van de middag geldt dit ook voor de rest van de Alpen en trekken er veel regenbuien over. De temperatuur ligt wat lager dan de zaterdag en daarbij ligt de sneeuwvalgrens op 2500m. De maandag is het ook koeler, met name de westkant van de Alpen, en kunnen er gedurende de hele dag stevig regenbuien overtrekken met daarbij ook kans op onweer.

Recm961

Ook de komende dagen houden we een vlakke drukvering boven de Alpen en een groot deel van Europa. Het zijn vaak kleine en lokale weersystemen die plaatselijk voor regen- en onweersbuien zorgen. Op deze weerkaart voor dinsdag is te zien dat het in West-Europa begin van de week relatief koeler is. Later in week neemt de temperatuur overal weer toe.

Ook de rest van komende week blijft er een vlakke drukverdeling boven de Alpen en de rest van centraal Europa. Hierdoor blijft de lucht instabiel en met plaatselijke convectieve regen- en onweersbuien. Houdt daarom vooral de lokale berichtgeving ook goed in de gaten. Vaak is eind van middag de kans op onweer het grootst. Ook de rest van Europa heeft te maken met deze weersituatie en zijn het vaak de kleine actieve weersysteem die het weer deze tijd van het jaar bepalen. Verder liggen na dit weekend de temperaturen rond normaal voor deze tijd van het jaar. Het blijft dus nog even onbestendig.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 59 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer