Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Over de Alpen trekt een zuidwestelijke stroming die warme en instabiele lucht met zich meebrengt. Vanochtend trekt een groot systeem aan onweersbuien over het noordwestelijke Alpengebied. Nadat het even rustig is trekken later vanavond opnieuw onweers- en regenbuien vanuit westelijke richting over de Alpen. Ook morgen en de dagen daarna blijft het onbestendig door een vlakke drukverdeling boven een groot deel van Europa.

13268198_10153437737202890_4877797806160974602_o

In Silvretta Montafon in Oostenrijk worden de transportbanden voor skiërs  weer afgebroken om plaats te maken voor de Alpenkoeien (via FB Silvretta)

Cje_WPIUoAAhjCw.jpg-large

De eerste koeien gaan weer naar de alpenweides nu het gras daar weer lang genoeg is in Mittelberg, Oostenrijk (via Hans ter Braak)

13254692_1410902405601880_3718757618349476414_o
13301482_1410902518935202_5241977973257737901_o

Mooie plaatjes van een groene transformatie nu de sneeuw op de meeste plaatsen is gesmolten (via Bergbahnen diamskopf)

13246413_1034110743293437_6245021813337360152_o

Prachtige zonsopkomst gisterochtend in Italiaanse Dolomieten in Val Gardena Gröden (via FB ‎ValGardena‬ ‪#‎Italië)‬

In het overgrote deel van de Alpen begint de dag bewolkt. Aan de Alpennoordzijde kunnen al vroeg vanochtend de eerste onweerbuien gaan ontstaan door een uitlopen van een koufront. In de rest van de Alpen begint de dag op veel plaatsen droog. Wel hangt er veel hoge bewolking en kan af toe de zon doorbreken. De meeste zon is te vinden in het zuidwestelijke deel van de Alpen. In de loop van de middag draait die wind en steekt er een zwakke föhn wind vanuit het zuiden op. Hierdoor neemt de bewolking weer wat toe. Later in de middag neemt de kans op onweersbuien opnieuw toe. Dit gaat vaak vooraf aan snel ontwikkelde stapelwolken. Deze buien kunne zich plaatselijk voordoen en blijven vaak lang op dezelfde plek hangen. Verder zijn de temperaturen erg zwoel nog vandaag met een nulgraden grens ruim boven de 3500m.

2016052806_201605261729_2_stormforecast.xml

Op deze Estofex kaart is goed te zien waar grote kans op de onweer is. Voor gisteren en vandaag is te zien dat er boven een groot deel van Europa de lucht instabiel is met een grote convectiviteit. In Zuid-Duitsland bezorgde afgelopen nacht al een supercel voor stormachtig weer.

CjfEQsuW0AAhAbp.jpg-large-2

Chaos in Wiesbaden in Duitsland na fikse onweersbuien (via ‪‪Kachelmann)

Morgen begint de dag eerst ook nog zonnig. Later treedt er een weersverandering op en trekt een storing over het westelijke deel van de Alpen. Door een zuidewestlijk stroming is het in de Zwitsersland en noordkant van de Alpen opnieuw föhnig. Aan de zuidkant van de Alpen hangt hierdoor dikke bewolking en kunnen stevige regenbuien ontstaan. In de loop van de middag geldt dit ook voor de rest van de Alpen en trekken er veel regenbuien over. De temperatuur ligt wat lager dan de zaterdag en daarbij ligt de sneeuwvalgrens op 2500m. De maandag is het ook koeler, met name de westkant van de Alpen, en kunnen er gedurende de hele dag stevig regenbuien overtrekken met daarbij ook kans op onweer.

Recm961

Ook de komende dagen houden we een vlakke drukvering boven de Alpen en een groot deel van Europa. Het zijn vaak kleine en lokale weersystemen die plaatselijk voor regen- en onweersbuien zorgen. Op deze weerkaart voor dinsdag is te zien dat het in West-Europa begin van de week relatief koeler is. Later in week neemt de temperatuur overal weer toe.

Ook de rest van komende week blijft er een vlakke drukverdeling boven de Alpen en de rest van centraal Europa. Hierdoor blijft de lucht instabiel en met plaatselijke convectieve regen- en onweersbuien. Houdt daarom vooral de lokale berichtgeving ook goed in de gaten. Vaak is eind van middag de kans op onweer het grootst. Ook de rest van Europa heeft te maken met deze weersituatie en zijn het vaak de kleine actieve weersysteem die het weer deze tijd van het jaar bepalen. Verder liggen na dit weekend de temperaturen rond normaal voor deze tijd van het jaar. Het blijft dus nog even onbestendig.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 52 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer