klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: Vanaf weekend flinke afkoeling door arctic outbreak vanuit het noorden met een eerst koufront dat op  zaterdag arriveert. Dit gaat gepaard met winterse buien. Op woensdag nadert er dan weer een nieuw koufront.

Gisteren was het in het Alpengebied op wat hogere sluierbewolking na over het algemeen behoorlijk zonnig weer. Alleen de westelijke Alpen zaten al wat vroeger met wat meer bewolking in de bergen. Het was ook warm met in de dalen op uitgebreide schaal temperaturen tussen de 20 en 23 graden. In de hogere delen van de bergen kan er op veel plekken nog prima geskied worden. Hier zagen we gisteren dan ook wat mooie plaatjes van voorbij komen.

Prachtig weer gisterochtend in Obergurgl, Oostenrijk

Uitstekende skicondities nog in de hogere delen van Oostenrijk. Obergurgl

Later in de middag kwam er wat meer bewolking opzetten. Wat een prachtig winters plaatje zo eind April. Neem wel je zonnebrand mee, want de zonkracht is enorm boven de sneeuw!

serfaus2

In de lager gelegen gebieden is de sneeuw grotendeels al weg. Hier in Serfaus-Fiss-Ladis was het gisteren volop genieten! (Foto via FB Serfaus-Fiss-Ladis)

serfaus1

Ook op de hogere alpenweides waar de sneeuw net verdwenen is doet de lente zijn intreden. Dit gaat echter weer veranderen! (Foto via FB Serfaus-Fiss-Ladis)

Intussen is het in vrijwel het gehele Alpengebied bewolkt geworden en valt er op uitgebreide schaal neerslag. Op dit moment nog veelal regen met in de hogere delen (vanaf zo’n 2000 m) sneeuw. Met het instromen van de koelere lucht gaat deze sneeuwvalgrens in de loop van de dag verder dalen.

radar

Het actuele radarbeeld van de Alpen. Op dit moment veelal regen met in de hogere delen sneeuw. (Bron: Wetteronline.de)

Met het arriveren van het koufront vanuit het noorden, is het in het gehele Alpengebied overwegend bewolkt met de grootste kans op opklaringen aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam. Het is onaangenaam weer met veel buien aan de noordkant van de Alpen. In de noordwest Alpen zal de neerslag wat aanhoudender zijn. Hier wordt dan ook de meeste neerslag verwacht.In eerste instantie ligt de sneeuwval grens rond de 2000 m, maar deze zal in de Noordelijke Alpen tegen de avond langzaam gaan zakken naar 1500 m en later in de nacht zelfs tot op zo’n 700-1000 m en door neerslag afkoeling kan het lokaal nog wel wat lager zijn! In de zuidelijke Alpen ligt de sneeuwvalgrens rond de 1500 m. Veel neerslag wordt hier echter niet verwacht.  Overdag ligt de nulgraden grens rond de 2200 m, maar deze gaat richting de avond dus sterk dalen. Tot zondagochtend kan er lokaal behoorlijk wat sneeuw gaan vallen in de bergen, met over het algemeen zo’n 5 tot 15 cm verse sneeuw.  In de noordwestelijke Alpen valt er wat meer en moet men rekening houden met 20 tot 30 cm en lokaal ook nog meer. De zuidelijke Alpen zal misschien wat neerslag meepikken, maar dit is niet echt noemenswaardig.

kaart zondag

Dit weekend stroomt er zeer koude lucht vanuit het noorden over Europa uit waardoor de temperatuur op uitgebreide schaal een flinke duikvlucht gaat nemen met tot in de lagere delen winterse neerslag!

Op zondag zet de temperatuurdaling door en steekt er een Nordföhn op waardoor de zuidelijke Alpen “wetterbegunstigt” zijn met veel opklaringen. Ten noorden van de Alpenhoofdkam is het meest bewolkt en dan met name wat meer naar het westen toe kan het in de bergen nog wat verse sneeuw geven. De tweede helft van de middag kan er in de Dolomiten lokaal ook nog een buitje ontwikkelen. Ook op maandag en dinsdag hebben de Alpen nog te maken met een noordelijke stroming en is het overwegend bewolkt met in het noorden hier en daar wat neerslag. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam is het overwegend zonnig.

Op Woensdag naderd er dan opnieuw een koufront vanuit het Noorden, waardoor de bewolking weer verder gaat toenemen. Wederom zal dit koufront in de Nordstau vooral aan de noordkant van de Alpen de nodige neerslag gaan opleveren. In het zuiden is het door de nordföhn een stuk helderder dan in het noorden.  Wel kunnen er hier in de loop van de middag in de bergen wat buitjes ontstaan.

sneeuwkaart

De totale verse sneeuw hoeveelheid t/m donderdag. Op uitgebreide schaal sneeuw van de betekenis tot in de lagere delen! En dat voor eind April! (Bron: Bergfex)

Houd in de bergen en hogere delen rekening met verkeersoverlast door opkomende sneeuwval en gladheid door bevriezing.  Vermijd vooral op zaterdag en zondag het hooggebergte.  Algemeen weer stijgend lawinegevaar door sneeuw en sneeuwvervrachting door de harde tot stormachtige naar noordwestelijke wind.

Europa

Zoals hierboven te lezen is, stroomt er de komende dagen erg koude lucht over een groot deel van Europa uit met hier en daar zelfs winterse neerslag. Wie naar het warmere voorjaarsweer wil zal de komende week echt naar het zuiden van Europa moeten.

temperature anomaly

Dit kaartje geeft de afwijking van de temperatuur weer ten opzichte van normaal. Goed te zien is dat het in een groot deel van Europa de komende week (soms tot wel 15 graden!) veel te koud is voor de tijd van het jaar.

In de BeNeLux, Frankrijk en Duitsland is het de komende dagen koud voor de tijd van het jaar met zon, maar ook stevige buien tussendoor. In de hogere delen, kan de neerslag ook in de vorm van sneeuw vallen. De Franse Riviera heeft dit weekend nog te maken met wat minder weer, maar na het weekend belooft het hier ook zonniger te worden met een graad of 18.

In Spanje en Portugal was het de afgelopen dagen op veel plekken niet zo’n mooi weer, maar hier gaat het weer de komende week wel verbeteren met flink meer zon en op uitgebreide schaal temperaturen van boven de 20 graden. Wie naar Italië wil zal het vooral in de zuidelijke helft moeten zoeken alwaar het een stuk zonniger en warmer is dan in het noorden. Het noorden van Italië heeft ook last van de koude lucht vanuit het noorden. Hier ontstaan dan ook gemakkelijk buien.

In Griekenland en Turkije is het komende week op zich geen onaardig voorjaarsweer met temperaturen van rond de 25 graden. Wel kunnen ze de komende dagen te maken hebben met af en toe wat wolkenvelden en een enkele bui, maar de zon zal ook zeker regelmatig te zien zijn.

Boven de Britse eilanden is het weer de komende dagen nog best heel aardig. Wel is het aan de frisse kant. Er staat een stevige wind vanuit het noorden met regelmatig wat buien. Tussen de buien door zal de zon echter heel regelmatig te zien zijn. In de hogere delen kan er af en toe ook een sneeuwbui vallen en dan met name in de Schotse hooglanden. Ook in Scandinavië is het de komende dagen behoorlijk fris met regelmatig (sneeuw)buien tot in de lage delen.

Voor meer updates kijkt u op facebook of twitter. Voor nu een fijn weekend allemaal!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 31 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer