Alpen – Europa: Weeralarm Alpen. Grote verschillen West- en Oost-Europa
Algemeen: Het onstuimige en regenachtige weer blijft nog voortduren. Dit weekend blijven bewolking, regen en onweersbuien domineren. In veel Alpengebieden wordt op dit moment zelfs een weeralarm uitgeven voor zware regenval. De temperaturen liggen wel rond gemiddeld voor de tijd van het jaar, maar de verschillen zijn groot tussen west en oost. Voor langere periodes met zon moeten we toch zeker nog een week wachten, maar nemen de kansen daarop richting volgend weekend toe.
Onstuimig en regenachtig
Vandaag houden dichte bewolking en stevige regenbuien de Alpen in zijn greep. Met name rond de Alpenhoofdkam gebieden kunnen flinke regenhoeveelheden vallen. Voor het centrale deel van Zwitserland wordt zelf een code rood uitgegeven voor zware regen val. Hier kan plaats zelfs meer dan 150 mm gaan vallen. Ook het westen van Oostenrijk en zuiden van Duitsland hebben te maken met stevige regenval. Door een zuidwestelijke stroming worden veel storingen naar de Alpen aangevoerd op dit moment. De meest intensieve buien met onweer vonden afgelopen nacht al plaats en zal de intensiteit daarom in de loop van de dag wat gaan afnemen. De vorstgrens bevindt zich rond de 3000 m en kan daarboven zelf nog een ruime hoeveelheid sneeuw gaan vallen.
In de winter al het sneeuwrijkste dorp van de Alpen, maar ook vanochtend was hier een vers laagje sneeuw te zien (Damuls, Oostenrijk)
Stevige hagelbuien in Bergame, Noord-Italie gisteren eind van de middag. (foto via FB, La Meteo)
Dreigende luchten gisteren in Zell am Ziller, Oostenrijk
Stevige regen en onweersbuien bereikten gisteren niet alleen de Alpen, maar ook Zuid-Duitsland
waar zelfs een supercell werd waargenomen in Bayern (via FB, Severe Weather)
Gisteren en ook vandaag geldt er een code rood in Zwitserland en wordt er gewaarschuwd voor zware regenval.
Regenhoeveelheden van meer dan 150 mm kunnen hier verwacht worden (via meteo-alarm.eu)
Ook de zaterdag verloopt wisselvallig. In de ochtend nog een mix van zon en wolken, maar in de loop van de middag neemt de kans op buien en onweer weer toe. De wind is er verder niet erg aanwezig behalve tijdens naderde regen en onweersbuien. Ook op zondag een vergelijkbaar weerbeeld. In de ochtend veelal bewolking en in de middag opnieuw toenemende kans op onweersbuien. Ook na het weekend blijft de weersituatie in de Alpen onstabiel en blijven we ons op de scheidingslijn bevinden van warme lucht in het oosten van Europa en koelere lucht aan de westkant van Europa. Door deze weersituatie blijven storingen afwisselend vanuit zuidwestelijke richting en noordoostelijke naar de Alpen geslingerd worden.
De Alpen bevinden zich dit weekend op de scheidingslijn van warm en koude lucht. Na eerst een aantal overtrekkende storinge vandaag vanuit zuidwestelijke richting draait later dit weekend de stroming tegengesteld vanuit het noordoosten. In het gehele Alpengebied blijft het wisselvallig en kan er boven de 30000 m ook aardig wat sneeuw gaan vallen.
Grote verschillen op dit moment in Europa. Zeer warme lucht vinden we in Zuid-Oost Europa met temperaturen die de 40 graden naderen dit weekend.
In West-Europa is het juist relatief koel. (foto via FB Severe weather).
Het weer blijft deze dagen ongeschikt voor het maken van bergtochten. Echter tussen de buien door zijn korte tochtjes zeker goed te doen. Als we het vergelijken met dezelfde periode vorig jaar zijn de temperaturen in ieder geval veel aangenamer, en is het niet zo extreem heet als toen. Het advies blijft wel ga vroeg op pad aanzien de onweersactiviteit vooral in de loop van de middag het sterkst toeneemt.
Halverwege de week lijken de temperaturen wel weer wat te gaan oplopen en indiceren de modellen ook op de ontwikkeling van een hoog boven de Alpen. Vooral richting volgende weekend stijgen de temperaturen weer ruim boven normaal en nemen de kansen op echt zomers weer toe. Tot die tijd blijven we nog dat grote contrast zien in Europa met zeer hoge temperaturen aan de oostkant en de koelere lucht in het westen. Met name Frankrijk beleeft op dit moment nog een zeer natte en frisse start deze begin zomer.
Regenachtig, maar aangename temperaturen voor het maken van bergtochten. In de ochtend vaak nog laaghangende bewolking maar daarboven zonnig, zoals hier in de Dolomieten (foto via FB, Seiser Alm / Alpe di Siusi)
Richting volgende weekend stijgende temperaturen kans op de ontwikkeling van hoge luchtdruk weer later in de week.
Tot slot wil ik jullie nog even attenderen op het Webinar het Weer in de Alpen vanavond (-zie HIER FB-event-) Weet jij hoe je slecht weer in de bergen kunt inschatten? Wat is een cumulonimbus, wat moet je doen bij onweer en hoe lees je een weerkaart? Het weer speelt op bergtochten een belangrijke rol, zowel wat de veiligheid betreft als het plezier wat je hebt tijdens de tocht. Volg op 17 juni vanaf 20.00 uur het webinar ‘Het weer in de bergen’ en leer wat je moet doen als het weer plotseling omslaat Wie het weer leert inschatten en de voortekenen van een weersomslag kent kan meer genieten en is veiliger op pad. Na afloop van de video op deze pagina je vragen stellen en krijg je meteen antwoord.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.
één reactie op “Alpen – Europa: Weeralarm Alpen. Grote verschillen West- en Oost-Europa”
Comments are closed.
Ziet er allemaal goed uit Roy, behalve het weer dan 😉 Gruß aus Lofer