Algemeen: Op dit moment liggen de Alpen onder invloed van hoge druk en is het prima weer. In de nacht van donderdag op vrijdag nadert er dan een koufront de Alpen die met name op vrijdag voor buien gaat zorgen.
Gisteren schampte een zwak warmtefrontje de noordelijke Alpen die zorgde voor redelijk wat bewolking in deze regio. Hier en daar viel er een enkel spatje regen uit, maar veel was het op de meeste plaatsen niet. Inmiddels is de luchtdruk weer wat aan het stijgen achter het warmtefrontje en klaart het op de meeste plaatsen weer op.
Het belooft weer een prachtige dag te worden hier in de Hautes Alpes in Frankrijk.
Alta Badia
Ondanks de wat vochtigere en onstabiele luchtmassa’s in de zuidelijke Alpen was het gisteren voor een groot deel van de dag toch genieten in de Italiaanse Dolomieten, zoals hier in Alta Badia.
Zoals op onderstaand actueel radarbeeld te zien is, is het op wat restbewolking na in het gehele Alpengebied prachtig weer met in tegenstelling tot de Benelux geen neerslag met uitzondering van een enkel spatje in het uiterste oosten van Oostenrijk.
radar
Actuele radarbeeld van vanmorgen 9 uur
Vanmorgen hebben we in het gehele Alpengbied nog te maken met wat restbewolking. In de loop van de dag belooft deze steeds verder op te lossen en wordt het almaar zonniger en zonniger met op veel plekken een staal blauwe hemel. Boven de bergen ontstaan in de loop van kleine stapelwolkjes, zeer lokaal zou hier een klein drupje uit kunnen vallen, maar dit mag eigenlijk niet echt een naam hebben. Het is heerlijk warm zomerweer met temperaturen in de dalen van ruim boven de 25 graden. In de zuidelijke Alpen ook temperaturen van boven de 30 graden. Op 2000 m is het zo’n 13 tot 16 graden en met een zonnetje erbij is het uitstekend weer om er op uit te trekken in de bergen vandaag. De nul-graden grens komt vandaag uit rond de 4500 m.
0900_hu
 Prachtig zomerweer vanochtend in Malcesine aan het Gardameer in Italië
0800_hu
Maar ook in de noordelijke Alpen worden ze vanochtend wakker met prachtig weer, zoals hier op de grens van Duitsland en Oostenrijk in Herzogstand.
Op donderdag is het wederom heerlijk zomerweer met hoge temperaturen en veel zonneschijn. In de middag neemt de bewolking wel geleidelijk toe op nadering van een koufront vanuit het noordwesten. Tot de avond blijft het waarschijnlijk nog meest droog, al kan er hier en daar al wel een klap onweer voorkomen. In de avond en nacht trekt het koufront steeds verder de Alpen binnen van west naar oost en moet men lokaal rekening houden met heftig onweer en stevige buien waarbij er in korte tijd aardig wat neerslag kan gaan vallen.
Vrijdag hebben we dan ook te maken met dit front en vallen er de hele dag stevige buien. In de loop van de middag trekt het zwaartepunt van de buien steeds verder oostwaarts. Vanuit het westen wordt het dan in de loop van de middag en avond droger en lossen de wolken langzaam weer op. De temperatuur heeft dan wel een flinke stap terug gedaan en het is dan ruim 8 graden kouder als de dagen ervoor. De sneeuwvalgrens zal vrijdag uitkomen tussen de 2200 en 2500 meter.
GFSOPEU00_84_1
 Richting het weekend komen de Alpen weer onder invloed van een hoge drukgebied te liggen en belooft het een aantal dagen prachtig weer te worden.
In het weekend trekt het lage drukgebied wat bij het koufront hoorde verder naar het zuiden weg en komen de Alpen weer onder invloed van de hoge druk te liggen. Met name in de oostelijke Alpen hebben ze op zaterdag dan nog te maken met wat restbewolking, neerslag wordt hier niet meer uit verwacht. In de rest van de Alpen het over het algemeen meest opgeklaard en belooft het weer een prachtige dag te worden met veel zonneschijn. Vanaf zondag en de dagen daarna is het in de gehele Alpen zonnig en droog zomerweer. Een aantal prachtige dagen om er op uit te trekken.
Richting donderdag lijkt er dan weer een koufront te naderen met maritiem polaire lucht met opnieuw regen en een stevige temperatuur daling.
vrijdag
Tweede helft van volgende week wordt er met een noordelijke stroming veel koelere en ook vochtige lucht aangevoerd die dan voor wat minder weer kan gaan zorgen.

Rest van Europa

Over het weer in het middellandse zeegebied kunnen we erg kort zijn. Het is en blijft hier stabiel zomerweer met veel zonneschijn en warme temperaturen. In Italië is het ook warm en zonnig maar moet wel rekening worden gehouden met een enkele onweersbui. In Frankrijk hebben we vooral in de noordelijke helft van het land te maken met veel buien, terwijl het in het zuiden prachtig weer is. Na een tijdelijk dipje in de Oostelijke helft, wordt het in het weekend overal prachtig zomerweer in Frankrijk.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 57 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer