klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: Door een iets instabieler hogedrukgebied, ook wel vlakke druk verdeling, is het dit weekend wisselvalliger. Na het weekend stabiliseert de luchtlaag zich opnieuw en liggen er nog een aantal mooie nazomerse dagen in het vooruitzicht. Door de aanvoer van zeer warme lucht vanuit het zuiden van Europa, blijft het voorlopig nog erg warm.

Nazomers warm. Later in middag kans op buien. Na het weekend verder oplopende temperaturen.

Vandaag begint de dag overwegend zonnig met wat kleine hoge bewolking en stapelwolkjes. Net als de afgelopen dagen lijkt het opnieuw een mooie zomerse dag te gaan worden. Echter door instabiliteit in deze vlakke hogedrukverdeling kunnen er in de loop van de dag buien gaan ontstaan. Dit geldt met name voor de westkant van de Alpen.

14291829_10153894861433907_2898506251545542202_n

Elke jaar rond half september gaan er weer bijna 2.000 schapen over de Via Alpina naar hun overwinter plek in het Oetzdal (via @oetztalcom)

14238317_10206945154643197_3218597353436113466_n

Mooie zonsondergang gisteren in de Walliser Alpen. Uitzicht Rosswald, weerstation Meteo Oberwallis) 

cr5kufiukaacbpu-jpg-large

Dat was even schrikken. Gisteren zaten een aantal mensen voor langere periode vast in een gondel op 3800m boven Chamonix. Foto via #IntheSnowMag

cr2vqudxgaao0ub

Door de hoge temperaturen in september gaat het smeltseizoen van de gletsjer nog even door. De gletsjer hier in Kaunertal is gelukkig goed ingepakt en heeft ook een mooie ijsgrot om te bezoeken. (foto: Hans ter Braak)

De kleine stapelwolken kunnen zich lokaal ontwikkelen tot stevige regenbuien met daarbij ook kans op onweer. Vooral in Franse en Zwitserse Alpen en ook de Italiaanse Dolomieten is de kans hieriop het grootst in de namiddag. De wind vandaag is zwak tot matig en waait uit een noordoostelijke richting. Daarbij zijn de temperaturen hoog voor de tijd van het jaar.

obs_2016_09_09_18_00_462_2

Hoge maximum temperaturen gisteren te zien op de weerkaarten richting de 30 graden in Oostenrijk. (Kachelmannwetter.de)

obs_2016_09_10_06_00_462_3

Ondanks de hoge temperaturen overdag kunnen de nachten al fris aan gaan volgen. Aangezien we al in september zitten zijn de nachten al relatief lang en is er veel uitstraling. Ook de lage dauwpunten zorgen ervoor de het smelten van de gletsjer niet meer zo hard gaat deze tijd van het jaar. (Kachelmannwetter.de)

De zondag begint wederom zonnig. In de loop van de ontstaan er echter opnieuw stapelwolken met daarbij kans op buien. Echter is de buienkans minder dan dat op de zaterdag en zullen de buien korter zijn. Op maandag geldt een soortgelijk weerbeeld en is de kans op een bui het grootst voor de zuidwestkant van de Alpen. verder is de zon op de meeste plekken veel te zien en wordt het zomers warm.

gfsopeu00_72_1

Een zuidwestelijke stroming zorgt komende week voor sterk oplopende temperaturen. Een hoge drukgebied boven Scandinavië lijkt hierbij voorlopig nog altijd stand te houden en heeft kenmerken van een blokkade.

cr8c8jlvuaew82q-jpg-large

Komende dagen lopen de temperaturen nog verder op. Vooral dinsdag is goed te zien hoe ver de temperaturen afwijken van de normaal (via @Khaustein)

Komende week laat opnieuw een aantal zonnig dagen zien en lopen de temperaturen verder op. Ook in de rest van Europa is het erg warm. Na een aantal extreem warm dagen in onder andere Spanje lijkt deze lucht nog te worden aangevoerd verder Europa in. Verder is er op de weerkaarten weinig ‘weer’ te zien in Europa. Uitzondering geldt voor de Pyreneeën en het zuiden van Italië waar nog een aantal stevige buien vallen. Later in de week kan een storing voor wat meer wisselvalligheid gaan zorgen in het westen van Europa. Op de ECWMF kaarten is te zien dat het loskomen van een hoogtelaagje met name boven de Pyreneeën en de West-Alpen voor een ander weerbeeld kunnen kan zorgen. Echter het GFS laat deze hoogtelaag minder sterk zien en op een veel meer noordelijke positie. Iets om in de gaten te houden. Wel lijken de hoge temperaturen in beide scenarios niet meer terug te komen. Geniet daarom nog even van het mooie weer zou ik zeggen!

coverfoto bericht: @MySwitzerland_d

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Join Alpenweerman community
Het belooft een interessante herfst te gaan worden en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

[/fusion_builder_container]

(Visited 41 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer