Hogedruk bepaalt dit weekend voor een groot deel het weerbeeld in de Alpen en gaan de temperaturen sterk oplopen. Aan de noordoostkant van de Alpen trekt vandaag nog een zwak front over met wat regen. Verder blijft het droog, is er veel ruimte voor de zon en blijft de kans op onweer relatief beperkt. Morgen en maandag lopen temperaturen verder op en neemt de kans op onweer wel weer toe. Na maandag gaan de temperaturen weer omlaag.

Hogedruk invloed met oplopende temperaturen, dinsdag afkoeling

13568909_1041873139260917_5806676953605224915_o

Zonsondergang bij Geroldsee, Bayern, via FB

13603489_1339289976086566_2400967084856134034_o

Colfosco in de Italiaanse Dolomieten gisteren, via FB Alta Badia

Cm1ZXNeWgAARXMF.jpg-large
13626970_10153730250011551_4792344220935010737_n

Vandaag belooft een prachtige dag te worden in een groot deel van de Alpen. Er is veel ruimte voor de zon en het zicht is goed. In de loop van de middag kunnen er kleine stapelwolken (cumulus) wolken gaan ontstaan, maar blijven deze verder onschuldig. De temperaturen zullen vandaag sterk gaan oplopen, waardoor het vooral aan te raden is vroeg op de pad te gaan voor het maken van bergtochten. De wind is zwak tot matig en waait vanuit noordwestelijke richting. De kans op onweersbuien is relatief laag vandaag in de westkant van de Alpen. Uitzondering op het mooie weer is echter de noordoostkant van de Alpen. Hier kunnen in de loop van de dag meer wolkenvelden gaan ontstaan waaruit ook regen gaat vallen, maar blijft de kans op onweer ook hier klein. Een zwak frontensysteem zorgt voor wat korte buitjes. Tijdens de passage van het front waait er een stevige wind vanuit westelijk richting. In de loop van de dag neemt de wind weer af en in de avond klaart het ook hier op en blijft het droogt.

De natuur is volop in de bloei. Op de bovenste foto Alpenrosen in bloei en de onderste foto wolgras bij Fellhorn in Oostenrijk, via FB Oberstdorf

Rtavn241

Het weekend wordt bepaald door hogedruk invloed waardoor temperatuur vandaag, zondag en maandag sterk op gaan lopen en er veel ruimte is voor de zon

Morgen en maandag blijft het zomers warm. Wel wordt de lucht hierdoor iets instabieler en neemt de kans op onweer toe. Dit is ook terug te zien in de CAPE lifted index. De CAPE en lifted index geeft de waarde aan over de onstabiliteit van de atmosfeer. Negatieve CAPE betekent stabiele atmosfeer en is dus onweer uitgesloten. Positieve CAPE betekent onstabiliteit en hoe hoger de waarde is des de groter de kans bestaat op onweer.

Rtavn4211

De CAPE lifted index laat een sterk toenemende kans op onweer zien boven de Alpen voor de zondag, via Wetterzentrale.de

CAPE: negatief tot 0 J/KG  betekend een Stabiele atmosfeer, tot 1000 J/KG – Licht onstabiel, tot 2500 J/KG – Onstabiel en tot 3500 J/KG – heel onstabiel. Voor morgen is dus te zien dat met waardes die richting de 2000 J/KG gaan boven de Alpen er aardig wat energie en dus instabiliteit in de lucht zit. Vooral in de Zuid-Alpen en centrale Alpengebieden rond de Alpenhoofdkam is er kans op lokaal pittige onweersbuien. In de ochtend zal het echter is nog vooral zonnig zijn en is het zicht goed. De wind waait vanuit zuidwestelijke richting, waardoor de temperaturen nog verder ophoog gaan dan de zaterdag. In de loop van de middag ontstaan er steeds meer stapelwolken die uit kunnen groeien tot deze onweerscomplexen of ook wel typisch warmteonweer. Ook op maandag krijgen we te maken met een vergelijkbaar weerbeeld en moet rekening gehouden worden met regen- en onweersbuien overal in de Alpen in de loop van de dag.

Cm1x_uhWgAAyWTU.jpg-large

Zwitserse koeien #CowAppreciationDay gisteren, via MySwiterzland_e

Rtavn901

Op dinsdag trekken er een aantal storing over de Alpen en het oosten van Europa. Door een noordoostelijk stroming kan het weer flink gaan afkoelen. Ook andere delen aan de oostkant van Europa krijgen begin van de week te maken met een iets wisselvalliger weertype.

Op dinsdag krijgen we te maken met een weersverandering. Een koufront trekt over de Alpen en andere delen van Midden-Europa. Hierdoor gaan de temperaturen sterk dalen en kan het voor langere tijd gaan regenen. De nulgradengrens kan zelfs gaan dalen tot 2600m met daarboven ook kans op sneeuw. Op woensdag wordt het weerbeeld weer iets beter met minder regen, hoewel de oostkant van de Alpen nog veel met bewolking te maken blijft houden. Ook de dagen daarna blijft het iets wisselvalliger met ook richting volgende weekend nog een aantal overtrekkende storingen. Op de lange termijn neemt de kans op opnieuw een hogedruk situatie met zon en hoge temperaturen weer toe.

Cm2ecJ4XEAA1b8U.jpg-large

Geniet van het weekend!
(foto via FB Courchevel)

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 40 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer