klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: Een vlakke lage luchtdruk verdeling blijft hardnekkig boven de Alpen. Deze bevat veelal vochtige en instabiele lucht waaruit regen- en onweersbuien kunnen ontstaan. Halverwege de week lijkt het weer zich iets te gaan stabiliseren aan de oostkant van de Alpen. Verder blijft het vooral nog even onbestendig in een groot deel van Europa.

Blokkerend weersysteem met warme temperaturen en vochtige lucht

Het eerste weekend van de meteorologische zomer begint onbestendig. Net als gisteren blijft het ook vandaag wederom onbestendig met opnieuw kans op stevige regen- en onweersbuien. Vooral langs de noordkant van de Alpen zullen al vroeg de eerste onweers- en regenbuien zich gaan ontwikkelen. Daarbij kan er in de dalen ook vaak langdurig mist blijven hangen. Dit is te verklaren door te vochtige luchtmassa die zich op dit moment boven een groot deel van de Alpen bevindt en zien we terug aan veelal stratus bewolking. Het kost daarom vaak even voordat de zon deze kan doen verdwijnen en de temperaturen echt gaan oplopen. Zodra dit eenmaal het geval ontstaan vaak ook de eerste regen- en onweersbuien. Het is een type weersituatie die we inmiddels al voor een uitzonderlijke lange tijd zien.

CkHzaKbUkAA-7pO.jpg-large

Heerlijk in de zon gisteren bij de Lauterbrunnen , Berneroberland in Zwitserland foto via Jacomien Heeres ‏‪@Klostertalfan

CkH0bC8WgAEnsj3

Later in de middag ook hier regen in Soustal Berneroberland Zwitserland (foto Jacomin Heeres)

CkG8StUXAAEoalj.jpg-large

De dag begon droog, maar later was het op de meeste plaatsen toch vooral nat zoals hier in Mittelberg. Een plu mocht niet ontbreken (Hans ter Braak)

CkIS0SIVEAAuQPG

Gisteren vanaf Grütschalp Mürren @WengenSwiss on the other site (foto Jacomin Heeres)

Stevige regen en onweersbuien
Vandaag begint de dag op de meeste plaatsen in de Alpen met  bewolking, maar laat de zon zich ook af en toe zien. In de loop van de dag komt er stapelbewolking tot ontwikkeling waardoor de kans op onweer weer gaat toenemen. Ook het zicht hierdoor gaan afnemen. Het is vooral de noordkant van de Alpen waar de zwaarste buien gaan plaatsvinden. De nulgraden grens bevindt zich rond de 3000m en de wind is zwak. Tijdens de regen en onweersbuien kan het tijdelijk wel soms flink afkoelen.

Ook morgen blijft het nog onbestendig met een vergelijkbaar weerbeeld. In de ochtend veelal bewolking met ook wat zon en later in de middag zien we de temperaturen steeds oplopen en komen de buien tot ontwikkeling. Deze kunnen vaak stevig en erg plaatselijk zijn. Vanaf dinsdag gaat de  weersitatuatie langzaam stabiliseren aan de oostkant van de Alpen. Droge en stabiele lucht zorgt voor meer zonnige periode aan deze kant. In de rest van de Alpen blijven nog even te maken houden met de vochtige en instabiele lucht. Later in de week lijkt ook de rest van de Alpen van een hogeluchtdruk te gaan profiteren en nemen de onweerskansen eindelijk af.

CkHnlElWgAA5SmN.jpg-large

Nog altijd veel overlast en overstromimngen door de regenbuien van de afgelopen tijd. Ook hier was dat gisteren het geval in Kreis Ahrweiler, Duitsland. Via twitter Eustorm‪.

Ook bij ons in Nederland is dit terug te zien aan de bijzonder hoge waterstanden van de rivieren voor deze tijd van het jaar die al het regenwater van de afgelopen dagen uit Duitsland moeten afvoeren.

CkHk2maWgAAG5dE

Nog altijd zijn er witte sporen van skipistes te vinden. Zoals hier in Frankrijk. Goed geschikt voor cross country skien zeggen ze daar. Via twitter‪#Tignes‪

CkHfZS5XIAASFQV.jpg-large

Een groot deel van Europa heeft te maken met een instabiele weersituatie. De vochtige en warme lucht leidt veelal tot stevige stormen. Gisteren werd bovendien ook een tornado waargenomen bij Rulzheim Duitsland. via twitter Michel Vun De Palz @Unwetternetz

Recm721

Een blokkerende weersituatie bepaald het weerbeeld de afgelopen tijd van Europa. Op dit moment bevinden we ons in de vochtige en warme lucht. Tot en met dinsdag blijft dit ook nog het geval.

Frisser en stabieler weer op termijn
Op dit moment hebben we te maken met een typische vlakke drukverdeling boven een groot deel van Europa. Deze wordt veroorzaakt door een hardnekkig blokkade die al een tijd standhoudt. In deze weersituatie geldt vooral in de bergen dat het weer bepaald wordt door de microklimaten. Het is daarom van belang vooral de lokale weerberichtgeving goed in de gaten te houden. Ook de komende dagen blijven we nog hier nog mee te maken houden. In de loop van de week wordt het wel wat stabieler weer aan de oostkant van de Alpen. Verder lijkt het richting volgend weekend weer iets te gaan afkoelen en de weersituatie zich te gaan stabiliseren. Tot zover het weer vandaag. Fijne zondag!

Recm2161

Op de lange termijn, over iets meer dan een week, zien we weer wat koelere lucht vanuit het noorden komen. Wellicht dat komend weekend weer wat frisser gaat verlopen.

Webinar ‘Het weer in de bergen’
Het weer speelt op bergtochten een belangrijke rol, zowel wat de veiligheid betreft als het plezier wat je hebt tijdens de tocht. Wie het weer leert inschatten en de voortekenen van een weersomslag kent kan meer genieten en is veiliger op pad. Weet jij hoe je slecht weer in de bergen kunt inschatten? Volg op 17 juni vanaf 20.00 uur het webinar ‘Het weer in de bergen‘ en leer wat je moet doen als het weer plotseling omslaat. Na afloop van de video kun je vragen stellen en krijg je meteen antwoord.

logonkvb

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 62 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Europa: Warme temperaturen en vochtige instabiele lucht.”

  • Ennie Wan
    8 juni 2016 at 10:30

    Het moet zijn Jacomien Heeres

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer