Algemeen: De Alpen profiteren dit weekend van hogedruk. Door een sterke zuidelijke stroming worden vandaag hoge temperaturen bereikt en waait er een stevige föhn wind. Morgen vindt er een weersomslag plaats en gaan de temperatuur tijdelijk even flink omlaag en valt er sneeuw in de bergen. De tweede helft van de week gaan temperaturen weer omhoog en nemen de kansen toe op een meer zomers weertype.

Gisteren was een prachtige dag in de Alpen met volop zon. Wel stond er een stevig föhn wind waarbij windsnelheden tot wel 100km/u werden bereikt. Na een heldere nacht belooft vandaag de dag opnieuw zonnig van start te gaan.

CimYX1PW0AAb90R

 Afgelopen nacht was op veel plaatsen de volle maan goed te zien (foto via Twitter een dag eerder, Bergwelten)

13235277_10153415316622890_8293353245585458305_o

Een voetbal spelende pistenbully. Alaba noemen ze hem. Ook nu in mei ligt er in veel gebieden nog erg veel sneeuw. Foto via FB Silvretta Montafon

Ci_K4JtW0AMRCzb.jpg-large

Zomerse weersomstandigheden overal in de Alpen gisteren. Ook in Frankrijk temperaturen van +20 graden in Tignes (via TignesAddict).

13248597_10153428328062890_8881827861166768436_o

Ook in Oostenrijk was het prachtig weer dankzij een hoog boven de Alpen dit weekend. (Foto via FB Silvretta Montafon)

Ci-QyIAWgAAh90F

De warme Föhnwind blaast de was snel droog hier in Kleinwalsertal, Vorarlberg. (foto via Hans ter Braak)

Ook vandaag blijft de föhn wind stevig doorwaaien. In de middag kunnen stapelwolken zich gaan vormen en is er in de namiddag kans op wat onweer. Dit geldt vooral voor het meest westelijke deel van de Alpen, waar de eerst buien tot ontwikkeling zullen komen. De nacht naar maandag verloopt erg wisselvallig met regen en onweersbuien. Dit wordt veroorzaakt door een koufront dat overtrekt vanuit noordwestelijke richting.

Recm242

Vandaag zorgt een stroming vanuit zuidelijke richting (Südfohn) voor hoge temperaturen aan de Alpen noordzijde. Vooral in Noord-Zwitsersland, West-Oostenrijk en Zuid-Duitsland gaan de tempeaturen flink oplopen vandaag.

image-download

Op de satellietfoto van gisteren zijn de Alpen goed in beeld. Ook valt op dat er nog veel sneeuw ligt deze tijd van het jaar. In sommige hoge gebieden is het zelfs de hoogste hoeveelheid van het seizoen en komt er morgen nog weer wat bij (foto: NASA MODIS worldview)

De maandag begint voor de Oost-Alpen redelijk gunstig en blijft het hier het langste droog. Wel blijft het ook hier nog lange tijd föhnig. Uiteindelijk bereikt ook hier het koufront en zorgt deze voor een flinke afkoeling. Hierdoor is voor de Oost-Alpen zelfs kans op sneeuwbuien vanaf 1500m, maar ook in de rest van de Alpen is er hogerop kans op winters buien. De grootste intensiteit vindt plaats rond de Alpenhoofdkom. Aan de noord en zuidkant zullen de hoeveelheden niet al te groot zijn. In de nacht draait de stroming van noordwestelijk verder vanuit noordelijke richting waardoor de regenbuien en sneeuwbuien afnemen, maar het nog wel bewolkt en koel blijft. Ook op dinsdag is er nog sprake van Nordstau en blijft het koel en sterk bewolkt, maar is er minder neerslag in vergelijking met morgen. Tot en met woensdag moeten we in ieder geval rekening houden met nog winterse buien en kan er rond de Alpenhoofdkam cumulatief zelfs 30cm bij gaan vallen. Aan de noord en zuidkant van de Alpen zijn de hoeveelheden aanzienlijk minder.

Recm481

Morgen vindt een weersomslag plaats. Na een overtrekkend koufront uit noordwestelijke richting gaan de temperaturen flink omlaag. Daarbij valt er neerslag en is dit boven de 1500m mogelijk zelfs sneeuw.

13256099_10153884543544821_3197286773315348975_n

In de Dolomieten bij Alpe de Siusi zijn ze er klaar voor. Hier gaat vandaag de volgende Giro etappe van start (via #Alpe de Siusi)

Ci-kdihVAAAdHTG

Vandaag nog even genieten van prachtig weer, vroeg zomer weer in de Alpen met temperaturen tot wel 25 graden. Morgen is dat wel anders (Foto Mittelberg via #Kleinwalsertal).

De tweede helft van de week brengt een nieuwe zuidelijke stroming op gang en nemen de kansen op zomers weer opnieuw toe. Verder is het in Europa vandaag nog erg wisselvallig in Frankrijk en het noordoosten van Spanje met af en toe pittige onweersbuien. Ook in delen van Griekenland is de atmosfeer nog instabiel en is er kans op onweer. Verder is de warmte en de zon vooral terug te vinden in het zuiden van Europa. Ook hier gaan morgen de temperaturen tijdelijk wel even omlaag en is dit ook dinsdag het geval. Vanaf woensdag gaan temperaturen weer sterk oplopen en zorgt een zuidelijke stroming voor ook zomers weer in de Alpen. Wel zit er veel variabiliteit in de straalstroming op grote hoogte die vaak het weer op de lange-termijn bepaald. Het lijkt er daarom op dat er af en toe wat kleine weersystemen boven Europa gaan ontwikkelen waardoor het in sommige delen het af toe wat wisselvalliger kan zijn. Wel gaan de temperaturen overal omhoog op de lange-termijn, zowel in Noord-Europa, maar vooral ook in Zuid-Europa lijkt het steeds meer zomer te gaan worden. Vandaag kunnen we in de Alpen ook al even proeven van de bbq-weer temperaturen. Morgen is dat namelijk wel anders. Maak er een mooie zondag van!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 100 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer