Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; hoog – Vera – heeft zijn zwaartepunt vanaf de Noordzee naar centraal Europa verplaatst en daarmee versterkt zich de stroming van zeer hete lucht vanuit de subtropen opnieuw. De luchtmassa’ zijn relatief droog en stabiel van opbouw waardoor de onweerskansen vooralsnog klein zijn. Begin volgende week nemen met het instromen van vochtigere luchtmassa’s en afname van de hogedrukinvloed de onweerskansen toe en wordt de hitte (warmte) van noord naar zuid geleidelijk getemperd.

Thermische hoogstandjes

Ook gisteren stond weer in het teken van de zeer hete subtropen lucht en de thermische hoogstandjes. Hotspot zoals verwacht het zuiden van Frankrijk alwaar het kwik tot record hoge 45+ graden opliep. Het weerstation in Gallargues-le-Montueux registreerde 45.8 graden en Villevieille 45.1° graden en dit zijn voor Frankrijk nieuwe warmte records.

Tot 27 graden gisteren op 850 hPa (1600 meter) in het zuiden van Frankrijk, aan de grond voldoende voor extreme 43 tot 45 graden!

Ook in de Alpenland was het weer extreem warm waarbij de zon weer overuren maakte en de wolken of buien in de droge lucht geen schijn van kans. In Zwitserland steeg het kwik lokaal weer tot 38+ graden en in het aangrenzen noord Italië kwam Aosta vandaag in tegenstelling tot gisteren net niet aan de 40 graden en ook in Süd Tirol werd de 40 graden grenzen net niet geknakt.

Opnieuw steeg het kwik in het Rhonedal in Oberwallis tot 38 graden. Foto zwembad Geschina in Brig gistermiddag
Tot 29 graden steeg het kwik gisteren in Zermatt op 1600 meter hoogte. Foto Tamara Casile-van Den Berg

Afkoeling vind je deze dagen in en aan het water.


Of natuurlijk wat hogerop in de in de bergen


In Oostenrijk waar gisteren achter een koufront wat minder warme lucht is binnen gestroomd was het ook vandaag met “slechts” 33 graden als maximum duidelijk minder warm dan in de westelijke en zuidelijke Alpen.

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat hoog – Vera –  het zwaartepunt vanaf de Noordzee naar oost Europa heeft verplaatst. Aan de westflank van het systeem kan de zeer warme lucht vanuit de subtropen opnieuw naar het noorden en oosten toe uitstromen.

Tevens zien we zeer warme hoogte rug (uitloper subtropen hoog) naar het oosten toe doorschuiven. Door deze ontwikkelingen bereikt de hittegolf dit weekend een tweede hoogtepunt en worden nogmaals extreme temperaturen verwacht met wellicht nieuwe warmte records. met volop zon stijgen de middagtemperaturen weer naar 36 tot 38 graden en lokaal zijn 39 en 40 graden haalbaar.

GFS 500 hPa voor vanmiddag met hoog en subtropenhoog (hoogterug) tot over de Alpen, Benelux en Duitsland

Omdat de aangevoerde lucht relatie droog is blijft de kans op onweersbuien vooralsnog klein. Een lokaal warmte onweder met voorkeur voor de berggebieden is echter niet geheel uit te sluiten.

Ook in de bergen is en blijft het extreem warm met zelfs op 1600 meter (850 hPa) temperaturen van die tot 30 graden kunnen oplopen. De vorstgrens vinden we terug rond de 4800 meter.

In de zuidelijke (Ligurische) Alpen zit momenteel wat vochtigere lucht en onder invloed van een bodemlaag(je) hebben zich daar in de loop van de nacht onweersbuien gevormd en ook op dit moment is het in die contreien niet geheel “pluis”.

Radarbeeld Alpen Radarbeeld Alpen 08h45. Via Wetteronline.de

Enige afkoeling en stijgende onweerskansen
Met de start van de nieuwe week zien we het hoog wat verder naar het zuid oosten doorschuiven en het de warme hoogterug geleidelijk kantelen. Gelijktijdig nadert vanuit het noordwesten een koufront de Alpen en met het instromen van minder warme maar ook vochtigere luchtmassa’s wordt de atmosfeer geleidelijk onstabiel van opbouw.

GFS 500 hPa voor 1 juli met de gekantelde hoogterug. De extreme warmte wordt vanuit het noorden naar het oosten en zuiden verdrongen

Dit wederom gaat ervoor zorgen dat de onweerskansen in de loop van de maandag duidelijk gaan toenemen. Voor het front uit belooft het maandag nog een keer extreem warm te gaan worden met maxima van 35 tot 40 graden.

DWD frontenkaart voor maandagmiddag, een koufront vormt de scheidingslijn tussen de zeer warme luchtmassa’s in het zuiden en minder warme lucht vanuit het noordwesten

In de loop van de dag dan toenemend stapelwolken die later in de middag en avond het buien stadium zullen bereiken Deze buien kunnen lokaal in korte tijd veel neerslag produceren met kans op hagel en zware windstoten. In het oosten blijft het maandag waarschijnlijk nog langere tijd droog en zeer warm (pre frontaal)

Op het scheidingsvlak van de twee luchtmassa’s gaan maandag in de Alpen de onweerskansen sterk toenemen. Lokaal kunnen die pittige buien worden!

Dinsdag wordt de hitte verder naar het zuiden toe verdreven en met 25 tot 32 graden (noord / zuid) is het met de hitte gedaan. De atmosfeer is dinsdag onstabiel van opbouw en steeds weer kunnen er regen of onweersbuien tot ontwikkeling komen. In de westelijk Alpen zal dit vooral in de middag en avond het geval zijn, in de oostelijke Alpen kan het in de nacht en ochtend al onweren.

Ook dinsdag gaan er onweersbuien vallen, dan vooral ook in het zuiden en zuidoosten

Qua middag temperaturen verandert er niet veel, tropische temperaturen worden enkel nog in het zuiden en zuidelijk de inner alpine dalen gehaald. Op 1600 meter (850 hPA) komt het kwik rond de 15 graden te liggen en de vorstgrens vinden we terug rond de 3700 meter. Algemeen hogere temperaturen vinden we aan de Alpenzuidkant.

Woensdag verandert er niet veel aan het dit weerbeeld, vanaf donderdag neemt op het inschuiven van een uitloper van het Atlantische hoog de instabiliteit geleidelijk weer af. De zon zal weer het weerbeeld bepalen en de buienkansen zijn duidelijk minder groot.

GFS 500 hPa voor woensdag 3 juli met de uitloper van hogedruk en de hoogteas ten noorden van de Alpen

Ondersteund door de dagelijkse gang en orografie kunnen stapelwolken lokaal tot een regen of onweersbui uitgroeien. De temperaturen gaan geleidelijk weer wat omhoog en op meer plaatsen komt de tropische 30 graden grens weer in bereik. De extreme hitte en thermische hoogstandjes zijn we echter niet meer aan de orde.

Hieronder nog de 7 daagse multi-model prognoses voor de noordelijke en de zuidelijk Alpen (prikpunten Mittelberg Kleinwalsertal (Vorarlberg) en Bolzano (Süd Tirol)

In het verdere verloop verblijven de Alpen in het grensgebied van de (zeer) warme luchtmassa’s in het zuiden en minder warme luchtmassa’s in het noorden warbij het subtopenhoog tegen het einde van de volgende week weer probeert naar het noorden toe uit te breiden. Algemeen geldt; hoe meer naar het westen en zuiden hoe hoger de temperaturen. De kans op een lokale regen of onweersbui is met name in de berggebieden  dagelijks aanwezig.

Europa – Vakantieweer
Dit weekend en ook begin houdt de extreme hitte in met name zuidwest Europa nog aan. In de loop van de volgende week gaan dan ook hier de scherpe kantjes er wat van af wanneer koelere Oceaanlucht vanuit het noorden naar het zuiden toe probeert terrein te winnen.

Radarbeeld Europa 08h45

De scheidingslijn tussen de warmere en duidelijk koelere luchtmassa’s verloopt (zwabbert) grosso modo via het midden van Frankrijk, midden Duitsland tot over de Tsjechië  en Hongarij. Tijdelijk krijgen ook de oostelijke Alpen met de koelere luchtmassa’s te maken.

Temperatuur verdeling 850 hPa als indicatie voor de warmere en koelere gebieden medio volgende week

Verder naar het zuiden, pak hem beet ten zuiden van Pyreneeën en Alpen kan zich de warmere (hete) lucht vastzetten en datzelfde geldt voor de landen en regionen aan en rond de Middellandse Zee. Onder de vleugels van het subtropenhoog is het er gedurende de gehele periode ( 7 tot 10 dagen) warm tot zeer warm (heet). Een lokale bui met voorkeur voor de bergen in het binnenland blijft aanwezig, dat geld met name ook voor de Balkan landen.

Tot zover voor deze zaterdagochtend. Vanuit een weer onbewolkt en inmiddels weer zonnig en snel opwarmend Oberwallis een heel fijne dag gewenst. Ciao

Webcam 4 tuin Alpenweerman Termen / Hasel (102m)

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 444 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer