klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: In het gehele Alpengebied hebben we te maken met instabiele luchtlagen met wisselvallig weer tot gevolg. Boven de golf van Genua bouwt zich een hoogtelaag op wat voor slecht weer zal zorgen in grote delen van de Alpen. In de loop van komende week stijgt de luchtdruk wat en krijgen we eindelijk met wat stabieler weer te maken.

Op veel plaatsen in de Alpen begint de dag behoorlijk onstuimig. Met name aan de noordkant in zuid Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland regent het al behoorlijk wat een groot deel van de dag nog zal aanhouden. Ook in de zuidelijke Alpen in Tessin en Noord Italië begint de dag niet droog en zit er zelfs af en toe een klap onweer tussen. Het beste deel van de Alpen zijn vandaag de zuidelijke Franse Alpen, alwaar de zon vanochtend uitbundig zal schijnen.

radar

Het actuele radar beeld van de Alpen vanochtend met zelfs sneeuwval in de Inner Alpine gebieden.

zellamsee-2016_06_19_0920_hu

In de noordlijke Alpen begint de dag met slecht weer met regen en slecht zicht. Foto uit Zell am See.

winklern-2016_06_19_0920_hu

In het Oostenrijkse Karinthië wat net ten zuiden van de Alpenhoofdkam ligt, begint de dag vandaag niet eens heel onaardig en laat de zon zich goed zien.

In de loop van de dag zal het echter in een groot deel van de westelijke Alpen gaan regenen en kan het van tijd tot tijd behoorlijk gieten met stevige stortbuien. Hier kan ook een klap onweer bij zitten, dus als U de bergen in gaat, let hier goed op. In de zuidelijke Alpen hebben ze vandaag de hele dag te maken met (onweers)buien. Er zullen ook zeker opklaringen tussen zitten waardoor we de zon ook af en toe te zien krijgen, maar men moet ook hier rekening houden met stevige stortbuien. De nulgraden grens komt daarbij vandaag uit tussen de 2500 en 2900 m met de laagste waarden voor de westelijke Alpen. Er kan hierbij ook wat sneeuw vallen boven de 2300 tot 2500 m. De wind komt daarbij uit noord tot noordoostelijke richtingen en is daarbij vrij zwak.

De Franse zuid Alpen hebben vandaag de beste papieren. Hier aan het Lac de Serre Poncon begint de dag vandaag met prachtig zomerweer met veel zonneschijn.

Op maandag klaart het dan langzaam vanuit het westen steeds meer op. Aan de noordwest kant van de Alpen is het best vriendelijk weer en is het in ieder geval tot de middag behoorlijk zonnig. Wel hebben ze hier nog te maken met wat rest bewolking. Wat verder naar het Oosten is het nog wat meer regenachtig en kan het met name ten oosten van het Hohe Tauern gebergte nog stevig regenen. In de loop van de dag wordt het dan ook in de oost Alpen droger en volgen er steeds bredere opklaringen. In de westelijke Alpen ontstaan in de loop van de middag wel weer wat stapelwolken boven de bergen die in sommige gevallen zouden kunnen uitgroeien tot een bui.

maandag kaart

Begin van komende week breidt de hoge druk invloed van de oceaan zich langzaam steeds verder uit richting het Alpen gebied waardoor we eindelijk in een iets stabieler weertype terecht gaan komen.

Door luchtdruk stijgingen krijgen we dinsdag dan eindelijk te maken met wat stabieler bergweer en schijnt op uitgebreide schaal de zon in het Alpengebied. In de loop van de middag ontstaan er echter wel weer wat stapelwolken boven de bergen die dan met name in de zuid Alpen weer kunnen uitgroeien tot een bui.

Het zwakke hoge drukgebied zorgt de dagen daarna met name in de oost Alpen voor typisch zomerweer met veel zonneschijn, waarbij er steeds in de tweede helft van de middag die kans is op stapelwolken en een bui.
De westelijke Alpen hebben ze helaas wat last van een hoogtelaag die vooral op woensdag voor een verhoogde buienkans kan zorgen met ook onweer daarbij.

vrijdag kaart

Richting het einde van de week lijkt de temperatuur een flink stuk omhoog te gaan in een groot deel van west Europa waarbij er warme lucht vanaf het Afrikaanse continent wordt afgetapt.

Aan het einde van de week lijkt het er op dat we te maken gaan krijgen met flink hogere temperaturen met in de lagere delen temperaturen die kunnen gaan oplopen tot boven de 30 graden!

Voor nu een fijne zondag en mocht U op stap gaan, houdt U dan de lokale berichtgeving voor wat betreft buien en onweer goed in de gaten.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 39 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer