Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Een lage luchtdrukgebied boven de oostelijke Alpen zorgt voor veel neerslag. Vandaag trekt in de loop van de dag een koufront over vanuit het noordwesten waarna het flink gaat afkoelen. Ook zondag en maandag verlopen koud en wisselvallig. In de bergen, met name de Noord-Alpen kan er nog wat sneeuw gaan vallen boven de 1500m en soms al 1000m. Na het weekend gaan de temperaturen langzaam weer omhoog, maar voor de echte zomerse temperaturen moeten we nog verder vooruit kijken.

13165911_1257565860922770_1451970327255686409_n

Sneeuw op 2000m gisteren in de Spaanse Pyreneen (via FB, Andrea Casella)

image-download

De satellietfoto laat gisteren al veel bewolking zien boven het Alpengebied en de Pyreneeën. Vandaag zorgt een noordelijke stroming voor koude en vochtige lucht vanaf de Noordzee voor meer wisselvalligheid aan de noordkant van de Alpen. (bron: Worldview Nasa)

De dagen van IJsheiligen (11 t/m 15 mei) vormen een periode in mei die wordt gezien als de grens tussen het weer met mogelijk nachtvorst en zomers weer. Het kan wel eens gebeuren dat na half mei nog nachtvorst optreedt, hoewel de kans hierop heel klein is. Dit jaar lijkt het in ieder geval bevestigd te worden en komt IJsheiligen wel erg precies uit. De vorst van afgelopen weekend heeft in Oostenrijk bijvoorbeeld al veel schade aangericht aan jonge uitlopers en gewassen. Het is niet uitzonderlijk dat er zo’n verrassende kou inval plaatsvindt in de maand mei, maar dit jaar klopt de timing wel exact. Een gezegde in de Alpen luidt ook wel “Vor du nie sicher bist, bis Sophie voruber ist.” Je bent nog niet zeker, pas als Sophie (laatste dag van IJsheiligen) voorbij is”. Ook werden in vroegere tijden in het Alpengebied rond deze dagen vuren ontstoken ter bescherming tegen de vorst. Iets wat een tijdje terug hier ook al konden lezen.

model_moddeuhd_2016051400_76_3_157
model_moddeuhd_2016051400_76_3_108

Op de kaarten van Kachelmann.de is goed te zien dat er veel neerslag en sneeuw gaan vallen in de Alpen de komende dagen t/m dinsdag.

Koude Sophie
Vandaag is het weerbeeld vergelijkbaar met gisteren. Ook vandaag moeten rekening gehouden worden met stevige regenbuien en valt er hogerop ook sneeuw. Daarbij is er ook kans op onweer en wordt gewaarschuwd voor veel wateroverlast. In de ochtend kunnen er nog wat opklaringen zijn, maar verder zal de zon zal zich nauwelijks laten zien. Vanuit noordwestelijke richting begint het langzaam af te koelen met het overtrekken van een koufront en bereikt de sneeuwvalgrens de Noord-Alpen tot minder dan 1000m! De wind speelt geen rol van betekening in eerst instantie. Echter zodra het koude front de Alpen bereikt steekt een frisse en stormachtige noordwestelijke wind op.

Rtavn481


Kalteeinbruch: Een koude noordelijke stroming die lucht aanvoert afkomstig van boven koud zeewater zorgt voor afkoeling en neerslag. Deze noordföhn weersituatie met stevige en frisse wind uit noordwestelijke richting zorgt voor koud Pinksterweekend.

De pinksterzondag 15 mei wordt ook wel aangeduid als koude Sophie en is de laatste dag van IJsheiligen. Ook deze dag verloopt wederom wisselvallig, maar wel een stuk minder nat als de dag ervoor. Dit geldt vooral voor de zuidelijke en westelijke Alpen waar de zon zich steeds vaker zal laten zien. Rond de noordelijk en centrale Alpen is het overwegend bewolkt en valt er verspreid over de dag regen en sneeuw vanaf 1500m en mogelijke al op 1000m. De zuidelijke Alpen zijn tijdens deze Noordföhn situatie beter begunstigd en bevinden zich langer in de zon morgen. Verder blijft er een frisse noordwestelijke wind staan.

Rta850m2

De kaart met de temperatuurafwijking voor pinksterzondag laat zien dat het in een groot deel van Europa te koud is voor de tijd van het jaar. Ook begin van de week blijft het nog relatief koud. De tweede helft van de week gaan de temperaturen langzaam weer omhoog (bron: wetterzentrale.de)

De pinkstermaandag verloopt ook wisselvallig en blijft het nog relatief koud voor de tijd van het jaar. In de Zuid-Alpen valt voornamelijk regen, maar kan er in de Noord en Centrale Alpen nog wat sneeuwvallen tot onder de 1000m vroeg op de dag. De aanvankelijke sterke noordwestelijke wind zal in de loopt van de dag langzaam gaan afnemen.

Untitled


Na een koud en wisselvallig pinksterweekend gaan de temperaturen langzaam weer omhoog. Vooral de Zuid-Alpen en West-Alpen krijgen dit weekend nog de meeste 
zonuren tijdens deze noordfohn situatie. (foto: via Gargellen, Oostenrijk)

De kou inval geldt vooral de het noordelijke deel van Europa en het Alpengebied. Daarbij valt er ook veel neerslag en wordt er gewaarschuwd voor wateroverlast in onder andere het zuiden van Duitsland, oosten van Frankrijk en in Zwitserland. Lokaal kan hier zelfs 100mm regen gaan vallen. In Zuid-Europa blijft het stabieler weer en zal de kou niet zo ver reiken, hoewel het ook in de Spanje kouder is dan normaal. Verder bezorgt in Italië een overtrekkende storing vandaag voor wat wisselvallig weer. Na Sophie de laatste dag van IJsheiligen op 15 mei, zullen de temperaturen naar verwachting overal weer stijgen en blijft het voor langere periode warm. Met een beetje geluk kunnen we dus later volgende week genieten van zomers weer.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 82 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer