Algemeen: Met het wegtrekken van het lage drukgebied richting Griekenland komen de Alpen zaterdag meer en meer onder invloed van een hoge drukgebied te liggen waardoor het zaterdag mooi weer is in grote delen van de Alpen. Richting zondag naderd er vanuit het westen echter alweer een koufront.

Na de sneeuw van donderdag begon de dag gisteren in de westelijke Alpen zonnig en dat bleef de rest van de dag ook zo. In Oostenrijk begon de dag bewolkt en duurde het wat langer voor het opklaarde, maar tegen eind van de middag brak de zon hier ook op uitgebreide schaal door. Het werd hierbij in de noordelijke Alpen tussen de 17 en 22 graden. In de Franse Alpen was het zo’n 20-25 graden. In de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam was het het warmst met 23 tot 28 graden.

In Zermatt begon de dag met prachtig weer en scheen de zon de hele dag volop! Wat opvalt is dat de loofbomen op de achtergrond nog steeds blad moeten krijgen op deze hoogte van 1600 m.

Hier in Ellmau in Oostenrijk begon de dag bewolkt en mistig, maar in de loop van de dag werd door de opbouwende hoge druk het steeds beter weer. Wel was er wat hoge sluierbewolking aanwezig, maar dit mocht geen echte naam hebben.

De dag begint vandaag in vrijwel het hele Alpengebied met prachtig helder weer. Sommige gebieden hebben vanochtend nog te maken met wat bewolking en hochnebel, maar deze zal snel oplossen.

hochkar-2016_05_21_0700_hu

Sommige gebieden hebben vanochtend nog te maken met wat hochnebel velden in de dalen zoals hier in het Oostenrijkse Hochkar.

winklern-2016_05_21_0900_hu

In veruit de meeste gebieden in de Alpen begint de dag zoals hier in het Oostenrijkse Mölltal, perfect bergweer om er op uit te trekken!

hochstaufen-2016_05_21_0900_hu

Ook in het zuid Duitse Hochstaufen bij Bad Reichenhall worden ze wakker in een prachtig landschap met perfect zomerweer. Puur genieten vandaag voor wie houdt van een mooie trektocht in de bergen.

radar

Ook op de radar zien we terug dan met uitzondering van wat kleinere gebieden de dag helemaal helder begint. Het belooft heerlijk weer te worden.

Het belooft vandaag een prachtige dag te worden met in de gehele Alpen veel zonneschijn bij aangename temperaturen. Misschien dat er in de hogere luchtlagen wat lichte sluierbewolking aanwezig is, maar dit mag geen echte naam hebben. In de zuidelijke Alpen kunnen boven de bergen in de loop van de middag wat kleine stapelwolkjes ontstaan, maar ook dit stelt niet zoveel voor. De lucht is droog, dus kan worden genoten van prachtige vergezichten. Het is vandaag dan ook een perfecte dag om er op uit te trekken de bergen in. De temperatuur is zomers warm met in de dalen op uitgebreide schaal temperaturen tussen de 20 en 25 graden met op veel plekken misschien nog wel hoger. Op 2000 m ligt de temperatuur tussen de 8 en 12 graden en de nulgraden grens ligt morgen tussen de 3000 m in de oostelijke Alpen tot zo’n 3400 m in de westelijke en zuidelijke Alpen.

zaterdag kaart

Vandaag liggen de Alpen onder een hoge druk gebied en belooft het prachtig weer te worden. Ook zie je vanaf de Oceaan een koufront dichterbij schuiven, waar de Alpen zondagavond en in de nacht naar maandag mee te maken gaan krijgen.

Op zondag begint de dag wederom met prachtig weer. Wel gaat de wind wat aantrekken en is het in de Noordelijke alpen wat föhnig. Ook is er wederom wat sluierbewolking aanwezig in de hogere luchtlagen die het zonlicht iets diffuser zullen maken, maar het zicht blijft altijd nog erg goed. In de loop van de middag naderen er vanuit het westen dichtere wolkenvelden die in de uiterste west Alpen al voor een enkel buitje kunnen gaan zorgen. De zuidelijke Alpen blijft het nog droog en schijnt de zon, hier in de loop van de middag boven de bergen weer de vorming van enkele stapelwolken.

fohn zondag

Op zondag begint krijgen de noordelijke Alpen te maken met sterke föhn. De wind zal hierbij stevig doorwaaien en de temperaturen lopen hierbij hoog op, tot zo’n 20 graden op 1500 m!

In de nacht naar maandag en maandag overdag trekt het koufront verder richting de Alpen en gaat de temperatuur een flink stuk naar beneden en mag een groot deel van de Alpen zich gaan opmaken voor flink wat neerslag. De sneeuwvalgrens ligt daarbij in de westelijke en noordelijke Alpen rond de 1500 m. In de zuidelijke Alpen ligt deze iets hoger met zo’n 1900 m. De zuid Franse Alpen hebben de beste papieren voor de maandag, hier blijft het grotendeels droog en komt de zon regelmatig tevoorschijn.

Op dinsdag trekt het lage drukgebied langzaam weg richting het oosten en hebben vooral de oostelijke Alpen nog te maken met wat neerslag. In de Franse en Italiaanse Alpen is het dan alweer opgeklaart en laat de zon zich weer zien.Op woensdag en donderdag weer stijgende luchtdruk waardoor het in het gehele Alpengebied weer mooi weer gaat worden, wel moeten we rekening houden met de vorming van enkele onweersbuien later in de week.

woensdag kaart

Met het weg trekken van het lage drukgebied naar het oosten, schuift een hoge drukgebied langzaam dichterbij waardoor het woensdag en donderdag mooi weer belooft te worden.

Europa

Spanje en Portugal liggen nu nog volop in de zomer met veel zonneschijn. Dit gaat hier langzaam veranderen, met name in Portugal en noordwest Spanje krijgen ze te maken met meer bewolking waar af en toe een buitje uit kan vallen. In de rest van Spanje blijft het droog en is het met wat meer bewolking wel gedaan. Het wordt zomers warm met middagtemperaturen van 25-30 graden.

Waarbij ze nu in Griekenland en Turkije nog te maken hebben met (onweers)buien knapt het weer komende week steeds meer op met veel zonneschijn en aangename temparturen. Alleen in Turkijke kunnen ze nog te maken hebben met wat wolkenvelden en een enkele bui.

In Italië is het op dit moment heerlijk weer met veel zon en aangename temperaturen. Komende week koelt het tijdelijk wat af en kunnen er vooral in het noorden stevige buien met onweer voorkomen. Dit is echter van korte duur alvorens het weer weer opknapt.

In Frankrijk begint het vandaag zomers warm, maar de komende dagen doet de temperatuur een stapje terug en wordt het wat wisselvallig met buien, maar ook brede opklaringen waar de zon zich ook zeker zal laten zien. In de loop van komende week wordt het weer warmer en minder wisselvallig.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 32 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer