Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: De Alpen liggen onder invloed van de hoge druk en de zon schijnt volop met aangename temperaturen. Later komende week komen storingen dichterbij en wordt het wat wisselvalliger.

Gisteren was het een prachtige dag in de Alpen en was het met deze krachtige voorjaarszon puur genieten geblazen voor hen die er op uit trokken in de bergen. De zon scheen volop en op uitgebreide schaal werden temperaturen bereikt van zo’n 22 a 23 graden met in de zuid Alpen nog iets hogere temperaturen tot zo’n 26 graden. Heerlijk voorjaarsweer dus. Wel onstonden er in de loop van de middag wat wolken boven de bergen, maar dat mocht de pret niet heel erg drukken.

sateliet

Op het satelliet beeld van gisteren is goed te zien hoe de Alpen in de zon lagen gisteren, ook zijn de wolken die in de middag zijn ontstaan goed te zien, met name in de zuid Alpen. Daarnaast is ook goed te zien dat er in de bergen nog veel sneeuw ligt. (Bron: NASA)

Prachtige zonsopgangen vanochtend op veel plekken zoals hier in de Berchtesgader Alpen.

Na een heldere nacht is het vandaag opnieuw prachtig zonnig weer in de Alpen en perfect bergweer om er op uit te trekken. De lucht is staal blauw met nauwelijks wolken. In de loop van de middag kunnen er wel wat stapelwolken boven de alpentoppen gaan vormen. Met name ten zuiden van de Alpenhoofdkam kunnen deze stapelwolken uitgroeien tot een enkele bui aan het eind van de middag met wellicht hier en daar nog een klap onweer ertussen.Het is aangenaam weer met temperaturen die in de dalen op uitgebreide schaal uitkomen tussen de 20 en 25 graden. De nulgraden grens ligt morgen zo rond de 2600-2800 m en er staat een zwakke wind.

passthurn-2016_05_07_0810_hu

Prachtig weer ook vanochtend bij het Oostenrijkse Pass Thurn met op de achtergrond het Hohe Tauern gebergte met zijn witte toppen.

zellamsee-2016_05_07_0800_hu

Ook hier in Zell am See is het vanochtend prachtig weer met een staalblauwe hemel. Perfect weer om er op uit te gaan of om nog een voorjaars afdaling te maken op de Kaprun Gletsjer die in de verte zichtbaar is.

De zondag brengt weinig verandering en ook dan is het zonnig een aangenaam weer. Wederom in de loop van de middag wat stapelwolken boven de hogere bergen waar weer een enkele bui uit kan ontstaan met een enkele klap onweer ertussen. In de gebieden ten zuiden van zwitserland richting de middellandse zee is het iets onvriendelijker weer met meer bewolking en aan het begin van de middag al wat buien die voor wat minder zicht kunnen zorgen.

zondag kaart

Op zondag en maandag hebben de Alpen nog te maken met een zuid(oostelijke) stroming waarin zachte lucht wordt aangevoerd. Een storing trekt langzaam dichterbij vanuit het westen waardoor met name de west Alpen in eerste instantie te maken krijgen met meer bewolking.

Op maandag drijven er steeds dichtere wolkenvelden de Alpen binnen vanuit het zuidwesten. In de loop van de dag kunnen door convectie in de bergen op uitgebreide schaal buien ontstaan. De beste papieren zijn maandag voor de noord(oost) Alpen waar de zon nog het langst te zien zal zijn.

In de loop van de middag kunnen er boven de bergen soms flinke stapelwolken ontstaan zoals op deze foto. Deze kunnen later in de middag uitgroeien tot buien met een enkele klap onweer er tussen.

Dinsdag hebben in eerste instantie vooral de zuid Alpen te maken met regen die later ook kan overgrijpen naar de
noordelijke Alpen. In de nacht naar woensdag wordt het weer dan wat rustiger weer alvorens er op woensdag alweer een nieuwe storing klaar staat die van zuidwest naar noordoost over de Alpen zal gaan trekken. De dagen daarna gaan waarschijnlijk wisselvallig verder met af en toe wat zon, maar ook regen en onweersbuien.

Europa

In tegenstelling tot grote delen van centraal Europa is het in Spanje en Portugal op dit moment helemaal niet zo’n mooi weer. Regelmatig schuiven en regen- en onweersbuien voorbij die in sommige gevallen voor heel wat regen kunnen zorgen. De beste papieren zijn voor de zuidoostelijke costa’s waar de meeste vakantiegangers zich bevinden. Hier blijft het een stuk droger. Wel kan er de komende dagen veel bewolking aanwezig zijn in deze gebieden.

In Griekenland en Turkije knapt het weer ook steeds meer op en laat de zon zich steeds meer zien. In de binnenlanden kan er nog een enkel buitje vallen maar met een temperatuur van tussen de 25 en 30 graden is het hier erg aangenaam. Later in de week gaat de onstabiliteit in dit gebied wel weer wat toenemen.

Italië is het op dit moment nog erg mooi weer, maar met name het noorden van Italië krijgt de komende dagen met wat meer bewolking te maken en een enkele (onweers)bui. Het midden en zuiden houden het de eerste dagen nog droog met veel zon. Later in de week zullen ze ook hier steeds meer met buien te maken gaan krijgen.

In Frankrijk heeft vooral het noorden dit weekend de beste papieren met veel zon en zomerse temperaturen. Na het weekend komt er langzaam meer bewolking en krijgen ze in heel Frankrijk te maken met een meer buiig weertype. De temperatuur zal daarbij liggen tussen de 18 en 25 graden.

Evenals Frankrijk is het in Duitsland dit weekend volop zomer met temperaturen die op uitgebreide schaal boven de 25 graden uitkomen. Later deze week ook hier meer bewolking en buien met de grootste kans voor het midden en zuiden van Duitsland.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 19 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer