Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: In de golf van Genua ontwikkelt zich een hoogtelaag wat vandaag en morgen voor met name de westelijke en zuidelijke Alpen wat neerslag kan gaan opleveren met in de bergen ook sneeuw. Later in de week een opbouwend hoge drukgebied boven het Europese continent. Later in het weerbericht ook een livevlog van Johann vanuit de sneeuw in Oberwallis!

Gisteren begon de dag in met name de oostelijke helft van de Alpen helemaal niet zo onaardig en was de zon veel te zien, vooral Oostenrijk had nog een hele aardige dag. De westelijke Alpen lagen op nadering van een front al snel in de bewolking met later op de dag ook neerslag met in de bergen sneeuwval.

Hier in het Stubaital in Oostenrijk was het gisteren nog prachtig weer en kon er nog goed geklommen worden tot op grote hoogte zoals op deze foto te zien is

Het verschil tussen de bewolkte zuid Alpen en de zonnige noord Alpen door föhn was gisteren goed te zien in de buurt van de Zuckerhütl in Oostenrijk wat zo ongeveer op de Alpenhoofdkam ligt

Hier in Ischgl werd het wintersport seizoen gisteren knallend afgesloten met een groot concert van de Britse rockband Muse. Ze zullen hier weer moeten wachten tot november voor ze de ski’s weer onder kunnen binden.

De dag begint vandaag in vrijwel het gehele alpengebied bewolkt, met op dit moment lokaal zware sneeuwval vanaf zo’n 1500 m in de westelijke Alpen. Vooral de Franse Alpen krijgen op dit moment al de volle laag, maar ook het Italiaanse Valle d’Aosta, Piemonte en het Zwitserse Tessin en Oberwallis hebben op dit moment te maken met regen en sneeuwval. Vanuit het zuiden draait er langzaam een naderend front in vanuit het zuiden wat in de loop van de ochtend ook in de Dolomiten en Karinthië voor regen en sneeuw zal gaan zorgen.

radar

Het actuele radarbeeld laat de zware sneeuwval(roze) in de westelijke Alpen goed zien, maar ook in de rest van de Alpen is het op dit moment behoorlijk slecht weer.

kerd0105

Johann meldt vanochtend ook alweer verse sneeuwval tot in het dal in Oberwallis

Zoals te zien op bovenstaande radar is het in de westelijke alpen is het erg slecht weer vandaag. Er staat veel wind en het is zwaar bewolkt met dichte mist tot onder in de dalen. De gebieden achter de hoge bergen van Wallis, Valle d’Aosta  en Südtessin kunnen wat opklaringen te zien krijgen, maar verwacht er niet te veel van. Het zal in de zuid Alpen ook meest bewolkt zijn met op grote schaal neerslag met in de bergen ook sneeuwval. Het beste weer is morgen voor de Noord(oost) Alpen waar de zon wellicht nog even te zien zal zijn door een lichte föhn. Ook hier zal in de loop van de dag echter ook steeds meer bewolking binnentrekken en begint het vanuit het westen langzaam ook hier te regenen en te sneeuwen bij een sneeuwvalgrens die kan dalen van 1700 m tot zo’n 1000 m en lokaal misschien nog wel lager! De temperatuur ligt vandaag in de westelijke alpen op 2000 m zo rond de -4 graden tot zo’n 0 graden in de oostelijke Alpen.  Met name in de Westelijke Alpen kan er lokaal veel sneeuw gaan vallen. Over het algemeen zo’n 20 tot 40 cm met hoger in de bergen hoeveelheden die kunnen oplopen tot 50 a 70 cm verse sneeuw! Er staat morgen in de bergen een krachtige wind die in combinatie met de verse sneeuw voor een sterk verhoogd lawinegevaar kan gaan zorgen, dus ben voorzichtig als U er morgen op uit trekt en hou de lokale berichtgeving goed in de gaten!

zondag kaart

Vandaag ligt er boven de golf van Genua een laag drukgebied wat in de Alpen voor veel neerslag gaat zorgen. Aan de westflank van dit laag wordt er vanuit het noorden koele lucht afgetapt wat met name over de westelijke Alpen uitstroomt. Hierdoor kan de sneeuwvalgrens hier behoorlijk laag gaan uitvallen tot zo’n 1200 m!

Op maandag en dinsdag is het nog redelijk wisselvallig weer, maar verbetert zich langzaam wel duidelijk. De beste papieren zijn begin deze week voor de mediterrane Alpen in Frankrijk en Italië alwaar de zon het meeste te zien zal zijn. Het slechts is het weer in de Oostelijke helft van de Alpen en is het behoorlijk fris voor de tijd van het jaar. In de nacht naar woensdag kan het zelfs opnieuw weer wat gaan sneeuwen tot in de lagere delen van de noordelijke Alpen.
Echter wordt er richting donderdag een steeds sterker wordend hoge drukgebied in de steigers gezet van vanuit het westen voor veel beter weer in de centraal Europa en de Alpen zal gaan zorgen met markant warmer en zonniger weer.

In de loop van volgende week kunnen de berggebieden zich weer gaan voorbereiden op het zomerseizoen met de hogere temperaturen en meer zon. (Foto: Obergurgl, Tirol)

donderdag kaart

Midden volgende week ligt er een hoge drukgebied boven centraal Europa wat in grote delen voor zonnig en rustiger weer zal gaan zorgen.

Johann is vanochtend live vanuit een winters Oberwallis met verse sneeuwval tot in het dal:

 Europa

In centraal Europa is het in eerste instantie slecht weer, maar gaat het in de loop van de week verbeteren met het zuidoostwaards wegtrekken van de depressies. Dit zorgt medio volgende week echter dat ze in Griekenland en Turkije na een zonnige start van de week te maken gaan krijgen met wat regen- en onweersbuien. Deze zullen zich met name concentreren op de noordelijke gebieden. De zuidelijke gebieden kunnen ook een beetje regen mee pakken, maar hier valt het allemaal wel mee. Later in de week schijnt de zon ook hier weer volop met zomerse temperaturen.

In Spanje en Portugal is het dit weekend en begin deze week prachtig lenteweer met veel zon en lekkere temperaturen. In de zuidelijke helft van Spanje en Portugal is het zelfs tropisch warm met zo’n 28 tot 32 graden. Wat verder naar het noorden toe is het iets koeler, maar nog altijd heerlijk met zo’n 20 graden overdag. In de loop van de week neemt hier de buienkans wel langzaam wat toe en wordt het iets minder warm.

In Italië hebben ze vandaag nog te maken met pittige regen- en onweersbuien met ook zonnige perioden tussendoor. In de gebieden rond Rome is het zo’n 22 graden overdag met gedurende de buien een wat dalende temperatuur. Begin komende week zullen de meeste buien verdwijnen en gaat de zon schijnen. Tot en met het hemelvaartweekend zal het dan grotendeels droog blijven.

Ook op de Britse eilanden is het op dit moment met name in de westelijke delen wisselvallig weer. Londen heeft deze dagen de beste papieren en hier blijft het meest droog met af en toe wat neerslag, maar geen grote hoeveelheden. Midden volgende week knapt het ook hier op en zal de zon zich op uitgebreide schaal laten zien. Alleen Schotland heeft dan nog met wat bewolking en regen te maken.

Voor nu een fijne zondag en tot de volgende maar weer!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 162 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier