Algemeen: De Alpen hebben op dit moment te maken met een noordwestelijke hoogtestroming die koude en vochtige lucht met zich mee brengt. Deze stroming zorgt in de noordwestelijke staugebieden voor de nodige neerslag. De zuidelijke Alpen houden het droger en iets warmer door het effect van de nordföhn.

Wat een overgang in een keer, afgelopen week volop zomerse temperaturen en nu valt er aan de noordkant van de Alpen weer sneeuw. Het is inmiddels al half Mei en je zou verwachten dat het nu toch wel eens afgelopen is met sneeuw tot in de dalen. Echter niets is minder waar. Vele alpenweides worden dit weekend opnieuw omgetoverd van een groene bloemenzee naar een wit laken. Erg lang zal deze sneeuw echter niet blijven liggen, want in de loop van de komende week gaan de temperaturen weer wat omhoog. Helaas niet terug naar zomerse waarden, maar wel warm genoeg om de sneeuw in ieder geval in de lagere delen weer te doen smelten.

radar

Met name aan de noordkant van de Alpen hebben ze op dit moment te maken met dichte bewolking en mist en valt er hier en daar een (sneeuw)bui. In de zuidelijke en westelijke Alpen is het op dit moment nog redelijk helder met op veel plekken nog zonneschijn. Actuele radarbeeld -9.00h- Bron: Wetteronline.de

kochelsee-2016_05_15_0900_hu

Op dit moment verse sneeuwval in de zuid duitse Alpen op zo’n 1500 m.

flattach-2016_05_15_0900_hu

Ten zuiden van de Alpenhoofdkam in het Oostenrijkse Karinthië is het heel anders en schijnt op dit moment de zon.

konkordiahuette-2016_05_15_0830_hu

Ook in de westelijke Alpen schijnt op dit moment op veel plekken de zon zoals hier bij de Konkordiaplatz bij het bovenste deel van de Aletschgletsjer op 2850 m. Voor de gletsjers in de Alpen zijn deze koude periodes met periodiek sneeuwval helemaal niet zo slecht in deze tijden van klimaatverandering. Het ziet er hier dan ook nog volop winters uit met veel sneeuw.

Aan de noordzijde van de Alpen hebben ze vandaag te maken met dichte bewolking waaruit vanaf zo’n 1000 tot 1200 meter wat sneeuw valt. Wellicht dat er in de loop van de middag af en toe een waterig zonnetje doorbreekt, maar verwacht hier niet teveel van. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam is overwegend zonnig door de föhneffecten die de lucht als het ware afdroogt. Wel kunnen er in de middag hier door convectieprocessen boven de bergen flinke stapelwolken ontstaan die in sommige gevallen kunnen uitgroeien tot stevige onweersbuien. Gaat U dus op pad in de zuidelijke Alpen vandaag, zorg dat U optijd weer beneden bent. De nulgraden grens ligt vandaag tussen de 1400 en 1700 m in de Noordelijke Alpen. In de zuidelijke Alpen is het iets warmer en ligt de nulgradengrens rond de 2300 a 2400 m. In de noordwestau kan er in de bergen een aardig laagje sneeuw vallen met aan de noordwest kant zo’n 5 tot 10 cm verse sneew. In de noordoostelijke helft valt ietsje meer met zo’n 10 tot 15 cm verse sneeuw.

zondag kaart

Langs de westflank van een lage druk gebied stroomt erg koude en vochtige lucht uit over het Europese continent wat in de noordelijke Alpen voor sneeuwval tot op zo’n 1000 m kan zorgen!

Veel groene Alpenweides worden weer omgetoverd tot witte lakens

Op maandag hebben met name de noordelijke Alpen nog te maken met wat bewolking waar wat neerslag uit kan vallen met tot op 1000 m hoogte sneeuwvlokken. In de westelijke Alpen hebben ze morgen te maken met wat hoge druk invloeden vanuit het westen waardoor het hier best vriendelijk weer is met veel ruimte voor de zon. Wel is het fris en staat er een aardig windje. In de loop van de middag kunnen echter hier door convectie enkele stapelwolken ontstaan die kunnen uitgroeien tot een buitje. De zuidelijke Alpen hebben altijd nog te maken met zonnig weer door de föhneffecten. Wederom is hier in de loop van de middag echter kans op een enkele (onweers)bui in de bergen.

In de zuidelijke Alpen is het mooi weer, maar moet met in de loop van de middag rekening houden met de vorming van stapelwolken die kunnen uitgroeien tot een enkele onweersbui.

Op dinsdag lijkt het met name in de noordelijke alpen wat rustiger weer te gaan worden. De zon zal meer en meer de ruimte krijgen en de buiigheid neemt langzaam af. In de westelijke noord Alpen is de meeste kans op nog een enkele sneeuwbui vanaf zo’n 1500 m. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam wederom mooi weer met in de middag ook weer die kans op een buitje in de bergen.

Op woensdag klaart het in het gehele Alpengebied op. Het is droog en zonnig met af en toe wat bewolking. Op donderdag wordt het vanuit het noordwesten weer bewolkt en regenachtig. Met name in de noordwestelijke staugebieden kan het af en toe even stevig doorregenen. Door de noordweststau heeft het zuiden opnieuw te maken met föhneffecten waardoor het hier meest droog blijft. Echter richting vrijdag zou de neerslag ook deels kunnen overgrijpen naar de zuidelijke Alpen. Hoe dit verder in detail zal gaan verlopen, daarover de komende dagen meer.

Europa

Net als in de noordelijke Alpen is het in grote delen van noordwest Europa behoorlijk wisselvallig en koud weer. Er zijn buien, maar de zon laat zich tussendoor ook zeker zien. Met een stevige wind voelt het behoorlijk fris aan. Komende week wordt het gelukkiger wel wat warmer, maar gaat er ook meer neerslag vallen helaas. In het zuiden van Europa in Spanje, Portugal en Italië wordt het echter steeds beter weer en laat de zon zich veel zien bij aangename zomerse temperaturen. In Griekenland en Turkije is het ook lekker warm, alleen moeten ze hier de komende dagen helaas wel rekening houden met enkele regen- en onweersbuien. Het zuiden van Frankrijk houdt het ook grotendeels droog met redelijk wat zonneschijn. Helaas hebben ze hier wel te maken met de zogenaamde Mistral wind die door het Rhonedal hard naar het zuiden blaast waardoor het wat minder aangenaam zal aanvoelen. Wel worden hier altijd nog temperaturen bereikt van rond de 20 graden.

Tot slot van het Alpen-Europa weerbericht nog een paar beelden van het sneeuwvrij maken van Col du Galibier in de Franse Alpen. Ieder jaar is het weer een monsterklus om dit weer voor elkaar te krijgen. Daar zitten ze dan nu ook echt niet te wachten op weer nieuwe sneeuwval, het zal ze een beetje het gevoel geven dat het dweilen met de kraan open is.

Het is ieder jaar weer een monster klus om deze hoge pas (>2600 m) sneeuwvrij te krijgen.

Ze hebben nog een aardige klus voor de boeg!

Zeer indrukwekkend om met de auto langs deze gigantische muren van sneeuw te rijden.

Dit was weer het weerbericht voor de Alpen en Europa van vandaag. Ik wens jullie allemaal nog een heel fijn Pinksterweekend toe!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 27 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer