Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Het weekend start vandaag met vriendelijke weer in de Alpen. Later op de dag neemt de kans op regen toe vanuit het westen. In het zuiden van Alpen is het aanzienlijk zachter. De zondag wordt een stuk wisselvalliger met nieuwe sneeuwkansen vanaf de 1500m grens. Ook de komende dagen houdt de kou Europa in zijn greep. Vanaf woensdag breidt de hogedruk zich uit en gaan de temperaturen weer in de lift.

Alpen
Vandaag begint de dag heel aardig en is vergelijkbaar met gisteren. Op de meeste plaatsen is het overwegend zonnig. Aan de zuidkant en het westelijke deel van de Alpen is het wel wat meer bewolkt. Later in de middag neemt de bewolking verder toe en trekt een koufront vanuit westelijke richting. Hierbij kan veel neerslag, ook in de vorm van sneeuw, vallen met name in het westelijke Italiaanse Alpengebied (Aosta) en kunnen zich plaatslijk ook onweerbuien ontwikkelen. De sneeuwvalgrens bevind zich op 2000m aan de Alpennoordkant en daarbij is het licht föhnig. Aan de zuidoostkant van de Alpen is het aanzienlijk zachter.

13087635_1805128203043606_2000747846545499382_n

In Grisons, Zwitserland doen druiventelers er alles aan hun wijngaarden te beschermen tegen voorschade. (foto: Silvan Rossr via Facebook Severe Weather)

13094318_1805143869708706_767679770031934133_n
13083158_1805143873042039_3746470676403919749_n

Hetzelfde beeld is ook te zien in Chablis, Franrijk. Ook hier worden maatregelen genomen om druivengaarden te beschermen tegen de uitzonderlijk late vorst. (foto’s Aurelien Ibanez via Facebook Severe weather).

13102747_1804960729727020_7549026248375570429_n

Een andere manier om planten tegen vorst te beschermen deze week is te zien in Alto Adagio, Italie (foto’s: Maycol Checchinato, Facebook)

Schermafbeelding 2016-04-29 om 20.51.32

Alberto Contador alweer hard aan het trainen gisteren @de Mont Blanc, via twitter Tour de France

Morgen verloopt een stuk wisselvalliger. Vooral aan de noordkant en de centrale Alpen valt er veel neerlag. Dit zal gedurende een lange tijd doorgaan en zal de zon zich nauwelijks laten zien. De temperaturen gaan verder omlaag met een sneeuvalgrens die komt te liggen licht tussen de 1000m in het noordwesten en 1500m in het zuidoosten van de Alpen. Ook maandag wordt het nog een winterse dag en steekt een sterke Noordföhn op. Hierdoor zal het erg fris aanvoelen aan de Alpennoordkant waarbij ook veel sneeuw kan vallen. Later in de week trekt nog een koufront over de noordkant van de Alpen en brengt opnieuw nog wat neerslag met zich mee op dinsdag. Daarna, vanaf woensdag gaan we over op een stabieler weertype met hogedruk en stijgende temperaturen.

Rta850m1

Vandaag een relatief koude dag voor een groot deel van Europa. Met temperaturen die soms wel 6 graden lager dan normaal voor deze tijd van het jaar.  Aan de zuid- en westkant van de Alpen is het nog relatief warm (Sudfohn). Morgen breidt de kou zich verder uit en dalen de temperaturen  door een noordelijke stroming (Nordfohn). (bron: Wetterzentrale.de, Temperatuurafwijking van 30-jarig gem.)

uwz-ch_foehn_de

Vanaf morgen een sterke Noordföhn situatie. Hierdoor gaan de temperaturen verder omlaag en staat er een frisse wind aan de noordkant van de Alpen. Na woensdag gaan de temperaturen weer omhoog.

Door de sneeuwval van de afgelopen dagen is het weer echt winters geworden in de bergen. Door deze winterse omstandigheden moeten we daarom opnieuw rekening houden met lawinegevaar. Daarbij is deze tijd van het jaar het zonlicht een stuk feller. Hierdoor kunnen door de deels al warme ondergrond zeer gemakkelijke natte sneeuwlawines ontstaan. Houd hier vooral rekening mee wanneer je van plan bent een skitour of wandeltocht te gaan maken de komende dagen!

Europa
De maand April was in Europa weertechnisch gezien erg opvallend. In een groot deel van Europa was het erg koud voor deze tijd van het jaar en viel er de Alpen nog veel sneeuw. Op sommige andere plekken was juist een tegenovergestelde situatie en werd het uitzonderlijk warm. Zo werd afgelopen week een nieuw hitterecord bereikt op Groenland. Terwijl op dat moment Europa leed onder buitengewoon koud weer werd extreem warme lucht getransporteerd richting de pool. Halverwege de week werd zelfs een temperatuur van 19,1 graden gemeten! Het is niet de eerste keer dat we dit zien in de poolgebied zo vroeg in het smeltseizoen dit jaar.

Rtavn961

Weerkaart voor woensdag met een stabiele hoge luchtdruksituatie boven een groot deel van Europa. Aan de andere kant,
in de omgeving van Turkije, bevindt zich een lage luchtdrukgebied en kan het erg wisselvallig zijn met regen en onsweerskansen.
Door deze drukverdeling is er sprake van een rug waardoor warme lucht voor een groot deel van Europa van aangevoerd.

De vooruitzichten voor Europa laten de komende dagen het uitzakken van een lage luchtdrukgebied zien boven de Atlantische Oceaan. Dit lage luchtdruk gebied scheidt zich vervolgens af en zakt verder zuidwaarts richting de Middellandse Zee morgen. Daarna verplaatst deze zich verder richting het centrale en oostelijke Mediterrane gebied. Halverwege de week kan het hier erg wisselvallig worden met veel regen en kans op onweer. Dit geld met name voor de omgeving van Turkije en omstreken. Ondertussen ontstaat door deze drukverdeling een rug tussen het Zuid- en Oost-Europa. Na woensdag lijken we hierdoor een stabiel en warm weertype te krijgen met temperaturen van ruim boven de 20 graden in veel delen van Europa.

Voorlopig dus nog een paar winterse dagen in de Alpen en andere delen van Europa. Halverwege de week krijgen we temperatuur en een meer ‘zomers’ weertype. Tot zover het weerbericht voor vandaag. Morgen weer een nieuwe update van Sander Engelen. Fijn weekend!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 73 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier