Alpen-Europa | Hoogtelaag met catastrofale uitwerkingen in delen van Duitsland.

Algemeen: het centrum van een complex lagedrukgebied boven midden Europa trekt van Duitsland naar België. Met een zuid tot zuidwestelijke stroming wordt de komende dagen koelere en vochtige lucht aangevoerd. Een stabiel hoog is voorlopig niet in zicht.

Waterchaos met catastrofale gevolgen in Duitsland

Een lagedrukgebied (hoogtelaag) is in het weekend met zijn kern vanaf Frankrijk via de Alpen naar Duitsland getrokken. Aan de oostflank van dit systeem werd met een zuidoostelijk hoogtestroming vrij warme en vochtige lucht aangevoerd. Aan de westflank stroomde duidelijk koelere Atlantische lucht binnen. Dit soort situaties staan vaak garant voor veel neerslag met gevaar van wateroverlast.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

mcs-01
Het MCS met veel onweersactiviteit en neerslag gisteravond gezien vanuit de ruimte

De afgelopen dagen hadden we al gewaarschuwd voor de kans op zware regen en onweersbuien met gevaar van wateroverlast en hoe dramatisch dat kan verlopen of beter gezegd “ontsporen” zagen we gisteren in het zuiden van Duitsland. Op het grensgebied van de koudere en indraaiende warmere lucht ontstonden in de ochtend boven Duitsland zware onweersbuien die zich geleidelijk samensmolten tot een zogenaamd Mesoscale Convective System. 

km-rr
Lokaal viel er meer dan 100mm neerslag in vrij korte tijd! Bron Kachelmannwetter.com – neerslag

Een Mesoscale Convective System (MCS) of een Mesoscale Convective Complexes (MCC) ontstaat wanneer de wind op de juiste manier met de hoogte  verandert en dalende luchtstromen juist voor het versterken van de warme stijgstroom aan de voorzijde van de “bui” zorgen. Er zullen dan nieuwe buiencellen ontstaan en de cel wordt steeds groter en groter en zal uitgroeien tot een enorme bui (MCS) van enkele honderd kilometer in doorsnee. Een MCS heeft vanuit de satelliet gezien een ovaalvorm. Een dergelijk systeem kan 100.000 vierkante kilometer beslaan (ruim 300 bij 300 kilometer groot) en wordt meegevoerd met de heersende wind tussen 3 en 6 kilometer hoogte. Soms lijkt de trekrichting afwijkend, dit komt echter doordat er aan één zijde vaker nieuwe cellen ontstaan dan aan de andere zijde.

Ook het MCS van gisteren was vanuit de ruimte en op de radar mooi te vervolgen en de uitwerking ervan konden we gisteren al vernemen via de sociale media. Vooral in het zuiden van Duitsland vielen er in korte tijd enorme neerslaghoeveelheden al dan niet begeleid met hevig noodweer (hagel, zware windsoten). Juist in de wat berg of beter gezegd heuvelachtige gebieden was deze neerslag teveel van het goede met deels catastrofale gevolgen en slachtoffers!

 

Meer beelden en info via WetterOnline – HIER

In de nacht verplaatste het systeem zich nog wat naar het noorden en oosten waarbij de activiteit geleidelijk afnam. Om dit moment zien we grondlaag boven west Duitsland liggen en het hoogtelaag iets zuidelijker. Onweersbuien vallen nu vooral nog in het westen van Duitsland (Nordrhein Westfalen)

Ook in westelijke Alpen koel en nat
Overigens was het ook in de Alpen gisteren alles andere als mooi en bestendig. In de westelijke Alpen overheerste de bewolking en op uitgebreide schaal viel er regen of buien, lokaal 50 tot 80mm. In de koelere lucht daalde de sneeuwgrens weer tot onder de 3000 meter en lokaal viel er sneeuw tot 2800 a 2600 meter. De oostelijke Alpen konden nog profiteren van de warme en ook drogere lucht die vanuit het zuidoosten aan de oostflank van het laag werd “aangezogen”. Zo kon het kwik er stijgen tot 23 a 28 graden en lokaal tot bijna 30 graden, topper was Andau met 29.6 graden.

 

30-rad
Actuele radarbeeld – bron WetterOnline.de

De komende dagen verandert er grosso modo niet veel aan het huidige weerbeeld. Hogedruk vinden we terug boven IJsland met daar een aparte kern van 1020hPa. Midden Europa houd deze week die vlakke luchtdrukverdeling (weinig drukgradiënt) en hogerop in de atmosfeer blijf het hoogtelaag nog zeker tot het einde van de week rondtollen. Het blijft dus onbestendig met steeds weer die kans op regen en -of onweersbuien. Vooral in het oosten waar warmere lucht zit kunnen weer pittige exemplaren gaan ontstaan.

blumen
Toch maar even beschermen voor de regen en kou die gevoelige zomerflora. Foto Hans ter Braak vanuit Mittelberg Kleinwalsertal @hansterbraak
3005-mal
In het hooggebergte boven de 2800 tot 3000 meter doet helemaal niks meer aan het voorjaar denken, tot een halve meter sneeuw in de Walliser Alpen. Saas-Fee (Mittelallalin) vanmorgen

In de westelijke Alpen is het met 12 tot 18 graden en lokaal 18 tot 21 graden (Wallis) een stuk koeler dan in het oosten. De vorstgrens in de bergen daalt tot circa 2500 meter en tot 2200 meter kan er sneeuw vallen. In het hooggebergte kan de komende 72 uur 15 tot 30cm sneeuw gaan vallen en hebben we te maken met slechte condities. In de oostelijke Alpen kan het kwik tot 23 a 27 graden gaan oplopen. Zoals gezegd door de dagelijkse gang hier wel weer kans op het ontstaan van (zware) onweersbuien.

30-hleur

Ook de rest van Europa houdt door toedoen van het hoogtelaag het wisselvallige weer vast. Mooi en toenemend warm is het in de zuidelijke contreien rondom de Middellandse Zee. Vooral in de tweede helft van de week zullen de temperaturen van het westen uit verder gaan oplopen. Of dit uiteindelijk ook naar het noorden toe zal gaan lukken en in het weekend en gaat de veel warmere lucht vanuit het zuiden proberen naar het noorden toe uit te breiden. Tevens zien we dan dat het IJsland hoog een uitloper gaat vormen in zuidoostelijke richting.

hoogeuro
Zomerse setting in de maak vanaf het weekend -begin volgende week?
30-ensgfs
GFS ensembles prikpunt noordelijke Alpen

Wellicht een aanloop tot een zomerse periode?! Morgen gaan we deze ontwikkelingen verder vervolgen en ook de langere termijn eens nader onder de loep nemen. Tot zover voor deze maandag, een fijne dag en ciao vanuit een bewolkt, kil en en grijs Oberwallis.

Meer weer op Facebook of Twitter  , daarnaast zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s en updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

logonkvb

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]