Advertentie 

Algemeen; de invloed van hogedruk is sinds gisteren van het westen wat afgezwakt en met de aanvoer van wat vochtigere lucht en de nabijheid van een zwakke storing (Frankrijk) zijn de onweerskansen weer wat gestegen. Vanaf vrijdag gaat de zuid Europese warmte pomp echter opnieuw aanzwengelen en met toenemende hogedruk kan de atmosfeer weer stabiliseren. Het is meest zonnig en bovendien wordt het vanuit het zuidwesten opnieuw zeer heet.

Medio volgende week afkoeling!

Precies tijdens de Zwitserse nationale feestdag werd Zwitserland getrakteerd op regen en onweersbuien. Voordat het zover was kon het kwik nog weer oplopen naar hoogzomerse en ook weer tropische waardes. Met de bewolking en de opkomende regen en onweersbuien gingen de temperaturen in middag echter weer omlaag. Hier in Termen (Oberwallis, 1020m) was het voor de neerslag nog een graad of 27, niet veel later in de neerslag was het heerlijk afgekoeld naar een graad of 18.

Vooral in de ochtend scheen in de westelijke Alpen ook nog de zon, boven de bergen onstonden al vrij snel weer nieuwe stapelwolken. Foto via Les Arcs @LesArcs

Ook in het Kleinwalsertal begonnen boven de bergen de stapelwolken flink op te bollen! Foto via Twitter Hanser ter Braak @hansterbraak

In de loop van de middag dan steeds dreigender luchten en eerste onweersbuien. Foto genomen vanaf balkon richting westen (links het Glishorn 2450m)

Gevolgd door verfrissende neerslag

Zware onweersbuien
Ook de oostelijke delen van Oostenrijk en het noorden van Italië hadden te maken met regen en onweersbuien en datzelfde gold voor de Balkan. Vooral in de noordelijke Balkan maar ook in Oostenrijk ging het soms heftig te keer met lokaal veel regen, hagel en (zware) windstoten. Hieronder heftige beelden gistermiddag vanuit de regio vanuit Tirol – Schnann am Arlberg – waar zware onweersbuien voor veel overlast (overstromingen, modderstromen) en schade zorgden

Nieuwe hitte in aantocht
De regen en onweersbuien werden veroorzaakt door vochtigere en dus onstabielere luchtmassa’s en kregen naast de dagelijkse gang een extra trigger door enerzijds een slepend front boven Frankrijk en anderzijds een thermisch laag (convergentie zone) boven de noordelijke Balkan.

Hirlam fronten kaart 1 augustus 12h00

De onstabiliteit is echter van tijdelijke aard want vanaf morgen gaat de subtropen zomer ons weer verder “verwennen” met extreme warmte (hitte) en droogte. Een einde van de subtropen zomer lijkt echter in aantocht!

Voor we met het weerbericht verder gaan eerst nog even terug kijken op de maand juli en in het bijzonder op de sneeuwsituatie in de Alpen

Droogte en hitte – de winter sneeuw is alweer verledentijd

Met veel zon was juli net als de voorgaande 3 maanden te warm (heet) en droog en werd zelfs één van de droogste juli maanden sinds het begin van de metingen en de op drie na droogste en warmste periode van vier maanden van april tot juli sinds het begin van de officiële metingen (1864).

Ook hogerop in de bergen kon je de hitte voelen. Het nulgradenniveua lag bijvoorbeeld de hele maand boven de 3000 en deels boven 4000 meter. Begin juli steeg het zelfs naar circa  5000 meter  (zie figuur hieronder).

Nulgradengrens juli steeds boven de 3000 meter. Bron SLF

Vooral onweersbuien zorgden voor hevige regenval. Sneeuw viel alleen op de hoogste toppen.

Door de aanhoudende warmte en droogte is de sneeuw tot op grote hoogte verder snel weggesmolten (zie figuur 3) en tot in het hooggebergte is afgezien van lawine deposito’s niets meer over van de sneeuw welke in de afgelopen winter is gevallen.

Sneeuwhoogtes automatische meetstations tussen 2000 m en 3000 m. Half mei was de sneeuw nog bijna op alle stations (donker deel van de balken bijna 100%), slechts twee maanden later, half juli, waren alle stations weer sneeuwvrij (oranje balken). Bron SLF
Tot ver boven de 3000 meter “gings den Schnee an den Kragen” Bron SLF
Pas op grote hoogte (4000m) worden nog goede sneeuwcondities aangetroffen Foto 4327 m, Randa / Wallis) (Foto: U. Laber, 2018/07/23). Bron SLF

Tropisch
Vandaag begint de dag in de westelijke Alpen weer met volop zon en de temperaturen stijgen weer vlot naar tropische waardes. Wat meer (rest)bewolking bevindt zich nog in de oostelijke Alpen en met name hier is de atmosfeer nog onstabiel van opbouw en de bereidheid tot onweersbuien groot.

De middagtemperaturen stijgen naar 30 tot 34 graden en op 2000 meter naar 16 tot 19 graden. Op 3000 meter pendelt het kwik rond de 9 graden en de vorstgrens op 4700 meter.

Van het zuidwesten uit stroomt weer zeer warme lucht naar het noordwesten uit.

In de middag dan overal weer stapelwolken met vooral in de bergen weer geïsoleerde regen en onweersbuien. Vooral in de oostelijke Alpen kunnen dit pittige buien zijn met plensregens, hagel en kans op (zware) windstoten.

De dag begint weer met volop zon, in oosten ook nog wat restbewolking. Radarbeeld 09h00

Aanhoudend heet
Ook het weekend en de eerste helft van de nieuwe week gaat het zeer warm verder met temperaturen die tussen de 30 en 36 graden zullen gaan uitkomen. De kans op een lokaal warmte onweersbui neemt algemeen wat af maar blijft met de hitte aanwezig, grootste kans voor de zuidelijke Alpen en bergstreken.

GFS 850 hPA voor zondag, extreme hitte in het zuidwesten van Europa, maandag wordt deze dan op tranport gezet naar het noorden

Met het vorderen van de week zien we dan geleidelijk wat verschuivingen op de weerkaarten plaatsvinden. In eerste instantie gaat aan de oostflank van een thermische laag boven het zuiden van Spanje en in samenspel een van de Atlantische Oceaan opkomende hoogtetrog en een hoog boven oost Europa en de Balkan en rap tempo zeer hete lucht naar het noorden toe uitstromen.

In de periode van maandag tot vrijdag zal een deel van deze warme lucht helemaal via de Benelux tot over Scandinavie zijn uitgestroomd. Het belooft in geheel west en centraal dus nogmaals zeer warm te gaan worden met op uitgebreide schaal tropische temperaturen.

GFS 500 hPa voor woensdag, de warme lucht is helemaal tot de Noordkaap uitgestroomd!

In de tweede helft van de week krijgen we echter te maken met de van het westen naderende hoogtetrog en vervolgens de overgang naar een meer zonaal stromingspatroon. Met de naar west draaiende hoogtestroming komt er in grote delen van west en noordwest en deels ook centraal Europa en de (westelijke) Alpen een einde aan de hitteperiode en komen de temperaturen 15 tot 20 graden lager te liggen.

In de periode vanaf dinsdag tot donderdag wordt de hitte naar oost en zuid Europa terug gedrongen op een inkomende hoogtetrog en koufront en wordt het 10 tot 20 graden koeler. Kaart GFS 850 hPa donderdag

Zeer warm tot heet blijft het in de zuidelijke regionen en deels ook nog in de oostelijke Alpen alwaar door tegendruk van het oost Europese hoog de warme lucht nog aanwezig is.

Met de afkoeling nemen ook de neerslagkansen (buien) geleidelijk toe zonder dat er direct een einde komt aan de heersende droogte. Daarvoor moet er over een langere tijd (weken tot maanden) steeds weer neerslag vallen.

GFS neerslag cumulatief tot zondag 00h00

In  hoeverre er vanaf woensdag neerslag gaat vallen (koufront) en hoe de verdeling zal zijn is nu in detail nog onduidelijk. Daarover dan later meer.

Tot zover voor deze donderdag vanuit een weer onbewolkt Oberwallis. Fijne dag, blijf volgen en houd ook onze berichtgevingen op de sociale media in de gaten Ciao

Een eigen “stekkie” in Wallis – Zwitserland !?
Via Alpenweerman komt u bij de mooiste koop en huurwoningen in Zwitserland vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Te laat / verkocht!
Het onderstaande en nog maar net op de de markt verschenen schitterende “Golf appartement” op de Riederalp ( Aletsch) is inmiddels “gereserveerd” en zo goed als zeker verkocht!

For Sale op de Riederalp! (ski / golf )

Checking out new property for the real estate marketing / Villars
Natuurlijk staan we niet stil en afgelopen week reisden we dan ook af richting het Unterwallis en het aangrenzende kanton Vaud naar het prachtige winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon.

Binnenkort hopen we aldaar een op bijna 1500 meter hoogte gelegen exclusief en schitterend gelegen object (ski-in / ski-out en vlakbij de golfbaan) in onze “portefeuille” te mogen opnemen. (alvast een voorproefje met een blik vanaf het balkon met een fenomenale uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief). Later meer 

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen
Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.076 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier