Alpen-Europa: Geleidelijk minder heet met onweersbuien, later weer mooi zomerweer
Algemeen: Na een aantal zeer hete dagen in de Alpen daalt de hoge druk invloed langzaam en gaat het wat afkoelen met een naderend koufront. De onweerskansen stijgen hierbij de komende dagen wel. Later deze week weer terugkerend zomerweer met iets minder hete omstandigheden.
Gisteren was het opnieuw weer een erg warme dag in het gehele Alpengebied. De temperaturen kwamen op uitgebreide schaal uit zo tussen de 28 en 32 graden, wat erg warm is voor zo laat in de zomer. Het was prachtig weer, alleen ontstonden er in de loop van de middag en avond wel steeds meer stapelwolken die op verschillende plekken dan ook uitgroeiden tot stevige regen- en onweersbuien. Verder was het echter gewoon volop genieten!
Gisteren ochtend was het prachtig weer voor een mooie hike in het Italiaanse Trentino.
Maar ook in het Zwitserse Arosa was het genieten geblazen voor iedereen die gek is op de bergen.
Later ontstonden er echter verschillende onweersbuien zoals hier in Andelsbuch in Oostenrijk.
Op een enkel buitje na begint de dag op de meeste plekken in de Alpen met een staalblauwe hemel. Hier en daar zijn er misschien nog wat wolkenvelden aanwezig, maar deze zullen snel oplossen in de loop van de ochtend.
Actuele radarbeeld van vanochtend. Op wat enkele wolken en buitjes in zuid Duitsland na, begint de dag met veel zonneschijn.
In de middag krijgen we dan weer te maken met de vorming van enige stapelwolken boven de bergen. Deze kunnen dan in de loop van de middag en avond uitgroeien tot warmte onweersbuien. Het wordt vandaag wederom warm met een nul-graden grens van tussen de 4100 en 4400 m hoogte. De temperatuur op 2000 m hoogte ligt zo tussen de 16 en 20 graden. In de dalen zal de 30 graden grens op verschillende plekken weer gebroken gaan worden verwacht ik.
Prachtig weer vanochtend bij het Oostenrijkse Zell am See. Boven de Kitzsteinhorn zien we echter alweer de eerste stapelwolkjes ontstaan
Op maandag nadert er dan vanuit het noordwesten een zwak koufront. Van de noordwest Franse Alpen langs de noordrand richting de noordoostelijke Alpen van Oostenrijk zijn er in de loop van de dag stevige onweersbuien mogelijk. In de ochtend is het op de meeste plaatsen nog droog, maar later in de middag bouwen zich op verschillende plekken deze onweersbuien op. Later in de middag en avond kan het op verschillende plekken even stevig door gieten. De sneeuwvalgrens zal daarbij rond de 3000-3200 m liggen. De zuidelijke Alpen houden het meest droog.
Op Maandag nadert er vanuit het noordwesten een zwak koufront waardoor er een verhoogde kans op regen- en onweersbuien is, met name in de noordelijke Alpen. Ook doet de temperatuur een stapje terug waardoor het niet meer zo heet is, maar nog steeds heerlijk zomerweer.
Op dinsdag is het met name in de oostelijke Alpen nog wat onbestendig met wat buien, maar onweer wordt er niet echt verwacht. Verder wordt het over het algemeen behoorlijk zonnig. In de zuidelijke Alpen heeft zich dan inmiddels wel een Genualaag ontwikkeld wat met name in de Italiaanse Alpen voor wat regen en onweersbuien kan zorgen. Het is dan in het gehele Alpengebied een paar graden afgekoeld.
Op woensdag neemt de hoge druk invloed weer toe en krijgen de Alpen weer te maken met mooi zomerweer, al is het niet meer zo heet als de afgelopen dagen. Helaas wordt het niet zo’n stabiel weer als we de afgelopen dagen hebben gezien, waardoor er in de middag en avond steeds die kans blijft op een enkele regen- en onweersbui.
Weer rest van Europa
Over het weer in de rest van Europa kan ik redelijk kort zijn. In het noordwesten van Europa wordt de echte hitte eindelijk verdreven en doet de thermometer een stapje terug. Er ontstaan hierbij op verschillende plekken enkele (onweers)buien. Later in de week weer zonnig en droog weer. In het zuiden van Europa rondom de Middellandse zee veranderd er weinig en blijft het gewoon warm en mooi zomer weer.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Sander Engelen is afgestudeerd aan de Wageningen universiteit. Hij heeft hier zijn Bachelor en Master opleiding gedaan en veel geleerd op het gebied van het weer en klimaat. Expertise: Alpengebied.