Algemeen: hoog –Peter– ligt met zijn zwaartepunt praktisch stationair boven de Oostzee-Baltische Staten en is voor grote delen van west Europa en de Alpen nog steeds weer bepalend. Een depressie – Xandrea – ligt eveneens quasi stationair boven de oostelijke Atlantische Oceaan en breidt zijn invloed geleidelijk nog iets verder over west Europa uit. Daarbij wordt het van het zuidwesten uit geleidelijk instabieler, in de Alpen is het föhnig en vooral aan de zuidkant toenemend onbestendig.

Warm voorjaarsweer
Met een lichte zuid-overdruk (4 hPa) stuwde zich met een zuidoostelijke stroming aan de zuidkant van de Alpen wat vochtigere lucht. Door de dagelijkse gang werden de wat vochtigere luchtmassa’s toenemend onstabiel wat vervolgens resulteerde in lokale regen en -of onweersbuien. Met de zon viel het aan de zuidkant ook wat tegen. Het betere weer was duidelijk voorbestemd voor de noordkant, met veel zon steeg het kwik hier lokaal tot 24 a 26 graden. Topper in Zwitserland  was Basel met 26.2 graden, in Oostenrijk ging Neusiedl am See aan de kop met 25.3 graden.

[/fusion_builder_container]

(Visited 26 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen-Europa | Eerst nog zomers. IJsheiligen met gevoelige afkoeling richting de Pinksteren”

 • Steven vermandele
  8 mei 2016 at 10:10

  Hoi Johann,

  Zal de koude golf voor sneeuw van betekenis zorgen in het (Franse) hooggebergte?

  Fijne zondag gewenst.
  Steven

 • Johann
  8 mei 2016 at 17:45

  @Steven De aangevoerde arctische luchtmassa’s zijn ook vrij droog dus neerslag zal niet echt een thema zijn. Sowieso wordt de meeste neerslag bij een noordelijke aanstroming in de Nordstau van de Alpenhoofdkam verwacht. Met meer hogedruk inmenging naar het westen dus geen of weinig neerslag in de westelijke (Franse) Alpen. Gr Johann

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer