Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: hoog –Peter– ligt met zijn zwaartepunt praktisch stationair boven de Oostzee-Baltische Staten en is voor grote delen van west Europa en de Alpen nog steeds weer bepalend. Een depressie – Xandrea – ligt eveneens quasi stationair boven de oostelijke Atlantische Oceaan en breidt zijn invloed geleidelijk nog iets verder over west Europa uit. Daarbij wordt het van het zuidwesten uit geleidelijk instabieler, in de Alpen is het föhnig en vooral aan de zuidkant toenemend onbestendig.

Warm voorjaarsweer
Met een lichte zuid-overdruk (4 hPa) stuwde zich met een zuidoostelijke stroming aan de zuidkant van de Alpen wat vochtigere lucht. Door de dagelijkse gang werden de wat vochtigere luchtmassa’s toenemend onstabiel wat vervolgens resulteerde in lokale regen en -of onweersbuien. Met de zon viel het aan de zuidkant ook wat tegen. Het betere weer was duidelijk voorbestemd voor de noordkant, met veel zon steeg het kwik hier lokaal tot 24 a 26 graden. Topper in Zwitserland  was Basel met 26.2 graden, in Oostenrijk ging Neusiedl am See aan de kop met 25.3 graden.

[/fusion_builder_container]

(Visited 24 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen-Europa | Eerst nog zomers. IJsheiligen met gevoelige afkoeling richting de Pinksteren”

 • Steven vermandele
  8 mei 2016 at 10:10

  Hoi Johann,

  Zal de koude golf voor sneeuw van betekenis zorgen in het (Franse) hooggebergte?

  Fijne zondag gewenst.
  Steven

 • Johann
  8 mei 2016 at 17:45

  @Steven De aangevoerde arctische luchtmassa’s zijn ook vrij droog dus neerslag zal niet echt een thema zijn. Sowieso wordt de meeste neerslag bij een noordelijke aanstroming in de Nordstau van de Alpenhoofdkam verwacht. Met meer hogedruk inmenging naar het westen dus geen of weinig neerslag in de westelijke (Franse) Alpen. Gr Johann

Comments are closed.