Alpen-Europa: Sneeuwbuien in de bergen. Na het weekend weersverbetering en uitbreiding hogedruk.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]Algemeen: De Alpen worden beïnvloed door een zuidwestelijke hoogtestroming en brengt storingen met zich mee. In zuiden en de westkant van de Alpen kan er vandaag en morgen nog flink wat neerslag vallen. In de bergen kan nog aardig wat sneeuw verwacht worden, maar in de dalen juist veel regen. Vanaf maandag breidt een hoge luchtdrukgebied zich langzaam uit vanuit het westen en klaar het steeds meer op. Volgende weekend belooft juist weer erg koud te worden door een trog uit noordelijke richting.

Alpen
Gisteren verliep de dag aan de westkant van de Alpen toch vooral wisselvallig. Hierbij stond een sterke wind vanuit zuidwestelijke richting. Aan de oostkant van de Alpen was het weer iets vriendelijker met meer zonnige periodes. Echter bleef het ook hier op de meeste plaatsen niet lang droog.

Schermafbeelding 2016-04-16 om 21.39.45
Prachtige krokussen in bloei onderaan de Chli Aubrig. Na de regen open de bloemen zich alweer snel. Via Daniel Gerstgrasser

Schermafbeelding 2016-04-16 om 21.42.52Mooi uitzicht en frisse lucht naar wat regenbuitjes @Fluebrig‬, Vrenelisgärtli‬. Via Daniel Gerstgrasser

CgLpdy6W4AEVymX.jpg-large
Na de föhn van gisteren brengt vandaag een ‪koufront‬ wellicht wat sneeuw met zich mee @Mittelberg‬ via Hans ter Braak

CgL-60mWQAEkulX.jpg-large
Gisteren werd er nog geskied tijdens de Weisse Rausch in Arlberg

Vandaag lijkt toch vooral wisselvallig te gaan verlopen. Aan de westkant van de Alpen daalt de vorstgrens naar 2000m en tegen de avond zelf naar 1500m. Door de verwachte neerslag kan er met deze temperatuur nog wat sneeuw gaan vallen op grote hoogtes. Vooral boven de 2000m en 2500m kan er flink wat gaan vallen tot wel meer dan 50cm in de omgeving van Livigno en delen van zuid-oost Zwiterland! Ook de oostkant van de Alpen kan er wat neerslag gaan vallen door een overtrekkend koufront in de loop van de middag.

701a308b0a179a37_caa908419b7ffb09
Cumulatieve sneeuwverwachting voor vandaag en morgen. In het zuidoosten van Zwitersland kan plaatselijk nog zo’n 70cm gaan vallen. (bron: Bergfex.com)

Na het weekend breidt hogedruk zich uit vanuit westelijke richting. In de Franse Alpen en Zwitserland laat de zon zich in de loop van de dag steeds meer zien. Terwijl er aan de kant van Oostenrijk en de zuidkant van de Alpen nog wat regen kan vallen. De dagen daarna belooft de zon zich steeds vaker te laten zien en is het de hogedruk die domineert in het overgrote deel van de Alpen. Pas tegen volgende weekend lijkt het erop dat een koude luchtstroming uit noordelijke richting het weerbeeld weer zal gaan beïnvloeden. Een sterk blokkerend systeem zorgt voor de aanvoer van koude polaire en soms zelfs arctische lucht. Wellicht dat hierdoor nog sneeuwval tot in de dalen mogelijk is.

Europa, koel westen en warm oosten
We zien deze maand vaak een sterk geblokkeerde stromingspatronen op de weerkaarten. Van een goed ontwikkelde westelijke stroming is geen sprake. Ook volgend weekend kunnen we nog spreken van een geblokkeerd patroon. Rond een hogedrukgebied dat vrij noordelijk op de Atlantische Oceaan ligt, en rijkt tot over Groenland, krijgt de noordelijke stroming vrij spel om ons te trakteren op koude lucht van polaire of zelfs arctische oorsprong. De warmte is te vinden in het oosten en het is relatief koud in West-Europa.

image
Actueel radarbeeld. De Benelux nog vooral in de zon. Boven de Alpen de uitloper van het lage luchtdruk gebied met een band van bewolking en overtrekkend buien. Het centrum voor dit lage luchtdrukgebied bevindt zich op dit moment boven Denemarken.

Recm1921
Richting volgende weekend op zaterdag, zondag en maandag lijkt zich een sterk blokkerende rug te ontwikkeling. Een trog vanuit het noorden tot ver richting het zuiden kan zeer koele lucht met zich mee brengen de laatste week van April.

Het lijkt er dus op dat het weer in Europa voor een groot deel beïnvloed gaat worden door de sterke meandering van de straalstroom. Hierdoor zou voor een groot deel van West-Europa de laatste week van April nog erg koud kunnen gaan verlopen. In de bergen is zelfs kans op nog wat sneeuwval tot in de lagere delen. Houd vooral de komende dagen de berichtgeving goed in de gaten zou ik zeggen. Voor de warmte moeten we vooral opzoek naar delen van Oost-Europa en rond de Middellandse-Zee.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]