Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de invloed van hoog – Eggehard – met kern boven Scandinavie neemt ook in de oostelijke Alpen verder toe en het weekend belooft met volop zon vooral in de westelijke Alpen zeer warm te gaan verlopen. Na maandag wordt het na passage van een onweersstoring in de westelijke Alpen wat minder warm, in het oosten gaat het kwik dan juist verder omhoog. Algemeen stijgende onweerskansen in de loop van de volgende week maar aanhoudend warm tot zeer warm zomerweer.

Warm tot zeer warm zomerweer,

De tweedeling tussen het westen en oosten hield ook gisteren nog aan en net als de voorgaande dagen konden de westelijke Alpen weer profiteren van volop zon en hoog zomerse temperaturen. De hoogste waardes werden gisteren gehaald in het zuiden van Zwitserland (Tessin) alwaar het kwik tot bijna 33 graden steeg.

Nufenenpass met op de achtergrond het Aletschhorn en Finsteraarhorn Foto via FB Marko Prietzel
Tälligrat Oberwallis – Foto via FB Valeria Russi‎
Zomer stemming Gstaad – via Sébastien Epiney @SebastienEpiney

Door de invloed van het hoogtelaag boven oost Europa hadden de oostelijke Alpen opnieuw te maken met meer bewolking waaruit nog wat regen of een bui viel. Algemeen hier dan ook wat minder hoge temperaturen. Hoger dan 25 graden werd het nergens met als topper Andau alwaar het kwik nog net de zomerse grens van 25 graden knakte.

Doordat het oost Europese hoogtelaag wat afzwakte en iets naar het noordoosten verplaatste nam de harde tot stormachtige wind vooral in de Zwitserse Alpen(noordkant) markant af en werd het voor het gevoel meteen een heel stuk warmer en ook aangenamer!

Minder zon en koeler in de oostelijke Alpen. Turracher Höhe Weitentallift Berg (1855m)

Ondertussen heeft zich boven Scandinavie een apart filiaal van hogedruk ontwikkeld (Eggehard, kerndruk 1025 hPa) en precies tijdens het weekend gaat dit systeem in het gehele Alpen gebied voor op en top zomerweer zorgen.

Tropisch
Met volop zon stijgen de middagtemperaturen naar hoog zomerse 30 tot 34 graden en wellicht hier en daar ook nog wat hoger. Zaterdag in de oostelijke Alpen aanvankelijk nog wat rest bewolking en kans op een buitje. Veel stelt dit echter niet voor en meest blijft het hier ook gewoon droog en zonnig.

Radarbeeld Alpen 09h00. Bron Wetteronline.de

De hoogste temperaturen zijn dit weekend en ook de maandag echter voor de westelijke Alpen weggelegd, algemeen wat minder warm is het dan nog in het oosten. Dit heeft te maken met de aanvoer van zeer warme lucht die met een zuidwestelijke hoogtestroming en een inkomende hoogterug aan de oostflank van een (hoogte)laag boven de Golf van Biskaje naar het noorden en noordoosten toe op transport wordt gezet.

ECMWF 500 hPa voor maandag

De oostelijke Alpen hebben aan de westflank van het hoogtelaag boven oost Europa eerst nog te maken met een minder warme noordelijke hoogtestroming.

Maandag schuift de hoogterug dan wat verder door naar het oosten en met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming kan de atmosfeer dan ook naar het oosten toe verder gaan opwarmen. Inde loop van de middag en op de dinsdag volgt in de westelijke Alpen van het zuidwesten uit vochtigere lucht (trog, thermisch laagje Frankrijk) en samenhangend daarmee dinsdag een onweersstoring.

Moel UKMO met ingetekend de onweersstoring voor dinsdag

Vooral maandagmiddag -avond en met name op de dinsdag moet rekening worden gehouden met pittige regen en onweersbuien die ook de westelijke delen van de oostelijke Alpen zullen aandoen. Hoe verder naar het oosten hoe stabieler de atmosfeer en afnemende buienkansen.

De rest van de week verloopt warm tot zeer warm en met veel zon stijgen de temperaturen dagelijks naar hoog zomerse dan wel tropische hoogtes.

GFS 500 hPA voor donderdag 5 juli

Omdat we met een vrij vlakke drukverdeling te maken hebben en weinig stroming blijft de kans op geïsoleerde onweersbuien ondersteund door de dagelijkse gang en met voorkeur voor de bergen aanwezig.

GFS donderdag ochtend, vooral ’s morgens schijnt de zon
In de middag en avond door de dagelijkse gang dan oplevende buien activiteit GFS donderdag 18h00. Het spelletje van de atmosfeer dat we volgende week elke dag weer zullen zine

In het weekend zou de invloed van een zwak hoogtelaag boven midden Europa de onweerskansen op grotere schaal weer doen kunnen toenemen. Deze situatie en ontwikkelingen zijn echter, mede ook gezien het vaak wispelturige karakter van deze systemen, nog onzeker. Daarover later dan meer.

Algemeen kunnen we dus stellen dat de zomer dit weekend op volle toeren gaat draaien en actieve storingen ver buiten bereik van de  Alpen. Afkoeling vind je in de bergen (vuistregel 1 graad per 100 meter hoogte) of door een lokale regen of onweersbui.

Verkoeling vind je de komende dagen in de bergen met zelfs op 2000 meter nog aangename 20 graden! Foto Zermatt Riffelalp via RiffelalpResort2222m @RResort

Kijken we nog even naar de vorstgrens voor de komende dagen / week dan zien we dat die het weekend rond de 4200 graden ligt en volgende week meest rond de 3800 meter (oosten dan nog hoger tot 4000 meter)

Vakantie landen
Ook in zuid Europa gaat de zomer op hoog-toeren draaien met middag temperaturen die op uitgebreide schaal tot tropische hoogtes gaan oplopen. Landinwaarts stijgen de temperaturen naar 35 tot 38 graden en lokaal wordt het nog warmer (40+)!

Portugal houdt aanvankelijk nog kans op regen en onweersbuien en minder warme condities samenhangend met het Biskaje (hoogte)laag

Maxima Italie en de Balkan donderdag

Verkoeling vind je aan de stranden en in het water van de Middellandse Zee. Zee water temperaturen Middellandse Zee variërend van 22 graden in de westelijke regionen, 24 tot 25 graden in de centrale delen en tot 27 a 28 graden in de oostelijke regionen. Langs de Atlantische kust zee water temperaturen variërend van 17 tot 22 graden, Canarische Eilanden 21 a 22 graden.

Ook in zuid Europa wordt het de komende dagen “hot”, verkoeling vind je rond of op het water. Foto Gallura noord Sardinië via Discover Sardinia @365Sardinia

Tot zover dit weerpraatje, de komende dagen gaan we de zomerse kaarten  verder vervolgen dus blijf volgen.  Fijn weekend en ciao vanuit een onbewolkt Oberwallis

UV-Index: 8-11

De kracht van de zon is hoog. De UV-index is 8 tot 11 (in de lagere delen en het Alpenlaagland 7, de hoogste waardes gelden voor hoger in de bergen (1000 tot 3000 meter, bij sneeuw door albedo effect nog hoger) en dat betekent matig tot zeer sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 20 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 8 deelnemers!!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 355 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer