klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: Het laag dat de afgelopen dagen voor wat neerslag zorgde trekt langzaam naar het zuidoosten weg. Intussen breidt de hoge druk invloed zich langzaam verder naar het oosten uit waardoor er een paar mooie dagen aankomen voor de Alpen.

Op dit moment begint het in de Westelijke Alpen al op te klaren en laat de zon zich al vanaf de ochtend veel zien. De bewolking bevindt zich op dit moment vooral nog in de noord Alpen en de Oostelijke Alpen. In de Noordoostelijke Alpen is de bewolking nog behoorlijk dicht en kan er hier en daar nog een (sneeuw)buitje vallen, maar erg veel stelt dit niet meer voor. In de zuidelijke Alpen zijn op dit moment nog wat fikse onweersbuien aanwezig, maar ook deze zullen in de loop van de dag wegtrekken richting het oosten en langzaam oplossen.

radar

Actuele radarbeeld van de Alpen met in de zuidelijke Alpen fikse onweersbuien. Bron: Wetteronline

In het Westen is het op dit moment al grotendeels opgeklaard en met de uitbreidende hoge druk invloed vanuit het westen klaart het richting het oosten ook steeds meer op. De westelijke helft van de Alpen hebben vandaag een prachtige dag met veel zon. Het oosten moet nog iets langer geduld hebben, maar ook hier lossen de wolken in de middag grotendeels op. Wel staat er in het oosten een redelijk sterke noordwestelijke wind wat in de zuid Alpen voor wat föhn kan zorgen. De temperatuur ligt op 2000 m rond de -2 in het noorden en +3 in het zuiden. De sneeuwvalgrens komt in het Noorden rond de 1500 m. Er kan vandaag nog zo’n 10 tot 15 cm neuschnee vallen in de bergen.

Gister middag was het prachtig weer in het Franse Val d’Isere. Er kan hier nog volop geskied worden.

lara gut

”Back to wonderland” twittert prof skister Lara Gut vanochtend vanuit het Italiaanse Livigno waar vannacht nog wat verse sneeuw is gevallen.

Ook hier in Engelberg in Zwitserland 10 cm Neuschnee vanochtend via Twitter Engelberg Titlis.

Op woensdag belooft het ook nog prachtig weer te worden in het gehele Alpen gebied met veel zonneschijn. Op donderdag trekt er vanuit het westen bewolking binnen, die met name in de Franse Alpen behoorlijk dicht kan zijn. In de Oostelijke Alpen zal deze bewolking vooral in de vorm van wat sluierbewolking zijn. Het wordt langzaam warmer met een nulgraden grens die rond de 3000 m zal komen te liggen.

Prachtige zonsopgang vanochtend bij de Zwitserse berg de Bietschhorn (3934 m). De komende dagen zal de zon veel te zien zijn en zal de nulgraden grens langzaam gaan stijgen. Foto: Menno Boermans via Twitter

Vanaf vrijdag wordt het langzaam wat wisselvalliger en komt er vanaf het weekend een noordelijke stroming op gang die weer veel koelere lucht met zich mee zal brengen met wellicht na het weekend weer sneeuwval tot zo’n 1000 m hoogte!

Europa

De verschillen in Europa zijn op dit moment erg groot. In het Zuidoosten van Europa op de Balkan, Griekenland en Turkije is het op dit moment zomers warm met op uitgebreide schaal temperaturen die tussen de 25-30 graden uitkomen. In Spanje is het ook lekker voorjaarsweer, maar iets minder warm met zo’n 18-24 graden. De zon blijft hier de komende dagen volop schijnen en het blijft voorlopig warm met zomerse tot zelf tropische temperaturen. In Portugal is het wat minder goed weer de komende dagen met redelijk wat bewolking en af en toe wat regen.

hoge druk kaart

De komende dage is het rustig weer met veel zon door een opbouwende hoge druk rug.

Door een rug van hoge druk is het in midden Europa de komende dagen rustig weer waarbij de zon en stapelwolken het weerbeeld zullen bepalen. In de zuidelijke helft van Frankrijk en Duitsland ligt de temperatuur rond de 16-20 graden. Wat verder naar het noorden is het wat koeler met 10-15 graden.

zondag kaart

In het weekend stroomt er vanuit het Noorden koudere lucht Centraal en West Europa binnen die voor winterse buien kunnen gaan zorgen.

Vanaf het weekend draait de wind naar het Noorden en stroomt er markant koelere lucht uit over het Europese continent. Met name in centraal en noordwest Europa ten noorden van de lijn Noord Spanje-Pyrneeen-Alpen koelt het flink af met van tijd tot tijd ook kans op winterse buien.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 33 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen-Europa: Rustig weer, richting weekend wisselvalliger en later ook kouder”

 • Johann
  19 april 2016 at 10:29

  Thx @Sander – Plantjes in het weekend dus maar weer naar binnen, Fruitbomen beginnen hier hun bloesem te vertonen, als dat dus maar goed gaat met de -5°C isotherm op 1400 a 1500 meter die er in gaat komen.

  • Sander Engelen
   19 april 2016 at 10:32

   Ik kan me voorstellen dat je wel een beetje klaar bent met sneeuw tot in het dal in April 😉 Maarja dat is het grillige voorjaar…

 • Johan
  19 april 2016 at 21:12

  Ben benieuwd wat ik volgende week ga aantreffen in Val Thorens….

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer