Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Chronische Südstau

Het houdt maar niet op met de regen en sneeuw aan de Alpenzuidkant! In navolging van ons eerdere Alpenweerbericht met als titel “Zuidelijke Alpen verzuipen in de sneeuw” – zie HIER – , vandaag het vervolg met een volgende zuid-dump!

Aan het grootschalige zuidelijke stromingspatroon veranderde ook gisteren nauwelijks wat en zo langzamerhand begint deze een chronisch karakter te vertonen. Voor de zoveelste keer in de afgelopen 4 weken hadden we te maken met een zeer krachtige Südstau situatie met opnieuw extreme neerslaghoeveelheden langs de westelijke binnenboog van de Alpenhoofdkam. Met name de zuidelijke Wallisere Alpen, de noordelijke Tessiner Alpen en de aangrenzende Italiaanse Alpen kregen weer de volle laag.

Gisteren hadden we met een klassieke Südoststau stroming te maken en deze staat in de bovengenoemde regionen altijd weer garant voor extreme neerslaghoeveelheden. Is het dan ook nog koud genoeg dan valt deze sneeuw tot in de dalen als sneeuw. Ofschoon we gisteren met relatief zachte condities te maken hadden was het mede ook door de begeleidende neerslagafkoeling voor de zuidelijke gebieden als ook de inner-alpine regionen voldoende koud voor sneeuwval tot in de dalen.

Meestal lag de sneeuwvalgrens tussen de 1200 en 1800 meter, deels echter ook nog lager. In de bergen stond een harde tot stormachtige wind en hadden we te maken met blizzard conditions. De harde wind en de zware sneeuwval deden het lawinegevaar weer stijgen met op grote schaal een code rood oftewel “groot”.

Hieronder beelden van een Nasschnee lawine in Vallemaggia Cimalmotto (Tessin) die over een zgn lawine galerij heen dendert.

Tot gistermiddag vielen de volgende Neuschee hoeveelheden:

In het Simplongebied, Bedrettotal, Maggiatäler en Sottoceneri 60 bis 100 cm. In het Saastal, het Goms, en het overige Tessin 40 bis 60 cm. Elders langs de Alpenhoofdkam vanaf de Gr St Bernard tot de Monte Rosa, de Vispertäler, de zuidelijke Aletsch, noordelijke Goms (Oberwallis) tot in de Bernina , Bergell en Puschlav 20 tot 40 cm

Blizzard conditons Mittelallalin Saas-Fee

Simplonpass vanmorgen parkeerplaats Hospiz met ingesneeuwde autos’. De Simplonpass is sinds gistermiddag in beide richtingen voor alle verkeer afgesloten.
Rosswald 1800m
Rosswald AWM chalet Bergfriede
Sagersboden Val Formazza,


Livigno

Sagesboden Val Formazza,
Simplondorf (1500m) vanmorgen

Ook de aangrenzende zuidwestelijke (Franse Alpen) profiteerden van de Südsoststau. Hieronder een paar beelden vanuit FouDeVars #MyHautesAlpes

Bijna 20 graden met Föhn
Keerzijde van de Süd(ost)stau was de zeer krachtige Südföhn met in de bergen en föhndalen föhnstorm. Op de hoger gelegen toppen werden windsnelheden gehaald van 150 tot 180 km/h. In de Föhngebieden en Föhndalen aan de Alpennoordkant steeg het kwik tot 15 a 19 graden!

Afnemende Stau / Föhn
In de middag en avond namen de drukverschillen weer snel af en van west naar oost ging ook de Föhn weer liggen. Gedurende de nacht regende en sneeuwde het in de Südstau onverminderd verder waarbij de sneeuwval wel wat is gestegen. Tot de ochtend kon er voorqal hogerop  weer een 30 tot 40 cm worden bijgeteld.

Ook vandaag zondag komt er nog geen einde aan de Südstau neerslag en kan er in de bovengenoemde regionen tot de nacht kan nogmaals 40 tot 140 cm gaan bijvallen!

Radarbeeld Alpen vanmorgen 09h20. Via WetterOnline.de

Overgang naar zonaal, aanvankelijk nog vrij zacht

Vanaf maandag lijkt er dan eindelijk een einde te gaan komen aan het al wekenlang durende zuidelijke stromingspatroon met de depressie die steeds weer de westelijke Middellandse Zee induiken. We krijgen daarvoor in de ruil te maken met een zonaal (westelijk) stromingspatroon. Storingen zorgen dan periodiek voor neerslag en in de hogere Alpen voor sneeuw (vorstgrens meest nog tussen de 2100 en 2700 meter).  Met de westelijke aanstroming gaat dan vooral in de Weststau gebieden neerslag / sneeuw vallen.

Achter een depressie die in de tweede helft van deze week via de Britse Eilanden en de zuidelijke Noordzee naar zuid Scandinavie trekt wordt geleidelijk steeds minder zachte lucht aangevoerd en gaan de temperaturen een neerwaartse trend inzetten. Prefrontaal wordt het dan aan de noordkant nogmaals föhnig.

ECMWF 500 hPa voor woensdag

Sinterklaas wintertje
In het weekend
volgt achter een volgende depressie die een wat zuidelijkere koers volgt (noord Duitsland) en ondersteund door een opwerpende Atlantische hoogterug met een naar noordwest draaiende hoogtestroming nog koudere maritiem polaire lucht. In alle hoogtes gaan met de start van de nieuwe week de temperaturen nog verder terug en met de -5 T850 isotherm (1500 meter temperatuur) kan het dan weer tot in de lagere delen en dalen gaan sneeuwen. Ditmaal zullen dan vooral de noordwestelijke Staugebieden van de sneeuw profiteren.

ECMWF 500 hPa maandag 02 december 00h00 met een meridionaal stromingspatroon (noord)

Voorlopig onder een zonaal Atlantisch regime dus nog vrij zacht en onbestendig. In de tweede helft van de volgende week geleidelijk kouder met uiteindelijk sneeuw tot in de lagere delen. De zuidkant mag zich gaan opmaken voor een rustiger en droger weertype met vooral later toenemende kans op Nordföhn

Met deze toch wel meer winterse vooruitzichten van zowel het GFS als ook het ECMWF sluiten we voor deze zondag af. Vanuit een bewolkt maar inmiddels weer droog Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.987 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer