Advertentie 

Algemeen; onder invloed van hoog – Daryl -met zwaartepunt boven het oosten van de Britse Eilanden stabiliseert de atmosfeer boven de westelijke Alpen verder. De oostelijke Alpen hebben te maken met de invloed van lagedruk en daarmee een onstabiele setting. Vooral donderdag en vrijdag kan er aan de oostelijke Alpen neerslag van betekenis gaan vallen. Vanaf het weekend ook in het oosten toenemende hogedruk invloed en net als elders overgang naar (zeer) warm zomerweer.

Warm en zonnig zomerweer westen, toenemend onbestendig noordoosten

Gisteren profiteerden vooral de westelijke Alpen al van verder drukstijgingen. Met veel zon stegen de temperaturen tot zomerse 25 a 28 graden, in het zuiden werden zelfs tropische waardes van 30 tot 32 gehaald. Ook in de oostelijke Alpen begon zich in de loop van de dag de hogedruk wat meer te manifesteren en kreeg de zon van west naar oost steeds meer ruimte. Uit de bewolking viel er lokaal nog wat neerslag of een buitje maar veel stelde dit niet meer voor.

In Wallis gisteren weer genieten van volop zon en zomerse temperaturen tot 28 graden in het dal – Foto RiffelalpResort2222m @RResort2222m
Blik vanuit de weerkamer in Termen in westelijke richting over het Rhonedal en het Glishorn
Verfrissing en verkoeling vind je de komende dagen in de bergen en bergmeertjes. Foto Vars La Forêt Blanche @Varsfob
In het Zwitserse Tessin (Ticino) werd het nog warmer, lokaal steeg het kwik er tot 30 graden

Veel zon en warm zomerweer westelijke Alpen
De komende dagen houden we een tweedeling tussen west en oost waarbij de westelijke Alpen het meest van de hogedruk profiteren. Met een noordoostelijke wind (Zwitserland ” Bise“) wordt vrij droge en warme lucht aangevoerd en met veel zon stijgen de temperaturen naar zomerse 25 tot 28 graden.

Frontenkaart en isobaren kaart Deutsche Wetter Dienst voor dinsdag 12h00

Lokaal kan het in het zuiden en inner-alpin (Wallis) de tropische 30 graden grens al aangetipt worden. De kans op een lokale bui is klein neemt echter richting de donderdag vooral richting de oostelijke noordkant wat toe.

Radarbeeld Alpen 08h00. Via Wetteronline.de

Veel neerslag noordoosten verwacht
Meer neerslag gaat er in de oostelijke Alpen vallen en vooral aan de oostelijke noordkant wordt neerslag van betekenis verwacht. Deze neerslag heeft te maken met een apart (hoogte)laag boven oost Europa en een van het noordoosten indraaiend warmtefront en trogstoring waarbij toenemend warme maar ook vochtige lucht vanuit de oostelijke Middellandse Zee wordt aangevoerd. Naast de neerslag gaat er ook de noord tot noordoosten wind verder aantrekken!

In de loop van de woensdag gaat de neerslag daar verder intensiveren en naar verwachting gaat er dan tot en met vrijdag middag 50 tot 100 mm aan neerslag vallen. Lokaal kan er ook nog meer gaan vallen met kans op kleinschalige overstromingen en -of modderstromen (Murgänge).

Overgang naar zeer warm zomerweer
In de loop van de vrijdag wordt het door stijgende luchtdruk droog en vanaf zaterdag keert net als al in de westelijke Alpen de zomer weer terug. Het weekend en ook de eerste dagen van de nieuwe week belooft zeer warm tot heet te gaan verlopen wanneer aan de oostflank van een laag boven de Golf van Biskaje en ondersteund door een inschuivende “warme hoogterug” vanuit het zuidwesten zeer warme lucht wordt aangevoerd.

In het weekend stroomt zeer warme lucht over de Alpen uit. GFS 500 hpA voor zondag

De middagtemperaturen stijgen op uitgebreide schaal tot 30 a 33 graden en lokaal kan het 34 tot 35 graden worden. Ook in de bergen gaat het kwik flink in de lift. Op 1500 meter (850 hPa) stijgt het kwik naar 20 tot 22 graden en op 500 hPa (5800m) naar “milde” -10 graden). Met deze hoge waardes hzal de vorstgrens grens eind juni en de eerste dagen van juli tot 4200 a 43000 meter gaan uitkomen!

GFS 1500 hPa voor zondagmiddag, 20 tot 22 graden op 1500 meter zijn dan genoeg voor dikker 30-ers in de lagere delen en dalen

Met een toenemend vrij vlakke drukverdeling en lagedruk boven west Europa en met de hoge temperaturen zullen vooral de westelijke Alpen gevoelig zijn voor geïsoleerde warmte onweders. In de oostelijke Alpen algemeen kleinere onweerskansen door hogedruk invloed.

Ook in het verdere verloop houdt het warme tot zeer warme zomer weer aan, enkele warmte onweders ondersteund door de dagelijkse gang zorgen lokaal voor een welkome verfrissing.

Vakantie landen zuid Europa
De vakantie landen rondom en aan de Middellandse Zee hebben al langere tijd te maken met een “koude anomalie” met voor de tijd van het jaar bescheiden temperaturen en steeds weer neerslag (buien).

De westelijke Middellandse Zee profiteert de laatste weken al wat meer van de hogedruk invloed en algemeen hogere en voor die contreien normale temperaturen. Elders is het nog steeds te koel voor de tijd van het jaar met steeds weer buien die vooral landinwaarts voor lokaal veel neerslag zorgen.

Getriggerd door de telatief koude bovenluchten en het warme zeewater onstonden er ook gisteren weer waterhozen. Deze zorgde gisteren boven de Adriatische Zee ( Rimini) voor spectacualaire plaatjes
In detail – Photo: Francesco Gennari

Geleidelijk komt daar echter een einde aan doordat de lagere druk (hoogtelaagjes) en kleinschalige verstoringen naar het oosten wegtrekken. Zeer warme en vooral drogere lucht kan dan van west naar oost gaan uitbreiden.

Het wordt met volop zon zeer warm tot heet met middagtemperaturen van 35 tot 39 graden en lokaal ook nog hoger. De Balkan en oostelijke Middellandse Zee hebben de eerste dagen nog  te maken met de nodige instabiliteit (onweersbuien) door de daar (nog) aanwezende lagedruk (hoogtelaag).

Vandaag is ligt het zwaartepunt boven de Balkan en Griekenland. Later in de week gaat het ook daar ook daar van west naar oost opknappen en verder opwarmen.

GFS Italië en de Balkan voor maandag 2 juli, in Italië gaat het kwik geleidelijk oplopen naar 33 tot 35 graden en lokaal tot 37 a 39 graden.

Verfrissing en verkoeling vind je de komende dagen aan de stranden en in het water van de Middellandse Zee. Temperatuur zeewater Middellandse Zee variërend tussen 22 graden in het westen, 24 tot 25 graden in de centrale delen en tot 28 graden in de oostelijke delen.

Tot zover het Alpen en vakantie landen weer praatje voor vandaag. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag en graag weer tot de volgende keer. Ciao.

UV-Index: 8-11

De kracht van de zon is hoog. De UV-index is 8 tot 11 (in de lagere delen en het Alpenlaagland 7, de hoogste waardes gelden voor hoger in de bergen (1000 tot 3000 meter, bij sneeuw door albedo effect nog hoger) en dat betekent matig tot zeer sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 20 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 8 deelnemers!!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 498 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen en vakantie landen- Tropische vooruitzichten”

 • Hans S.
  26 juni 2018 at 14:03

  Ha Johann,

  Bedankt weer voor het gedetailleerde bericht. Vanaf zaterdag vertoeven we een weekje in het meren-gebied van Karinthie. Als ik je bericht goed begrijp vanaf het weekend weer mooier en warmer weer, met op de dagelijkse gang wellicht wat buien/onweer na, niet al te veel neerslag, correct? Reden van de vraag is naast het algehele genot van de vakantie, dat een vriend van ons zondag de triatlon van klagenfurt gaat doen en we wellicht de plannen/voorbereidingen een beetje aan moeten passen als het weer daarom vraagt. Vast bedankt voor je antwoord!

  groet,
  Hans

 • Johann
  26 juni 2018 at 19:27

  Hallo Hans; helemaal correct 🙂

  Weekend zoals het er nu naar uitziet droog, veel zon en graadje of 26 a 27 ! Vooral vanaf begin volgende week weer stijgende kans op lokale warmte onweders. Zomerse trend houdt echter gewoon aan! Al met al prima vooruitzichten! Fijne tijd

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier