Advertentie 

Alpen: Frisse voorjaarsdagen met overgang naar westcirculatie

Het is een rustige hogedruksituatie in de Alpen met vrij veel zon op dit moment. Een zwakke storing zorgt vandaag en morgen voor neerslag in de Noord-Alpen. In de tweede helft van de week wordt het wisselvallig en kan het stormachtig worden.

De lentezon neemt steeds meer in kracht toe deze tijd van het jaar en de verschillen in de bergen zijn goed te zien. De paar centimeter sneeuw die eerder was gevallen verdween op de zonnige berghelling snel. In het dal is het vaak al lenteachtig, maar in de bergen kan het soms nog echt winters zijn. Hieronder een aantal mooie beelden van een skitour in het Wattental gisteren. Mocht je weer willen weten over dit gebied lees vooral ook deze blog: In den Stillen Tuxern een Eldorado voor elk jaargetijde 

Vandaag hebben de Noord-Alpen te maken met een zwakke storing. Aan de noordkant van de Alpen is het bewolkt en valt lichte neerslag. Grote neerslaghoeveelheden zijn het echter niet, maar het is hier aanzienlijk koeler dan de rest van de Alpen. In de rest van de Alpen blijft het rustig en zonnig weer.

Aan de noordkant van de Alpen vandaag bewolking en neerslag dankzij een zwakke storing (bron: Wetteronline.de)

Maandag en dinsdag blijft het overwegend droog, maar neemt de bewolking steeds meer toe. Rond de Alpenhoofdkam kan ook een enkele bui vallen en met een noordelijke wind kan het fris aan voelen.

Vooruitzichten – Westwindwetter 
Afgelopen tijd is het vrij rustig weer geweest in de Alpen en is er weinig neerslag gevallen. Daar lijkt in de tweede helft van de week verandering in te komen en de kans op wisselvallig weer neemt toe. Naast een stormachtige wind in de bergen kan er ook veel neerslag vallen. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk hoog, maar kan daalt tot onder de 1000 m op vrijdag.

Donderdag en vrijdag kunnen een paar stormachtige dagen in de Alpen gaan worden (ICON-EU, via WXCharts.com)

Lage Landen: Stormachtige tweede helft van de week

Het is vrij rustig en zonnig weer. Na het frisse nacht met vorst lopen de temperaturen vandaag weer op en laat de zon zich vaker zien. In het noorden is meer kans op bewolking. Vanaf woensdag gaat de wind toenemen en omstreeks donderdag kans op zware windstoten.  

Satellietfoto van gisteren laat zien dat Europa te maken heeft met een groot hogedrukgebied. Nederland had te maken met de uitloper van warmtefront waardoor in het noorden meer bewolking was (bron: NASAWorldview)

Vandaag begint de dag fris na en kan het lokaal mistig zijn. In het noorden is de kans op bewolking groter. In de rest van het land laat de zon zich vaker zien en er staat een zwakke tot matige noordwestenwind. De temperaturen liggen rond de 5 tot 7 graden en daarmee is het aan de koude kant voor de tijd van het jaar. Ook vannacht wordt het fris en moet rekening gehouden worden met nachtelijke vorst.

Morgen, maandag is er meer bewolking, maar blijft het droog. In de loop van de middag gaat het vanuit het westen regenen. De wind draait richting het zuidwestenwind en is zwak tot matig. Temperaturen blijven liggen rond 6 tot 7 graden. Dinsdag blijft het ook nog wisselvallig en valt er wat lichte regen.

In de tweede helft van de week wordt het herfstachtig en lijkt met op donderdag de kans groot op zware windstoten en stormachtig weer. Windstoten kunnen verwacht worden van ruim 100 km/u en aan de kust mogelijk nog harder. Naast de toenemende wind gaat ook de temperatuur verder omhoog en wordt het warmer.

Na een aantal frisse dagen gaat de temperatuur de komende dagen steeds verder omhoog en wordt het warmer (T weerpluim De Bilt ECWMF, via KNMI)
Vanaf woensdag gaat de wind toenemen en op donderdag kunnen windstoten van ruim 100 km per uur verwacht worden. Aan de kust mogelijk nog harder (weerpluim De Bilt ECWMF, via KNMI)
(Visited 40 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen en Lage Landen – Frisse voorjaarsdagen en stormachtige vooruitzichten”

  • Johann
    7 maart 2021 at 11:36

    Mooi weerbericht met ook de link / blog Tuxer (vor)Alpenen. En wat een verschillen weer noord en zuidkant als ook inner alpin . Terwijl het daar gisteren en ook vanmorgen sneeuwde bij minus temp was het gisteren hier in Oberwallis graadje of 16 a 17 met volop zon en föhn. Gisteren was ik nog even op Rosswald en net als elders nog veel wintersport bedrijvigheid. Heb zelf, mede ook ivm nog laatste weekend Ferien Zwitserse Kantons en drukte de ski’s niet ondergebonden. Daarbij is ook dringend verse frisse sneeuw nodig, ligt genoeg maar “hard” en ijzig en niet zo mijn ding. Bijgevoegd nog een fraai plaatje vanaf het Jungfaujoch met de Konkordia en Altesch gletsjer / Oberwallis

  • Johann
    9 maart 2021 at 11:37

    Na weken van droogte en lenteweer eindelijk weer eens sneeuwvlokken in Termen

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier