klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; na passsage van een koufront en afkoeling gaan nieuwe hogedrukgebieden voor droog en weer warmer lente weer zorgen. Grootschalige neerslag of neerslag van betekenis wordt de komende tijd niet verwacht en daarmee houdt ook de droogte in grote delen van Europa en met name de Benelux aan!

Toenemend “zomers”

Nadat de afgelopen dagen het kwik in de Alpenlanden (dalen) tot 23 a 28 en lokaal 30 graden opliep heeft een een koufront welke gisteren in rap temp over de Alpen trok de boel weer heerlijk opgefrist. Voor het koufront uit steeg hier in Oberwallis het kwik in het dal in de vroege middag nog tot een 30+ graden.

Op nadering en passage van het koufront trok de wind ook hier in Termen / Oberwallis even flink aan.

Na passage van het front met veel wind en neerslag en lokaal ook stevig (onweers)buien daalde het kwik 12 tot 15 graden en daalde de vorstgrens van 3000 naar 2300 tot deels 2000 meter.

Vandaag zondag hebben we dan met veel koelere luchtmassa’s te maken. Post frontaal begon de luchtdruk weer snel te stijgen en vandaag profiteren vooral de westelijke Alpen alweer van volop zon.

Radarbeeld Europa 15h00 Via WetterOnline.de (radar)
..en meer in detail voor de Alpen met nog wat neerslag in het oosten
Vandaag in Termen met 18 graden een heel stuk koeler dan de 25 van gisteren. Gelukkig maakt de zon alles weer goed. Foto tuin met de skyline van Rosswald
Meer bewolking nog in de oostelijke Alpen en ook hier een graad of 10 afgekoeld. Prima weer voor de “motormuizen”. Foto via Hans ter Braak @hansterbraak

Meer bewolking houdt zich nog in de oostelijke Alpen op met lokaal ook nog een buitje. Met een graad of 18 tot 23 is het vandaag en ook nog morgen echter een stuk koeler dan de afgelopen dagen.

Een stuk koeler is het vandaag ook in de Benelux. Onder invloed van een overtrekkend warmtefront is er ook veel bewolking waaruit wat neerslag valt of viel. De neerslag trekt nu via het oosten weg en vanuit het westen is of wordt het droog en klaart het weer op.

Rdarbeeld Nederland 15h10

Veel zon en weer warmer
De komende dagen kan de atmosfeer onder invloed van een van het zuidwesten inschuivend nieuw hogedruk filiaal en “warme” hoogterug weer flink gaan opwarmen en kunnen we ons in grote delen van  Europa en ook de Alpen gaan opmaken voor vroeg zomers lenteweer.

Weerkaart voor maandag 25-05 met inschuivend hoog “Steffen”

In de Alpen wordt het dagelijks warmer met uiteindelijk weer maxima van 23 tot 28 graden en lokaal ook nog meer. Ook de pinksterdagen lijken zomers te gaan verlopen, wel neemt de kans op een lokaal warmte onweder met voorkeur voor de berg regionen wat toe.

De drukverdeling voor de Pinksteren staat wanneer het zo komt garant voor zomers weer met maxima van 23 tot 28 graden
Dat wordt genieten met de Pinksteren, Veel zon, aangename temperaturen en heel veel mals gras! Foto Hans ter Braak vanuit het mooie Kleinwalsertal in de Vorarlberg. Twitter Hans via @hansterbraak

Droogte anomalie
Met de noordelijk verlopende jetstream en de steeds weer inschuivende hogedrukgebieden en hoogteruggen houdt het droge weer in west Europa en met name de Benelux aan. Ook voor de langere termijn (10 tot 15 dagen) zit er geen tot nauwelijks neerslag in het vat en op uitgebreide schaal zogenaamde “Landregen” is onwaarschijnlijk. Daarvoor zal het stromingspatroon toch echt op de schop moeten en dat lijkt niet te gaan gebeuren!

GFs ensembles Zwitserse Alpen. Dit beeld met persisterende hogedruk en droogte kunnen we ook voor andere delen van Europa projecteren

Ook de nog langere (experimentele) maand verwachtingen (juni en juli) opteren een aanhouden van de droogte en warmte anomalie voor de Benelux, het noorden van Frankrijk, Duitsland en grote delen van O-Europa.

NOAA en ECMWF maandverwachting juni en juli temperatuur (links) en neerslag (rechts) anomalie

De Alpen als ook het zuidwesten van Europa krijgen daarentegen, en dat geldt met name voor de juni maand,  te maken met een positieve neerslag anomalie.

Tot zover voor deze zondagmiddag. Meer over het Alpen en Benelux weer de komende dagen en afhankelijk van de ontwikkelingen. Vanuit de Walliser Alpen nog een fijne middag en avond gewenst. Ciao

Rosswald Fleschboden (2000m)

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 389 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer