Algemeen; De ontwikkelen zoals we die vanmorgen beschreven blijven in grote lijnen staan, de aandacht gaat uit naar de depressie die maandag vanaf de Azoren naar de Britse Eilanden gaat trekken met ook in de Benelux kans op sneeuw(storm?!)

Vrijdag / Zaterdag sneeuw Nederland?!

GFS berekent het model via een koers midden Engeland, zuidelijke Noordzee en dan opgenomen in de noordelijke stroming weer wat zuidelijk trekkend om vervolgens met zijn kern quasi stationair boven de Benelux te blijven liggen! Dit zou boven de Britse Eilanden een heel sterk windveld gaan geven (storm en mogelijk zware storm).

In Nederland gaat er vrijdag een zuid tot zuidoosten en in het weekend een zuidoost tot oosten wind opsteken en de neerslag kan met de instroom van koudere en drogere lucht in natte sneeuw of sneeuw overgaan! In het zuiden van de Benelux draait de wind naar het westen en wordt zachtere lucht aangevoerd, ditzelfde zou voor het zuidwesten van Nederland het geval zijn!

De Alpen krijgen pre-frontaal met Südföhn te maken en tijdelijk wordt het hier even flink zachter. Het westen en zuiden mogen zich vrijdag gaan verheugen op opkomende neerslag en weer dalende sneeuwvalgrens. Sneeuwval grens bij aanvang neerslag meest 1200 a 1000 meter in westen en lager in het zuiden en inner-alpin.

In het verdere vervolg blijft volgens dit model het laag stationair liggen en vult in de nieuwe week op. Van het noorden uit stroomt dan aan de oostflank van een krachtig Atlantisch hoog weer koude polaire lucht tot ver naar het zuiden uit!

Al met al ook vanavond weer heel interessante ontwikkelingen welk vooral het GFS ons vanavond voorschotelt tegen het einde van de week en ook in het weekend. Dit geldt overigens niet alleen voor de Alpen maar juist voor de Benelux. Kleine veranderingen in koers van het laag zullen grote gevolgen hebben voor het weer in detail! (sneeuw, regen, storm)

ECMWF

Het ECMWF laat ook vanavond het laag via midden Engeland iets verder naar het noorden doortrekken. Vrijdag middag ligt het met zijn kern net ten noorden van Denemarken. Allemaal wat minder spectaculair voor de Benelux en in eerste instantie vooral een bups zacht lucht. De noordelijke Alpen krijgen ook hier tijdelijk te maken met föhnige condities,  later dan overal opkomend sneeuwval!

ECMWF voor donderdag middag. Qua timing wat sneller en ook noordelijkere koers dan het GFS

Op vrijdag volgt dan het koufront en evolueren we weer, net als ook het GFS naar een koude noordelijke stroming met de aanvoer van polaire lucht! De aandacht voor de Benelux gaat nu juist uit naar de zaterdag wanneer een volgend laag vanaf IJsland naar het zuidoosten gaat afzakken. Ook deze koers zou belangrijk kunnen gaan worden voor de details vanaf zaterdag en zondag (sneeuw westelijke Benelux?!)

Ter afsluiting nog even de ECMWF ensembles van de EC00 uitdraai (vanmorgen), prikpunt centrale noordkant

Samengevat mogen we ook vanavond stellen dat het laatste woord met betrekking tot het laag vrijdag en zaterdag nog niet gesproken is! To be continued zullen we maar zeggen

Fijne avond en tot morgen! Ciao

(Visited 981 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen en Benelux – Avond Update / Vrijdag sneeuw (storm)”

 • Bertil Blaas
  1 december 2017 at 20:51

  Thx, perfecte info.
  Ook fijne avond en op naar morgen. Zijn weer benieuwd.
  Groeten Bertil.

 • Jan van soest
  1 december 2017 at 21:28

  Johan,
  Mooi en duidelijkzonder poespas en geroeptoeter verhaal over de mogelijke ontwikkelingen voor de komende week. Ben benieuwd hoe het uiteindelijke wordt.
  Hoe kijk jij trouwens aan tegen mijn gevoel: in de VS winter, in Europa niet.
  De afgelopen jaren viel mij op dat als het in de VS winter was dat het in Europa juist geen winter was.
  Hopelijk dit jaar andersom een keer! Laat die sneeuwstorm maar komen!

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer