Algemeen; De ontwikkelen zoals we die vanmorgen beschreven blijven in grote lijnen staan, de aandacht gaat uit naar de depressie die maandag vanaf de Azoren naar de Britse Eilanden gaat trekken met ook in de Benelux kans op sneeuw(storm?!)

Vrijdag / Zaterdag sneeuw Nederland?!

GFS berekent het model via een koers midden Engeland, zuidelijke Noordzee en dan opgenomen in de noordelijke stroming weer wat zuidelijk trekkend om vervolgens met zijn kern quasi stationair boven de Benelux te blijven liggen! Dit zou boven de Britse Eilanden een heel sterk windveld gaan geven (storm en mogelijk zware storm).

In Nederland gaat er vrijdag een zuid tot zuidoosten en in het weekend een zuidoost tot oosten wind opsteken en de neerslag kan met de instroom van koudere en drogere lucht in natte sneeuw of sneeuw overgaan! In het zuiden van de Benelux draait de wind naar het westen en wordt zachtere lucht aangevoerd, ditzelfde zou voor het zuidwesten van Nederland het geval zijn!

De Alpen krijgen pre-frontaal met Südföhn te maken en tijdelijk wordt het hier even flink zachter. Het westen en zuiden mogen zich vrijdag gaan verheugen op opkomende neerslag en weer dalende sneeuwvalgrens. Sneeuwval grens bij aanvang neerslag meest 1200 a 1000 meter in westen en lager in het zuiden en inner-alpin.

In het verdere vervolg blijft volgens dit model het laag stationair liggen en vult in de nieuwe week op. Van het noorden uit stroomt dan aan de oostflank van een krachtig Atlantisch hoog weer koude polaire lucht tot ver naar het zuiden uit!

Al met al ook vanavond weer heel interessante ontwikkelingen welk vooral het GFS ons vanavond voorschotelt tegen het einde van de week en ook in het weekend. Dit geldt overigens niet alleen voor de Alpen maar juist voor de Benelux. Kleine veranderingen in koers van het laag zullen grote gevolgen hebben voor het weer in detail! (sneeuw, regen, storm)

ECMWF

Het ECMWF laat ook vanavond het laag via midden Engeland iets verder naar het noorden doortrekken. Vrijdag middag ligt het met zijn kern net ten noorden van Denemarken. Allemaal wat minder spectaculair voor de Benelux en in eerste instantie vooral een bups zacht lucht. De noordelijke Alpen krijgen ook hier tijdelijk te maken met föhnige condities,  later dan overal opkomend sneeuwval!

ECMWF voor donderdag middag. Qua timing wat sneller en ook noordelijkere koers dan het GFS

Op vrijdag volgt dan het koufront en evolueren we weer, net als ook het GFS naar een koude noordelijke stroming met de aanvoer van polaire lucht! De aandacht voor de Benelux gaat nu juist uit naar de zaterdag wanneer een volgend laag vanaf IJsland naar het zuidoosten gaat afzakken. Ook deze koers zou belangrijk kunnen gaan worden voor de details vanaf zaterdag en zondag (sneeuw westelijke Benelux?!)

Ter afsluiting nog even de ECMWF ensembles van de EC00 uitdraai (vanmorgen), prikpunt centrale noordkant

Samengevat mogen we ook vanavond stellen dat het laatste woord met betrekking tot het laag vrijdag en zaterdag nog niet gesproken is! To be continued zullen we maar zeggen

Fijne avond en tot morgen! Ciao

(Visited 995 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen en Benelux – Avond Update / Vrijdag sneeuw (storm)”

 • Bertil Blaas
  1 december 2017 at 20:51

  Thx, perfecte info.
  Ook fijne avond en op naar morgen. Zijn weer benieuwd.
  Groeten Bertil.

 • Jan van soest
  1 december 2017 at 21:28

  Johan,
  Mooi en duidelijkzonder poespas en geroeptoeter verhaal over de mogelijke ontwikkelingen voor de komende week. Ben benieuwd hoe het uiteindelijke wordt.
  Hoe kijk jij trouwens aan tegen mijn gevoel: in de VS winter, in Europa niet.
  De afgelopen jaren viel mij op dat als het in de VS winter was dat het in Europa juist geen winter was.
  Hopelijk dit jaar andersom een keer! Laat die sneeuwstorm maar komen!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!