Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  hoog – Christian – met kern boven de Balkan zwakt geleidelijk wat af maar behoudt de komende dagen nog zijn invloed op het Alpenweer. Vrijdag krijgen we te maken met de invloed van een hoogtetrog en koufront en kan er weer wat neerslag / sneeuw gaan vallen. Tevens zal het koufront een markant koudere weerfase en stromingspatroon gaan inluiden.

Wintersportweer (kort) Diagram prikpunt Ischgl (1378m)

Tot het einde van de week aanhoudende hogedruk. In de bergen afgezien van enkel overtrekkende (hogere) wolkenvelden veel zon en dank zij de droge lucht (sterk negatieve dauwpunten) algemeen goede sneeuw en piste condities. De lagere pistes en dal afdalingen zijn door de dagelijkse gang  deels ook ijzig (hard).  Aan de noordkant geleidelijke föhnig. Vanaf vrijdag -zaterdag overgang naar onbestendiger weer en met name in de bergen gevoelige afkoeling. In detail (sneeuw) nog onzekere ontwikkelingen.

Vrijdag koufront passage gevolgd door veel kouder weertype, sneeuw nog vraagteken

Voorlopig nog weinig nieuws te melden  in zake stroming en druk patroon. Ook gisteren het inmiddels meer het alom vertrouwde beeld met volop zon en milde temperaturen in de bergen en de koudere inversielaag in de lagere delen en dalen. Na de deels frisse start, Samedan (1700m) in het Zwitserse Oberengadin -18.1 graden en Ulrichen (1345m) in het Obergoms in Oberwallis -18 graden, scheen overdag de zon weer volop.

De besneeuwde en wolkeloze Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. Bron NASA Worldview
Van wat dichterbij. Op en top wintersportweer en sneeuw condities. Beeld Rosswald skipiste Staffel

Rosswald skipiste Fleschboden 

Ook de lokale Hochnebel boven de lagere delen en dalen was gisteren niet machtig genoeg om de zon overdag te frustreren. In de bergen boven de inversie was het opnieuw zeer zacht . Zo steeg het kwik gisteren in Adelboden (1400 meter) alwaar dit weekend de Ski Weltcup werd gehouden het kwik in de middag tot 7+ graden.

Adleboden (1378m) Ski Weltcup 11-12 Januaro. Verse sneeuw is ook hier geen overbodige luxe. Vanaf vrijdag gaat dit wrs weer lukken. Via AWM Sabrina Ritz

Afgelopen nacht kon het kwik onder een meest heldere hemel weer flink onderuit gaan en vroor het op uitgebreide schaal licht tot matig en in de hogere dalen weer streng tot zeer streng met op dit moment opnieuw weer temperaturen van -15 tot -19 graden!

Radarbeeld Alpen 07h50. Via WetterOnline.de

Vandaag en ook de komende dagen verandert er niet veel aan het huidige weerbeeld. In de bergen schijnt de zon weer volop en enkele overtrekkende hogere wolkenvelden zullen het wintersport plezier en Kaiserwetter niet of nauwelijks frustreren. In de lagere delen en dalen  kans op Hochnebel en mist en deels ook overdag “frostig”. Doordat de drukverschillen tussen de zuid en noordkant geleidelijk wat beginnen toe te nemen wordt het aan de noordkant föhnig.

Met een temperatuur van – 1 graden en een dauwpunt temperatuur van -11 graden prima condities voor het produceren van kunstsneeuw in Adelboden (1100m) en de boel weer wat winters op te fleuren

In de loop van de vrijdag neemt de invloed van een hoogtetrog  en naderend koufront geleidelijk steeds verder toe. Van het westen uit schuift er steeds meer bewolking binnen en in de middag of avond kan daaruit neerslag gaan vallen waarbij het oven de 800 a 1200 meter sneeuwt.

Bracknell fronten kaart voor vrijdag met het inkomende koufront

De precieze ontwikkelingen zijn nog onzeker, dit heeft met name te maken met het al of niet uit de verf komen van een apart noord Italië of Genua laagje. Hieronder de neerslag animatie voor vrijdag tot zondag zoals het GFS dat vanmorgen laat zien inclusief het Genualaagje

GFS voor vrijdag 24h00 met het Genualaagje
En in animatie de neerslag GFS

Voor wat betreft de neerslag en sneeuwval dus nog even pas op de plaats maken. Wel lijkt het steeds zekerder dat het koufront een veel koudere winterse weerfase gaat inleiden.

Er verschijnt weer sneeuw op de kaarten aan het einde van de week. De sneeuwval zal zich vanaf vrijdag over de Alpen uitbreiden. Details nog even een slag om de arm houden. Kaart WRF-ARW (GFS)

Gevoelig kouder
In het weekend en begin volgende week wordt aan de zuidoost flank van een hoog met hoogte-as ten noorden van de Alpen en in samenwerking met een hoogtelaag  boven de centrale westelijke Middellandse Zee met een naar noordoost draaiende stroming de aanvoer van de veel koudere lucht in stand gehouden.

ECMWF 500 hPa voor maandag 20 januari
ECMWF T850 hPa voor maandag 20 januari. De exacte positie van het hoog en laag zullen uiteindelijk gaan bepalen hoeveel en tot hoever het in west Europa gaat afkoelen

Op het 850 hPa vlak (1450 meter) komen de temperaturen begin volgende week dan ergens tussen de -8 en – 4 graden te liggen. Omdat de hogedruk invloed overheerst en het (hoogte) laag te ver zuidelijk komt te liggen wordt er, mede ook omdat de polaire luchtmassa’s vrij droog zijn, weinig tot geen neerslag verwacht. Mochten ergens tegen de bergen opstuwende wolken toch nog wat neerslag loslaten dan zal dat tot in de lagere delen en dalen in de vorm van sneeuw zijn

ECMWF T850 hPA meer in detail. Weer eens wat anders dan al die rode en oranje kleuren van de afgelopen tijd!

Het hier bovenbeschreven veel kouder scenario wordt vanmorgen door de meeste weermodellen onderschreven. Wel zien we nog wat verschillen in timing en ook positie van de voor ons belangrijke weersystemen en fronten en ook de komende dagen zal er nog wel wat geschoven worden met de posities van de sturende drukgebieden. Hoe dat dan uiteindelijk zal gaan “uitpakken” zal de komende dagen duidelijk moeten gaan worden. Een overgang naar een gevoelig kouder weertype lijkt echter ook vanmorgen weer een stuk waarschijnlijker.

GFS ensembles

Daarmee sluiten we dit Alpen weerpraatje voor deze maandag de 13 januari af. Morgen zijn we er weer en bij interessante veranderingen eventueel dan ook met een extra update in de avond of via Twitter / Facebook. Fijne dag nog en ciao vanuit Termen in Oberwallis met een actuele temperatuur -1.7 graden

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.800 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Einde warmte anomalie in zicht. Weekend gevoelige afkoeling”

 • Bertil Blaas
  13 januari 2020 at 09:20

  Goedemorgen Johann,

  Het is te hopen dat we aanstaand weekend een beetje sneeuw opfrisser gaan krijgen hier im PAznaun. Links en rechts komen er wat ijsplaatjes.
  En ja is nog te ver weg het weekend voor uitspraken hierover temeer de posities van de druk bepalend zijn.
  Fijne dag en groeten uit Oostenrijk. 👍⛷

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier