Alpen - Einde van de week stijgende sneeuwkansen en kouder
Algemeen; hogedrukgebieden bepalen ook de komende dagen het weerbeeld in de Alpen. Terwijl in de bergen de zon volop schijnt en het zacht is hebben de lagere delen onder de inversie te maken met vochtigere en koudere lucht. Vanaf maandag aan de noordkant opkomende Föhn tendens. Vanaf vrijdag toenemende neerslagkansen (sneeuw) en afkoeling
Wintersportweer (kort) Diagram prikpunt Tignes (1801m)
Tot het einde van de week aanhoudende hogedruk, in de bergen veel zon en dank zij de droge lucht (negatieve dauwpunten) algemeen goede sneeuw en piste condities. De lagere pistes en dal afdalingen zijn door de dagelijkse gang deels ook ijzig (hard). Vanaf maandag aan de noordkant zwakke föhn tendens. Vanaf vrijdag -zaterdag overgang naar onbestendiger weer en met name in de bergen gevoelige afkoeling.
Bakens worden verzet. Volgend weekend exit warmbloedige hogedruk
Er komt maar geen einde aan het vastgeroeste stromingspatroon in grote delen van Europa en het ene warmbloedige hoog is nog niet weg of het volgende neemt de rol alweer over. Ook gisteren scheen in de bergen de zon weer volop en hadden we vooral in de eerste helft van de dag te maken met een noordoostelijke stroming waarmee aanvankelijk nog koudere lucht werd aangevoerd.
In de oostelijke Alpen bewoog het kwik op 850 hPa (1500m) in de ochtend nog rond de -4 a -6 graden en in het westen rond de -2 graden. Op het 500 hPa vlak (5400 meter) bewoog het kwik zich in de ochtend tussen de – 22 en – 24 graden. Tevens stuwde zicht aan de noordkant nog wat vochtigere lucht waardoor hier eerst nog veel bewolking zat.
Gaandeweg de dag schoof een volgend filiaal van hogedruk met kern net ten noorden van de Alpen naar het oosten en met een naar zuidoost tot zuidwest draaiende stroming werd er weer zachtere lucht aangevoerd. Een mee lopende warme hoogterug en de subsidentie gaf nog een extra thermisch ruggensteuntje waardoor het kwik vooral in de hogere Alpen weer flink in de lift ging.
In de avond was het kwik op 850 hPa alweer gestegen tot 4 a 6 graden in de westelijke Alpen en tot 0 a -2 graden in het oosten en lokaal nog in het zuiden. Op het 500 hPa vlak dat in de avond alweer zo’n 300 tot 400 meter hoger kwam te liggen (5800 a 5900 meter) was het met -16 tot -20 graden ook weer een stuk warmer en ook voor die hoogtes bijzonder zacht.
Onder de subsidentie-inversie was het zoals gebruikelijk bij de winterse hogedruk een stuk kouder en in de avond en nacht kon het hier onder een heldere hemel en boven de sneeuw weer flink afkoelen. Rond middernacht vroor het in de hogere dalen alweer zo’n 10 tot 15 graden en lokaal zelfs 18 graden.
De zondag start in de lagere delen en dalen met lichte tot matige vorst en in de hogere dalen strenge en lokaal zeer strenge vorst. Lokale Hochnebel of mist kan hardnekkig zijn en onder de grauwe deken komt het kwik ook overdag niet of nauwelijks boven het vriespunt uit. Boven de Hochnebel met een bovengrens meest tussen de 800 en 1000 meter schijnt de zon volop en is het relatief zacht. Op 2000 meter is het een graad of 2 tot 4 en de vorstgrens ligt in de middag tussen de 3000 en 3200 meter.
Nieuwe week, meer hogedruk
Ook in de nieuwe week verandert er maar bar weinig aan dit weerbeeld. Enig verschil is dat het aan de noordkant de eerste dagen van de week wat föhnig wordt en vooral aan de noordkant de temperaturen een paar graden hoger kunnen uitkomen. Algemeen nemen de Hochnebel en mist kansen nog wat verder toe en lokaal kan deze zeer hardnekkig worden en de hele dag de zon frustreren.
In de bergen gaat de zon dagelijks overuren maken en zo nu en dan overtrekkende wolken(velden) zullen weinig te betekenen hebben en neerslag wordt nergens verwacht. Mede ook door de (zeer) droge lucht en dus de sterk negatieve dauwpunten houden we de goede sneeuw condities en van smelten zal geen of nauwelijks sprake zijn.
Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Bakens worden verzet
Vanaf het einde van de week en in het weekend lijken de synoptische bakens dan eindelijk te worden verzet en lijkt het er op dat we naar een kouder stromingspatroon evolueren. Zowel in de lager atmosfeer (troposfeer) als ook in de hogere atmosfeer (stratosfeer) zien we steeds meer signalen dat het roer omgaat. Onduidelijk is nog precies in hoeverre en welk richting.
Op dit moment zien we boven de noordelijke Stille Oceaan, de westelijke Atlantische Oceaan als ook boven Europa warmbloedige hoogteruggen liggen met diktewaardes die vooral op de Oceanen record verdacht zijn voor deze breedtegraden en eerder bij de zomer passen dan bij de winter.
Aan de andere kant als tegenhanger (de poolkant) nog steeds die zeer koude gezonde polar vortex. Daartussen in de “geknepen” polaire jet die op hoge toeren rond de noordelijke hemisfeer de winter frustreert.
Met de twee warmbloedige hoogteruggen, en speciaal de sterk uitslaande Rossby golf bij Alaska / Aleoeten en de advectie van warme lucht op hoogte wordt met name de troposferische polar vortex geleidelijk onstabiel van opbouw met een mogelijke split.
Eenzelfde lot staat dan in een later stadium ook de stratosferische polar vortex te wachten. Een split of major dan wel sudden stratosferische adiabatische opwarming van de “core” met breakdown lijkt nog wat te hoog gegrepen maar een verplaatsing van het centrum lijkt waarschijnlijk.
Dit alles zal er toe gaan lijden dat de subtropische hoogteruggen minder noordelijk zullen komen te liggen en ook de polaire jetstream een zuidelijker koers gaat volgen met in een later stadium toenemende kans op (retrograde) blokkades als ook verplaatsing van de troposferische koudepolen en hoogteruggen /rug (passend bij een negatieve NAO-AO)
Uitleg NAO-AO zie hier
Zowel het GFS als ook het ECMWF opteren steeds meer in deze richting. Mochten de puzzel stukjes dan goed gaan vallen dan zouden we in de loop van het weekend en de week (weken) daarna zo maar in een veel koudere fase van de winter kunnen afglijden met sneeuw en vorst tot in de lagere delen
Het voert op dit moment nog wat te ver om al verder in details te gaan treden en het is allemaal nog wat prematuur. Hoe dan ook lijkt er wat meer beweging in het geheel te komen en is het zaak om deze ontwikkelingen even goed in de gaten te houden. Later meer!
Tot zover vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis. Een heel fijne zondag nog. Ciao
Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar
Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:
We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Geïnteresseerd ? – meer info HIER
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.