Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; hogedrukgebieden bepalen ook de komende dagen het weerbeeld in de Alpen. Terwijl in de bergen de zon volop schijnt en het zacht is hebben de lagere delen onder de inversie te maken met vochtigere en koudere lucht. Vanaf maandag aan de noordkant opkomende Föhn tendens. Vanaf vrijdag toenemende neerslagkansen (sneeuw) en afkoeling

Wintersportweer (kort) Diagram prikpunt Tignes (1801m)Tot het einde van de week aanhoudende hogedruk, in de bergen veel zon en dank zij de droge lucht (negatieve dauwpunten) algemeen goede sneeuw en piste condities. De lagere pistes en dal afdalingen zijn door de dagelijkse gang  deels ook ijzig (hard). Vanaf maandag aan de noordkant zwakke föhn tendens. Vanaf vrijdag -zaterdag overgang naar onbestendiger weer en met name in de bergen gevoelige afkoeling. 

Bakens worden verzet. Volgend weekend exit warmbloedige hogedruk

Er komt maar geen einde aan het vastgeroeste stromingspatroon in grote delen van Europa en het ene warmbloedige hoog is nog niet weg of het volgende neemt de rol alweer over. Ook gisteren scheen in de bergen de zon weer volop en hadden we vooral in de eerste helft van de dag te maken met een noordoostelijke stroming waarmee aanvankelijk nog koudere lucht werd aangevoerd.

Kaiserwetter en perfecte wintersport en sneeuwcondities. Aletsch Arena 11-01 Foto AWM Joost laros
Genieten met blik op de zuidelijke Walliser Alpen en Matterhorn view.. Aletsch Arena 11-01 Foto AWm Joost laros
Kaiserwetter en perfecte wintersport condities gisteren ook in het Kleinwalsertal Mittelberg bij Hans en Odette ter Braak – Haus Walser Berge

In de oostelijke Alpen bewoog het kwik op 850 hPa (1500m) in de ochtend nog rond de -4 a -6 graden en in het westen rond de -2 graden. Op het 500 hPa vlak (5400 meter) bewoog het kwik zich in de ochtend tussen de – 22 en – 24 graden. Tevens stuwde zicht aan de noordkant nog wat vochtigere lucht waardoor hier eerst nog veel bewolking zat.

GFS 850 hPA gisterochtend met de nog koudeer lucht

Gaandeweg de dag schoof een volgend filiaal van hogedruk met kern net ten noorden van de Alpen naar het oosten en met een naar zuidoost tot zuidwest draaiende stroming werd er weer zachtere lucht aangevoerd. Een mee lopende warme hoogterug en de subsidentie gaf nog een extra thermisch ruggensteuntje waardoor het kwik vooral in de hogere Alpen weer flink in de lift ging.

In de avond was het kwik op 850 hPa alweer gestegen tot 4 a 6 graden in de westelijke Alpen en tot 0 a -2 graden in het oosten en lokaal nog in het zuiden. Op het 500 hPa  vlak dat in de avond alweer zo’n 300 tot 400 meter hoger kwam te liggen (5800 a 5900 meter) was het met -16 tot -20 graden  ook weer een stuk warmer en ook voor die hoogtes bijzonder zacht.

…en van het westen uit dan gistermiddag en avond weer in de veel zachtere lucht

Onder de subsidentie-inversie was het zoals gebruikelijk bij de winterse hogedruk een stuk kouder en in de avond en nacht kon het hier onder een heldere hemel en boven de sneeuw weer flink afkoelen. Rond middernacht vroor het in de hogere dalen alweer zo’n 10 tot 15 graden en lokaal zelfs 18 graden.

De zondag start in de lagere delen en dalen met lichte tot matige vorst en in de hogere dalen strenge en lokaal zeer strenge vorst. Lokale Hochnebel of mist kan hardnekkig zijn en onder de grauwe deken komt het kwik ook overdag niet of nauwelijks boven het vriespunt uit. Boven de Hochnebel met een bovengrens meest tussen de 800 en 1000 meter schijnt de zon volop en is het relatief zacht. Op 2000 meter is het een graad of 2 tot 4 en de vorstgrens ligt in de middag tussen de 3000 en 3200 meter.

Radarbeeld Alpen 08h00. Bron WetterOnline.de

Nieuwe week, meer hogedruk
Ook in de nieuwe week verandert er maar bar weinig aan dit weerbeeld. Enig verschil is dat het aan de noordkant de eerste dagen van de week wat föhnig wordt en vooral aan de noordkant de temperaturen een paar graden hoger kunnen uitkomen. Algemeen nemen de Hochnebel en mist kansen nog wat verder toe en lokaal kan deze zeer hardnekkig worden en de hele dag de zon frustreren.

In de bergen gaat de zon dagelijks overuren maken en zo nu en dan overtrekkende wolken(velden) zullen weinig te betekenen hebben en neerslag wordt nergens verwacht. Mede ook door de (zeer) droge lucht en dus de sterk negatieve dauwpunten houden we de goede sneeuw condities en van smelten zal geen of nauwelijks sprake zijn.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Bakens worden verzet
Vanaf het einde van de week en in het weekend lijken de synoptische bakens dan eindelijk te worden verzet en lijkt het er op dat we naar een kouder stromingspatroon evolueren. Zowel in de lager atmosfeer (troposfeer) als ook in de hogere atmosfeer (stratosfeer) zien we steeds meer signalen dat het roer omgaat. Onduidelijk is nog precies in hoeverre en welk richting.

Op dit moment zien we boven de noordelijke Stille Oceaan, de westelijke Atlantische Oceaan als ook boven Europa warmbloedige hoogteruggen liggen met diktewaardes die vooral op de Oceanen record verdacht zijn voor deze breedtegraden en eerder bij de zomer passen dan bij de winter.

ECMWF met de “zomerse” zeer hoge geopotentiale drukvlakken voor zondag 12 januari

Aan de andere kant als tegenhanger (de poolkant) nog steeds die zeer koude gezonde polar vortex. Daartussen in de “geknepen” polaire jet die op hoge toeren rond de noordelijke hemisfeer de winter frustreert.

Met de twee warmbloedige hoogteruggen, en speciaal de sterk uitslaande Rossby golf bij Alaska / Aleoeten en de advectie van warme lucht op hoogte wordt met name de troposferische polar vortex geleidelijk onstabiel van opbouw met een mogelijke split.

Eenzelfde lot staat dan in een later stadium ook de stratosferische polar vortex te wachten. Een split of major dan wel sudden stratosferische adiabatische opwarming van de “core” met breakdown lijkt nog wat te hoog gegrepen maar een verplaatsing van het centrum lijkt waarschijnlijk.

Zonale wind op 10 hPa en 65°C N.  Gemiddeld over alle breedtegraden nog steeds sterk zonaal. Het ligt in de lijn der verwachting dat de forecast curve (rood) de komende dagen een neerwaartse trend zal gaan volgen!

Dit alles zal er toe gaan lijden dat de subtropische hoogteruggen minder noordelijk zullen komen te liggen en ook de polaire jetstream een zuidelijker koers gaat volgen met in een later stadium toenemende kans op (retrograde) blokkades als ook verplaatsing van de troposferische koudepolen en hoogteruggen /rug (passend bij een negatieve NAO-AO)

Uitleg NAO-AO zie hier

De situatie op woensdag 22 januari, ket ook op de koude pool Spitsbergen – Nova Zembla!
GFS net een split en gekantelde polar vortex op 50 hPa maandag 20 januari

Zowel het GFS als ook het ECMWF opteren steeds meer in deze richting. Mochten de puzzel stukjes dan goed gaan vallen dan zouden we in de loop van het weekend en de week (weken) daarna zo maar in een veel koudere fase van de winter kunnen afglijden met sneeuw en vorst tot in de lagere delen

ECMWF hoofdrun 22 januari met droomkaarten voor de winter liefhebbers.

Het voert op dit moment nog wat te ver om al verder in details te gaan treden en het is allemaal nog wat prematuur. Hoe dan ook lijkt er wat meer beweging in het geheel te komen en is het zaak om deze ontwikkelingen even goed in de gaten te houden. Later meer!

Tot zover vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis. Een heel fijne zondag nog. Ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.559 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier