Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  Hoogtelaag – Dora– verplaatst zich onder opvulling richting Tunesië en verliest zijn invloed op het weer in de Alpen. In de loop van de dag verplaats het zwaartepunt van de Südstau neerslag zich geleidelijn richting de oostelijke Alpenzuidkant. De Stau neerslag in de zuidelijke westelijke Alpen neemt in de loop van de middag geleidelijk aan intensiteit af en datzelfde geldt voor de Föhn aan de Alpen noordkant. Vanaf woensdag krijgen we met een inkomende Altantische hoogtetrog te maken met rustigere en algemeen weer wat koudere weer condities.

Veel overlast door extreme neerslag in Oberwallis

Extreme neerslag zuidkant en stormachtige (Guggi)föhn noordkant
Gisteren hadden we in de Alpen met extreme weer verschillen te maken. De noordkant presenteerde zich lenteachtig en met de föhn steeg het kwik aan de noordkant tot 15 a 18 graden.

Met föhn gistermiddag en avond 17 tot 18 graden

In de bergen en klassieke Föhn gebieden bereikt de Föhn stormkracht. In het Jungfrau gebied (Berner Alpen) was het de zogenaamde Guggiföhn die van het Jungfraujoch richting de Wengeneralp/Lauberhorn naar beneden denderde. Op de Lauberhorn werden daarbij windsnelheden tot maximaal 174 km/h geregistreerd.

Jungfrau gebied / Guggiföhn
Föhn in het Kleinwalsertal – Mittelberg. Foto via Hans en Odette ter Braak @hauswalserberge
Föhn in het Kleinwalsertal – Mittelberg. Foto via Hans en Odette ter Braak @hauswalserberge

De Alpenzuidkant had voor de tweede dag te kampen met extreme Südstau neerslag waarbij het aan de zuidzijde vanaf 800 tot 1200 meter sneeuwde. Hoger lag de sneeuwvalgrens aan de aangrenzende noordelijke en inner-alpine Alpen alwaar het pas vanaf 1700 meter sneeuwde. Sinds begin van de Stau neerslag viel er lokaal 80 tot 150 mm aan neerslag, hogerop 80 tot 150 cm aan sneeuw. Tel daarbij op de sneeuw die er al was gevallen dan kunnen we stellen dat er voor de tijd van het jaar (winter) al immense sneeuwhoeveelheden zijn gevallen dan wel liggen! Hieronder een impressie van de Südstau sneeuwval;


Molta neve a Breuil-Cervinia

Gigantische sneeuwhoeveelheden in Aosta / Rhêmes-Notre-Dame (Valle d’Aosta) 1700 m
Bonneval sur Arc
Bonneval sur Arc
Tignes

Oberwallis, veel overlast door extreme neerslag (sneeuw) maar ook door zeer veel regen en dien ten gevolge aardverschuivingen en steenslag


Oberwallis

Sneeuwruimen elke winter weer vele kuubs sneeuw verplaatsen om toegang tot Chalet Bergfriede Rosswald mogelijk te houden
Rosswald / Oberwallis

Gek op sneeuw en Johanns bericht / vlog gisteren vanuit de sneeuw op Rosswald gemist?  Hieronder de herkansing (via FB)

Geleidelijke ontspanning
Afgelopen nacht en ook vandaag regent en sneeuwt het vrolijk verder in de Südstau en tot de avond zal er nogmaals 50 tot 120 mm (cm) bijvallen. Met het opvullen en wegtrekken van het hoogtelaag richting de zuidelijke centrale Middellandse Zee verplaatst de Südstau neerslag, sneeuwvalgrens tussen 900 en 1800 meter (zuid / noord),  zich geleidelijk wat meer richting de centrale en de westelijke oostelijke Alpenzuidkant terwijl de intensiteit in het westen in de middag en avond geleidelijk begint af te nemen. Ook aan de krachtige Südföhnfase komt in de loop van de dag een einde.

Met de föhn wordt het aan de noordkant nogmaals zeer zacht en lokaal kan het kwik weer tot 17 a 18 graden gaan oplopen. In de westelijke Alpen gaat het met Föhneinde geleidelijk wat afkoelen. Lokaal  is er aan de noordkant weer kans op mist of Hochnebel.

Radarbeeld 07h50. Via Wetteronline.de

In rustiger en weer wat kouder vaarwater
Vanaf woensdag geraken we wat meer onder de invloed van de Atlantische hoogtetrog maar actieve storingen blijven vooralsnog buiten ons bereik of zullen de Alpen slechts in afgezwakte vorm bereiken.

Woensdag geraken we verder onder de invloed van een Atlantische hoogtetrog (groen)

Op donderdag  en vrijdag zou er met voorkeur voor de noordelijke Alpen wat neerslag kunnen vallen, sneeuwvalgrens dan meest tussen de 500 en 900 meter. In de bergen is het een stuk kouder dan de afgelopen dagen met een vorstgrens die meest zo tussen de 1500 en 1000 meter pendelen, aan de zuidkant deels ook lager.

Ook in het weekend verandert er in eerste instantie maar bar weinig aan dit weerbeeld. Zondagavond volgt dan van het westen uit een weersverslechtering met mogelijk vanuit het noordwesten (GFS) verder dalende temperaturen!

GFS00 ensembles
ECMWF12 ensembles

Of dat dan inderdaad gaat lukken en of de koud vanuit het noordwesten of misschien toch wel vanuit het noordoosten gaat binnenstromen gaan we de komende dagen verder in kaart brengen.

Tot zover voor deze dinsdag ochtend vanuit een kletsnat Termen in Oberwallis. Ciao

Zeer precaire / kritische lawine situatie

In de Alpen ligt een bovengemiddeld dik sneeuwdek. Veelal is dit sneeuwdek door de sterk wisselende condities (zeer) en groter Neuschnee hoeveelheden onstabiel van opbouw en heersen zeer tricky omstandigheden die ook voor de “experts” veelal niet goed of slecht te interpreteren zijn. Door de vele sneeuw kunnen in Oberwallis ook spontaan lawines ontstaan.

Er geldt een code ORANJE deels ook nog ROOD en ROOD-ZWART!

Met dit soort precaire situaties is het zaak om de gemarkeerde pistes te blijven en de lokale aanwijzingen op te volgen!

Ook Saas Fee en het bovenste Saastal is afgesloten van de buitenwereld en door het zeer grote lawine gevaar worden out door activiteiten afgeraden.

Meer informatie over het lawine gevaar in de dagelijkse Alpenweer berichten (onderaan met kaart per land)

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 2.049 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

6 Reactie op “Alpen – Einde Südstau neerslag / Südföhn in zicht”

 • Jan
  9 januari 2018 at 11:10

  Oh oh wat een beelden, prachtig!
  Helaas niet zonder gevaar natuurlijk!
  Hopelijk is de spoorlijn gespaard gebleven!
  Als de gevallen sneeuw plots gaat smelten zal er veel wateroverlast zijn vrees ik! Nu maar hopen dat het lekker koud blijft en dat er veel plezier beleeft kan worden aan het witte goud!

  Nu NL nog……..😢😥

  • Johann
   9 januari 2018 at 21:07

   De wateroverlast is met het nu kouder en droger worden wel weer voorbij. Overigens hoop overlast hier daardoor in de lagere delen.

 • Alice
  9 januari 2018 at 11:26

  Inderdaad, prachtige foto’s en video’s! Genieten op afstand. Elke dag ‘kom ik even langs’ bij Alpenweerman om weer van die prachtige beelden te genieten. Wat is er deze winter al extreem veel sneeuw gevallen. Ja, als de dooi in gaat zetten zal er ook (veel) overlast zijn door al die smeltende sneeuw.

  • Johann
   9 januari 2018 at 21:09

   Thx Alice. Dat met de dooi valt wel mee hoor. Dat gaat ip pas in het voorjaar beginnen en is een heel gelijkmatig proces. Probleem was er vooral nu met de vele regen in de lagere delen en dalen. Komende dagen weer back to normal zullen we maar zeggen

 • de cock nico
  9 januari 2018 at 20:11

  hoi johann mooie beelden!! wij hebben nog altijd niets geboekt wij vertrekken 14 jan weet jij die periode al waar de meeste zon gaat schijnen ??
  grtjs nico

  • Johann
   9 januari 2018 at 21:13

   Zonder twijfel ook nu weer – Zuidkant – ! Mede ook gezien de te verwachte NW glijbaan later in de periode wordt het vooral aan de Noordkant weer zeer nat of beter gezegd wit. Ik zou zeggen Zermatt – Cervinia of gewoon Cervina! Ook nog eens heel veel sneeuw en vooral sneeuwzeker!

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer