Algemeen: uitgaande van hoogtelaag boven het Iberische Schiereiland wordt aanhoudend vochtige en zachte lucht vanuit het Middellandse Zee gebied aangevoerd. Terwijl het aan de noordkant föhnig is valt er veel neerslag in de Südstau van de westelijke Alpenboog. Zaterdag neemt de invloed van het hoogtelaag af en komt er een einde aan de Stau neerslag. Een koufront vanuit het noorden gaat vooral in de oostelijke Alpen voor een markant kouder weertype zorgen. Volgende week kouder met vooral in de tweede helft stijgende sneeuwkansen door NW Stau

Zondag van noorden uit koufront en inzettende temperatuur daling

Gisteren begon door toedoen van een hoogtelaag boven het Iberische Schiereiland en met een wat naar zuidoost draaiende stroming vochtige lucht vanuit de Middellandse Zee tegen de westelijke Italiaanse Alpenboog te stuwen. Daarmee verplaatste het zwaartepunt van de neerslag zicht wat meer van het Ticino richting Piemonte en Aosta en later ook de zuidelijke Walliser Alpen. Ook de Franse Alpen hadden te maken met neerslag die daar door een front (warmte -koufront) getriggerd werden.

Jammer alleen dat in de zeer zachte lucht de sneeuwvalgrens veelal boven de 2000 meter lag en een groot deel van deze neerslag in vloeibare vorm viel. Mede door de hoge sneeuwvalgrens zorgden deze grote neerslaghoeveelheden in de afvoergebieden aan zuidelijke Italiaanse Alpenboog en speciaal in de provincie Piemonte voor de nodige overlast in de vorm van overstroming, aardverschuivingen en modderlawines’s. Nu zijn ze daar wel wat gewend maar 300 tot 450mm in 48 uur is toch wat te veel van het goede. Onderstaand wat plaatjes vanuit Bagnasco en Piemont (It) (met dank aan Onweer-Online)

182222


182217
182218


Vandaag verandert er nog maar weinig aan de extreme Südost stau (retour d ´est) en gaat er in de bovengenoemde gebieden nog een hele bups water en hogerop sneeuw vallen. Tot zaterdag worden er nogmaals neerslaghoeveelheden van 100 tot 200 en lokaal tot 300mm berekend.

In de bergen viel van woensdag tot donderdagnamiddag boven 2400 meter weer 30 tot 50 cm sneeuw en lokaal ook nog meer. Kijken we naar de afgelopen 4 dagen dan is er tussen de 100 en 180cm sneeuw gevallen, lokaal ook nog meer.

cycqw32w8aqx8yv
Hogerop viel er sneeuw, heel veel sneeuw zoals hier in Bardonecchia (Piemonte) via Ski Club GB ‏@TheSkiClub / @Bardonecchia1
cycuy-twqaavu1c
cyb0fclwgae7pyt


Voor de komende 24 uur wordt er nogmaals 40 tot 80 cm berekent en lokaal bij gunstige Stau ook meer waarbij het zwaartepunt van de Piemonter Alpen tot over het Aosta en de zuidelijke Walliser Alpen zal liggen. De sneeuwval daalt iets en zal meest tussen de 1800 en 2300 liggen. Het lawinegevaar is deels opgehoogd naar code rood (groot), voor de aangrenzende gebieden geldt code oranje.

vnsn85
Neerslag cumulatief tot zaterdag 00h00 adhv het Zwitserse hoogresolutie model COSMO-1
precipday96
Meer specifiek Zwitserland – 24H sneeuw cumulatief en vorstgrens

Aan de noordkant van de Alpen regeert nog steeds de föhn, weliswaar is deze al flink afgezwakt maar de föhnige condities bij een lichte zuidoverdruk bleven en blijven ook vandaag nog bestaan. Gisteren werd het met de föhn en opklaringen lokaal weer 18 tot 19 graden. Ook elders was het zacht maar de zon had het moeilijk. De meeste zonneschijn werd in de oostelijke Alpen (noordkant)geregistreerd

Opmerkelijk is overigens de lange föhnperiode waar we te maken hebben. Sinds zondag(ochtend) blaast in Zwitserland de föhn over de Alpen. Daarmee is het de 2e langste föhnperiode sinds 1981. Het rekord van april 1993 zullen we niet gaan halen omdag vandaag een einde aan de föhn zal komen.

1480009371481
Overzicht föhnperiodes langer dan 60 uur en zonder onderbreking 1981-2016 prikpunt Altdorf Schweiz. Bron Meteo Schweiz Wetterblog

Vandaag zoals gezegd dus nog weinig verandering, zaterdag komen we onder de invloed van een gebied van hogedruk en daarmee is het definitief voorbij met zowel de föhn als ook de Südstau. Het begint ook wat af te koelen en de kansen op mist en Hochnebel stijgen weer. De zon zal het veelal moeten afleggen tegen wolken dan wel (hogere)wolkenvelden. Mogelijk valt daaruit  lokaal nog wat lichte neerslag maar over het algemeen blijft het droog en zal ook de zon van de partij zijn

uk2511
ra2511
Radarbeeld 09h30 Bron WetterOnline.de
cyf3fzgweaaoisi
Tot 100cm sneeuw vanmorgen in het Italiaanse Sestriere. Via severe-weather.EU ‏@severeweatherEU
cervina2511
Cervina sneeuwt langzaam “onder”
valmeinier
En ook de hogere delen in de Franse Alpen profiteren van de sneeuwval. Valmeinier
valdiseer2511
Val dIsere

Zondag zien we tussen een Brits hoog en een depressie die via Finland naar het westen van Rusland trekt over een breed front polaire lucht naar het zuiden uitstromen. Het daarmee samenhangende koufront zal de Alpen zondagmiddag bereiken en vooral de oostelijke Alpen gaan beïnvloeden. De aangevoerde lucht is echter ook droog en dat betekent dat er geen grotere neerslaghoeveelheden zullen gaan vallen. De meeste neerslag wordt in de Stau van de centrale oostelijke Alpenhoofdkam verwacht, hier kan 5 tot 10mm gaan vallen, met gunstige Stau wellicht wat meer! De sneeuwvalgrens daalt geleidelijk naar 1200 tot 700 meter.  De temperaturen zullen op het 850 hPa vlak rond middernacht gedaald zijn naar -10 graden in het noordoosten van Oostenrijk en 0 tot 2 graden in de westelijke Alpen.

kfzoma
Zondag maandag van noorden uit inzettende markante afkoeling met wat sneeuw in oosten

De meest koude lucht zal maandag en deels nog dinsdag over de Alpen liggen. Terwijl in de oostelijke Alpen de temperaturen op het 850 hPa vlak tussen de -6 tot -10 graden komen te liggen dalen (dat is eeen graadje of 20 lager dan nu) blijft het kwik in de westelijke Alpen rond de -2 tot 0 graden hangen. Over het algemeen is het droog en opgeklaard, mochten er nog wat neerslag vallen dan is de kans daarop het grootst langs de noordkant van de westelijke Oostenrijkse Alpen in de vorm van een sneeuwbui(tje).

Woensdag nog niet veel verandering en onder invloed van een apart filiaal van hogedruk met centrum precies boven de Alpen belooft het rustig en vrij zonnig weer te gaan worden. Natuurlijk wel weer de kans op Hochnebel en mist in de dalen en het laaglang. Het is vrij koud en dat geldt vooral voor de nachten en ochtend met op uitgebreide schaal liucht tot matige en in de hogere dalen ook strenge vorst.

Stijgende sneeuwkansen NW Stau

In de tweede helft van de week zien we de as van hogedruk wat gaan kantelen en met een wat meer noordwest-zuidooste georiënteerde jetstream kunnen storingen behorende bij depressies boven Scandinavie en later de Baltische Staten weer tot over de Alpen doordringen.

vrijdageckf


In eerste instantie gaat daarbij vooral aan de oostelijke Alpennoordkant neerslag vallen waarbij het tot in de dalen en de lagere delen zal sneeuwen. Uitgaande van het ECMWF model kan er vanaf donderdag tot in het weekend 30 tot 70mm gaan vallen, in de bergen van de noordelijke Oostenrijkse en oostelijke Zwitserse Alpen gaat dit een aanzienlijke verbetering van de sneeuwcondities geven (30 tot 50cm, lokaal mogelijk ook nog meer)

sneeuwvrijdag
EC sneeuw op donderdag en vrijdag (cm/3h) Kaart voor vrijdag

Opgemerkt moet ook vandaag weer worden dat de modellen juist voor wat betreft de details en timing met verschillen komen. Vrij zeker is echter dat het met het zeer zachte weer vanaf zondag over en uit is. Of we aan de vooravond staan van een winterse periode gaan we de volgende dagen voor jullie vervolgen.

ecens2511
ECMWF ensembles prikpunt centrale Alpen (EC12)

Ik zou zeggen stay tuned, meld je aan, volg ons en vertel het verder. Vanuit een regenachtig Oberwallis een fijne vrijdag gewenst en tot morgen maar weer. Ciao

bildbel2511
Belalp Hohbiel

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 776 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Einde Südstau -Föhn misère in zicht. Kouder stijgende sneeuwkansen”

 • Tobias
  25 november 2016 at 10:57

  Goedemorgen Johan,
  Mooi weerbericht weer. Ondanks alle ellende toch nog een goed begin van de dag.
  Het was dus 1 van de langste fohn periode sinds 1981… Lekker warm dus.
  Kom maar op met die bakken sneeuw. Graag ook voor Nederland;p

  Fijne dag and i stay tunedd

 • Johann
  25 november 2016 at 11:39

  Hoi @Tobias Thx en idd zo langzamerhand begin die “record lange” Föhn periode wel te “nerven”. Laten we hopen dat we straks net zo lang kunnen genieten van de koude kant van het geheel met wat meer dynamiek dan wel afwisseling. Good hope! #winteriscoming Grüsse aus dem Oberwallis. Regen, 8.5°C, Bah……..!

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer