Advertentie 

Algemeen;  de Alpen liggen tussen een hoog – Viktor – dat zich uitstrekt vanaf oost Europa tot de westelijke Middellandse Zee in een zuidwestelijke hoogtestroming. De drukverschillen tussen de zuid en noordkant nemen verder af en daarmee ook de Südstau en Südföhn. Vooral de oostelijke Alpen profiteren van de hoge drukinvloed.

Weekend opnieuw föhnig en (nog) zeer zacht

De noordelijke en oostelijke Alpen profiteerden de afgelopen twee dagen van hogedruk. Met veel zon en ondersteund door de Südföhn was het hier voor de tijd van het jaar weer zeer zacht. Minder fraai was het weer in de zuidwestelijke Alpen en met name in de Südstau van de Alpenhoofdkam. De bewolking overheerste en steeds weer viel er neerslag die enkel in het hooggebergte als sneeuw viel Al me al nog weinig of beter gezegd geen winterse toestanden in de Alpen.

Mooi is vanuit de ruimte de tweedeling tussen west en oost (noord) te zien.

Hieronder 2 webcam opnames gisteren vanuit Saas-Fee (Mittelallalin 3500m en Langfluh 2900m) waar het met de sneeuw in de wat koudere Stau wel lukte.

Aan de andere kant van de hoofdkam was het de föhn die de lucht opwarmde en afdroogde. Hieronder een mooi opname van de Föhnmuur (Föhnwalze) in de Berner Alpen regio Lauberhorn. Mooi is te zien hoe aan deze kant de wolken snel oplossen. De Föhn in de Lauberhorn regio is op zijn sterkst bij een zuidoostelijke stroming en staat bekend als de “Guggiföhn” . Er worden dan windsnelheden gehaald van 200 km/h of nog meer en al menigmaal heeft de Guggiföhn de beroemde Lauberhorn Rennen Abfahrt gefrustreerd! Voor 2019 staan de FIS SKI WELTCUP trainingen en wedstrijden gepland van 15 tot 20 januari met hopelijk dan geen “Guggiföhn”

Tenslotte dan nog een beeld van het mooie weer en föhn gisteren aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. Topper in Zwitserland was  St Maurice in Wallis met 25+ graden en in Oostenrijk Kufstein met 26+ graden

Montafon Via T. C. Stettler @tc_stettler
Ook in Mittelberg Kleinwalsertal zorgde de krachtige föhn voor niet alleen zonnig maar ook zeer zacht herfstweer. Maar liefst 20 graden meldde Hans ter Braak op 1300 meter hoogte

Ook de komende dagen verandert en onder invloed van overwegend hogedruk nog maar weinig aan het rustige en (zeer) zachte herfstweer. Toch zien we sinds gisteren op de kaarten toenemend verandering in het grootschalig stromingspatroon welke tenderen in de richting van een meer herfstachtig en ook duidelijk koelere setting. In de hogere Alpen krijgt het weerbeeld met een dalende sneeuw en vorstgrens dan ook steeds meer winterse trekjes.

Rond deze tijd van het jaar kan het al aardig winteren met sneeuw tot in de lagere delen en dalen. Al eerder liet ik foto’s zien van sneeuw rond deze tijd. Voor de liefhebbers hier nog een paar foto’s van de 12 oktober 2013 toen het in het Oberwallis maar ook op andere plekken in de Alpen zelfs tot in het dal sneeuwde.

Ook in de Vorarlberg – Kleinwalsertal viel de 11 oktober 2013 sneeuw. Foto uit het archief van Hans ter Braak @hansterbraak @hauswalserberge Mittelberg

Zeer zacht, ook in westen weer zon
Inmiddels zijn de drukverschillen tussen de noord en zuidkant weer gelijk getrokken en is het met de Südstau en Südföhn situatie weer gedaan.

De vrijdag start lokaal met nog wat rest bewolking en -of mist en Hochnebel welke in de loop van de ochtend snel zal oplossen.

Radarbeeld Alpen 09h25 – Bron Wetteronline.de

Overdag is het dan vooral de zon die het weerbeeld zal bepalen en met de aanvoer van zeer zachte lucht stijgen de middagtemperaturen naar 20 tot 24 en lokaal zelfs naar zomerse 26 graden. Ook in de bergen is het zacht met een vorstgrens die meest tussen de 3500 en 3800 meter zal uitkomen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

“Leslie” in aantocht, opnieuw Südföhn
Zaterdag en zondag nemen de drukverschillen tussen de zuid en noorkant  op nadering van ex tropische storm “Leslie” op de Atlantische Oceaan en een daarmee samengaand koufront geleidelijk weer toe en wordt het aan de noordkant weer föhnig. De westelijke zuidkant krijg dan geleidelijk ook weer te maken met wat meer bewolking.

GFS voor zaterdagochtend met ex tropische storm Leslie op weg naar de westelijke Middellandse Zee

Leslie trekt zondag en maandag verder via het Iberische Schiereiland naar de Balearen (aldaar opnieuw onrustige met kans veel neerslag). Het zwakke koufront met neerslag maandag trekt de westelijke Alpen binnen en vooral in de westelijke delen is er dan meer bewolking en af en toe valt er neerslag. Ook gaan de temperaturen met het instromen van wat minder zachte lucht een aantal graden omlaag. De oostelijke Alpen profiteren vooralsnog van de hogedruk en betere als ook mildere condities.

Dinsdag volgt dan weer tussenhoog voordat op de woensdag samenhangend met een volgend koufront vanuit het noordwesten de bewolking weer gaat toenemen en er neerslag gaat vallen. Ditmaal moeten ook de oostelijke Alpen eraan geloven en gaan ook daar de temperaturen 8 tot 10 graden naar beneden.

Donderdag en vrijdag volgt een hoog waarbij aan de noordoost flank nog wat koudere lucht (zwakke hooggtetrog) over de Alpen uitstroomt. Vooral in de westelijk Alpen moet dan rekening worden gehouden met wat neerslag. Doordat de hogedruk overheerst zal de meeste neerslag er echter uitgaan en op grote hoeveelheden hoeven we zoals het er nu naar uitziet niet te rekenen.

GFS T850 hPa voor donderdag met de hoogtetrog die probeert tussen de hogedruk te wurmen.

In het verdere verloop is het de hogedruk die het weerbeeld zal domineren, depressies met hun storingen trekken met een krachtige westelijke straalstroom vooralsnog vrij noordelijk en westelijke en de Alpen en nog niet direct gaan beïnvloeden. Ook de meest koude lucht blijft daarom voorlopig nog buiten ons bereik

Verloop jetstream zaterdag 20 oktober (GFS 300 hPa)

Afwisselend wordt dan weer wat zachtere en dan weer koeler lucht aangevoerd. De temperaturen gaan zoals gezegd geleidelijk verder wat naar beneden om vanaf circa de 22 oktober wanneer de jetstream wat zuidelijke en westelijker gaat koersen (zonaal) na lange tijd zelfs onder normaal te gaan uitkomen. Een overgang naar markant kouder of zelfs winterweer is echter niet aan de orde!

GFS ensembles T850 hPa oostelijke Alpen noordkant Innsbruck

Hoe en of dat allemaal in zijn werk gaat gaan we natuurlijk de komende dagen vervolgen. (met in ons achterhoofd de warmte anomalie zoals bv het ECMWF die ook voor november berekend?! Zie vorig Alpenweerbericht)

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 286 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier