Algemeen:  de Alpen bevinden zich onder invloed van een markant (hoogte)laag. Gestimuleerd door een apart Adria-laag wordt met een noordoostelijke stroming koude en vochtige lucht aangevoerd waarbij vooral in de oostelijke Alpen neerslag (sneeuw) valt. In de tweede helft van de week toenemend hogedruk invloed

Winterse condities oostelijke Alpen

In vergelijking met gisteren heeft zich weinig veranderd ten aanzien van de ontwikkelingen. Het markante hoogtelaag ligt vandaag met de meest koude lucht boven het noorden van Italië.

GFS 500 hPa met het hoogtelaag (blauw) boven noord Italie.
Op de bodemkaart ziet het er dan zo uit

Door toedoen van een laag boven de Adriatische Zee wordt vooral in de oostelijke Alpen nogmaals neerslag van betekenis verwacht die vanaf 1200 tot 1600 meter in vaste vorm valt. Lokaal kan het bij aanhoudende neerslag tot rond de 1000 meter sneeuwen.

Hieronder een winterse impressie van de dinsdagochtend.

Karinthie via FB Feuerberg Mountain Resort
Karinthie / Feuerberg Mountain Resort
Sölden
Stelvio
Zillertal-Gerlossplatte Talstation.
Zillertal Arena 10cm Neuschnee vanmorgen!
Zillertal-Latschensee
Nassfeld-Hermagor
Kolem-Saigurn
Seiseralm

Er worden de komende paar dagen neerslaghoeveelheden berekend van 40 tot 80 mm met lokaal het risico van kleinschalige overstromingen of modderstromen.

In de bergen is het compleet winters en er gaat in de hogere delen nogmaals zo’n 20 tot 50 cm aan sneeuw vallen. De vorstgrens pendelt in het oosten tussen de 1700 en 1900 meter.

Meer naar het westen en zuidwesten treffen we wat betere condities aan en zal ook de zon te zien zijn maar ook hier is het te koel en ronduit herfstachtig en hogerop winters. De grootste kans op neerslag (sneeuw) ook hier voor de noordkant.

Bergfex neerslag / sneeuw cumulatief tot vrijdag. Vooral de centrale oostelijke Alpen krijgen te maken met veel neerslag en hogerop sneeuw!

Winter ook in de hogere delen van de westelijke Alpen

Val Thorens
Tignes
Diablerets Berner Alpen
Jungfraujoch

Vanaf woensdag gaat het weer onder invloed van een inkomend tussenhoog voor in de westelijke Alpen verder opknappen, de oostelijke Alpen zullen nog tot donderdag / vrijdag met de invloed van het naar het oosten wegtrekkende hoogtelaag te maken hebben.

In het verdere verloop zien we een krachtig hoog boven Scandinavie verschijnen welke via midden Europa een verbinding maakt met het Azorenhoog. Aan de zuidflank van het Scandinavische hoog zien we echter ook vandaag weer een vervelende hoogtelaag rondtollen. Juist dit systeem maakt de verwachtingen in detail voor de komende week nog enigszins lastig.

Vrij zeker is echter dat we vanaf woensdag een overgang gaan krijgen naar stabieler, droger en geleidelijk minder koud september weer. Het oosten volgt vanaf donderdag vrijdag. Zie ook de GFS ensembles hieronder

Tot zover voor deze dinsdagochtend vanuit een bewolkt en fris Termen in Oberwallis. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 459 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Einde mini september wintertje in zicht”

 • krismampaey1966
  19 september 2017 at 15:35

  Hey Johann, hier zijn we weer. Het is smullen van de eerste winterse plaatjes. Helaas is het nog lang wachten vooraleer we terug kunnen gaan. Dit jaar kiezen we voor Oostenrijk, namelijk Saalbach. Een mooi skigebied maar niet erg hoog gelegen. Hoogste punt iets hoger dan 2000m. Met de voorbije 2 jaar in het achterhoofd is het toch wel een iet wat tricky om de 3de week van januari te gaan. Wordt spannend!
  Groet, Krism

 • Remco Mienis
  19 september 2017 at 22:19

  Ik ga al jaren de derde week van januari en hebben altijd kunnen wintersporten. Ook op lager gelegen gebieden. Dus ik zou me geen zorgen maken. Dit jaar naar Flachau welke ook niet hoog ligt, maar heb er alle vertrouwen in 😀

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer