Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; onder invloed van hoog – Frauke –  wordt er droge en relatief zachte lucht aangevoerd. De komende dagen gaat het met veel zon en weer wat verder oplopende temperaturen zeer zacht verder. Een weersverandering lijkt zich in het eerste maart weekend te gaan voordoen.

Deze week nog zeer zacht en zonnig

Veel koudere polaire lucht is de afgelopen 48 uur via oost Europa en de Balkan naar het zuiden uitgestroomd. Een deel van deze koude lucht schampte nog net de oostelijke Alpen en vooral vrijdag viel er ook regen en sneeuw. Achter het koufront drong weer veel koudere maar ook weer een heel stuk drogere lucht binnen waardoor gisteren in het gehele Alpen gebied de zon weer het weerbeeld bepaalde.

In Tessin steeg het kwik vrijdag tot 20 a 23 graden. Beeld Ascona (Lago Magiorre)

In vergelijking met de vrijdag was het echter een stuk minder zacht en dat gold met name voor de zuidelijke Alpen. Vrijdag steeg het kwik in het zuidelijke Zwitserse kanton Tessin (Ticino) lokaal tot 22 a 23 graden. In Domodossola, niet ver van de grens van het zuidelijke Oberwallis, steeg het kwik vrijdagmiddag zelfs tot zomerse 25 graden.

Gisteren bijna 12 graden op Rosswald op 1800 meter hoogte.
Wat hogere bewolking en rest bewolking boven het dal maar verder gewoon Kaiserwetter en genieten op de pistes Foto Mittelberg Kleinwalsertal via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak

Veel slechter weer troffen we gisteren aan op de Balkan en zuidoost Europa. Daar denderde heel koude lucht tot ver naar het zuiden. Dit ging gepaard met een harde tot stormachtige wind met boven de Adriatische Zee een zeer sterke Bora (soort koude Föhnwind) waarbij in Kroatië (windsnelheden werden gemeten van 177 (Split) tot 191 (Makarska) km/h!

Extreem weer en koud in ZO Europa, boven de Adriatische Zee ontwikkelde zich een zeer sterke Bora. Kaart via Twitter Andreas Hostettler @wintimet / Meteo Schweiz

Met de uitbraak van de zeer koude polaire lucht sneeuwde het tot in de zuidelijk regionen van Griekenland en Turkije en in de hogere delen (vanaf 400 meter) in het zuiden van  Italië

Sneeuw Apostolos Maidonis Thessaloniki – Via Twitter @amaidonis

De 850 hPa  – 5 graden isotherm bevond zich  gisteren noord zuid georiënteerd over centraal Oostenrijk. In het oosten kwam het kwik maar nipt boven het vriespunt uit , tegelijkertijd was het met 13 tot 15 graden in het westen opnieuw zeer zacht.

Vandaag zondag staat weer volop in het teken van hoog – Frauke – met kern boven oost Europa. Na een koude nacht met lokaal weer matige tot strenge vorst en in de ochtend enkele mistbanken of Hochnebel wordt het overdag met veel zon weer zeer mild.

Ook in de oostelijke Alpen gaat het kwik weer in de lift. De middag temperaturen stijgen naar 2 tot 15 graden en op 2000 meter wordt het -3 tot 6 graden. De laagste temperaturen gelden voor het oosten.
Zeer zacht, vorstgrens stijgend naar 3500 meter
De eerste helft van de nieuwe week verandert er maar bar weinig aan het rustige en zee zachte hogedruk weer. Vrijdag gaat het roer echt om en kan er met name in de oostelijke Alpen wat regen en hogerop sneeuw gaan vallen!

De prognose voor het Kleinwalsertal die ook als model staat voor de overige Alpen, tot vrijdag voor deze tijd van het jaar het maximaal haalbare aan zon uren en nog eens boterzacht
Mede ondersteund door een warme hoogte rug die vanaf de Middellandse Zee tot over de Alpen naar west Duitsland en de Benelux uitstrekt belooft het opnieuw zeer zacht te gaan verlopen.

ECMWF voor woensdag 27-02
In de inner-alpine dalen en aan de Alpenzuidkant kan het kwik tot 20 a 23 gaan oplopen, elders wordt het een graad of 15 tot 18. De vorstgrens vinden we terug tussen de 3000 en 3200 meter, woensdag en donderdag verder stijgend naar 3300 tot 3500 meter!
Voor de wintersporters die deze week in de (hogere) Alpen vertoeven is het zaak om je goed te beschermen tegen de al krachtig zonnestraling die met name boven de sneeuw nog extra kracht heeft door de sneeuw (albedo effect). Vandaag en morgen is de UV index 3 tot 4 (1000 tot 3000 meter)

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vanaf vrijdag lijkt er dan eindelijk een einde te komen aan het geblokkeerde stromings patroon. We krijgen dan te maken met een westelijke (zonale) hoogtestroming waarbij storingen periodiek voor neerslag gaan zorgen. Een eerste storing (trog) trekt vrijdag van west naar oost over de Alpen en zal de inleiding gaan vormen voor een onbestendigere periode.

Met de neerslag krijgen we ook te maken met minder zachte condities. De vorstgrens gaat in de bergen weer een dalende trend inzetten en datzelfde geldt voor de sneeuwvalgrens. In de loop van de vrijdag stroomt er samenhangend met een koufront vanuit het westen een eerste portie koudere maritiem polaire lucht over de Alpen uit en daalt de sneeuwvalgrens naar 1600 tot 1000 meter.

ECMWF T850 hPA voor zaterdag 00h00 tijdelijk krijgen we van het noordwesten uit te maken met de koudere lucht

Veel neerslag wordt er door de nabijheid van hogedruk (uitloper) niet verwacht waarbij het zwaartepunt langs de (oostelijke) Alpennoordkant zal liggen, in de overige Alpen wordt voor dit moment weinig tot geen neerslag berekend.

In het weekend draait in het voorveld van een actieve depressie boven de noordelijke Atlantische Oceaan de stroming weer naar zuidwest en volgt richting de zondag weer een portie zachtere lucht. Ook maandag en dinsdag staan in het teken van de zachte lucht, woensdag volgt dan weer over een breder front maritiem polaire lucht.

ECMWF 500 hPa voor maandag 12h00

Kortom, vanaf vrijdag evolueren we naar periodiek onbestendig winterweer waarbij dan weer zachtere en dan weer koudere luchtmassa’s over de Alpen trekken. Geheel afhankelijk van deze luchtmassa’s zal de sneeuwvalgrens variëren tussen 1800 en 1000 meter.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Hoe het één en ander de komende dagen zich zal gaan ontwikkelen en of we vanaf 4 maart dan eindelijk weer eens sneeuw van betekenis gaan krijgen gaan we de komende dagen in kaart brengen. Voor nu een fijne zondag en ciao vanuit Oberwallis

LAWINE gevaar matig (code 2 / geel) Lokaal door de hoge middagtemperaturen kans op Gleitschnee en -of Nassschnee lawine’s!

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 1.487 times, 1 visits today)
Advertentie

8 Reactie op “Alpen – Einde hogedruk hegemonie in zicht”

 • Etienne
  24 februari 2019 at 09:57

  Grüezi Johan,

  Heb je al enig zicht op de weersontwikkeling vanaf half maart voor Graubünden? Of is dat nog koffiedik kijken?

  Groet,
  Etienne.

  • Johann
   24 februari 2019 at 10:03

   Salüti Etienne. Uitgaande van de exp. langere termijn prognoses van het ECMWF is en blijft het aan de zachte en droge kant.

 • MrB
  24 februari 2019 at 15:15

  Dag Johann, kan er al wat aangegeven worden over de zon kansen volgend weekend en de week daarop? Lees een portie zachte lucht zondag, maandag en dinsdag, wordt hiermee bedoelt het zelfde weer als komende week?

  • Johann
   24 februari 2019 at 15:37

   Is nog te ver weg voor nadere details. Weekend en begin van de vlg week wrs verbetering oiv uitloper Azorenhoog, daarna echter toenemend onbestendig en algemeen lagere temperaturen (kan ook haast niet anders na al die thermische verwennerij (8 tot 12 graden boven onze stand)

 • Rik Brouwer
  24 februari 2019 at 15:22

  Hallo Johann,

  Vandaag was er vrij veel bewolking in Flachau. Dit terwijl er zon voorspeld was. Is dit de trend ook van de komende dagen?

  • Johann
   24 februari 2019 at 15:34

   @Rik Delen van Oostenrijk idd wat tegenvallend door overtrekkende (hogere) wolken(velden) met lokaal zelfs een spat of vlok. De komende 4 dagen wordt ook hier meer zon verwacht, de kans op enkele overtrekkende vnl hogere wolkenvelden blijft bestaan . Altijd weer lastig om per regio aan te geven in hoeverre deze dan de zon zullen frustreren.

 • MrB
  24 februari 2019 at 17:35

  Dankje Johann dat je toch telkens de moeite neemt om op de vragen in te gaan. ik wacht weer met smart op de volgende updates. Hopen op toch nog een paar dagen met zon volgend weekend en de dagen daarna

 • Jeroen
  24 februari 2019 at 22:24

  Wij vertrekken 8 maart naar Fiss. Nu is het al een tijd mooi weer. De verwachting voor eerste week maart is wisselvallig. Hoe groot is de kans dat het tweede week van maart ook zeer wisselvallig is? Op dit moment staat er matig weer met wel boven 0 maar neerslag. Dat zou betekenen regen. Dat zou jammer zijn.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier