Advertentie 

Algemeen: hoog – Oldenburgia –  zal nog tot het midden van de week met zeer warme lucht zijn invloed tot over de Alpen behouden. Het zuidwesten is gevoelig voor onweersactiviteit samenhangend met lage druk – Nepomuk -boven Frankrijk. Met het wisselen van de maand worden de zeer warme luchtmassa`s verdreven door markant koelere Atlantische luchtmassa`s en komt er een einde aan de Hochsommer van 2017.

Markante afkoeling tweede helft van de week

Gisteren viel het met de zon in grote delen van de Alpen tegen door overtrekkende wolken(velden). In de oostelijke Alpen ontwikkelden zich met de vlakke drukverdeling en weinig stroming ook diverse (pittige) onweersbuien  al of niet vergezeld van plensregens en hagel.

Stevige plensbui inclusief hagel in Stadl an de Mur (Steiermark) gistermiddag. Via Twitter 

KIDSsteinhorn – De alpine Abenteuerspielplatz op  2500m #Kitzsteinhorn 

De bewolking en buien hadden te maken met wat onstabielere luchtmassa’s die van het noordwesten uit over de Alpen trokken. Later op de dag stroomde vervolgens weer drogere lucht binnen, het werd overal droog en ook de zon kreeg weer volop speelruimte. De temperaturen liepen op tot 33 graden in de westelijke Alpen en tot 28 graden in het oosten.

Na een overwegend heldere nacht gaat het vandaag weer hoog-zomers verder. Met veel zon stijgt het kwik weer naar 28 tot 33 graden en enkele stapelwolken boven de bergen mogen het zomerse karakter niet bederven. Uitstekend weer en prima condities treffen we ook aan in de bergen. De vorstgrens bevindt zich meest tussen de 4000 en 4200 meter.

Isobaren en fronten voor vandaag 12h00

Radarbeeld vanmorgen 08h05. Bron Wetteronline.de

Ook de woensdag en donderdag gaan nogmaals zeer warm verlopen en met een zuidelijk aanvoer kan het kwik zelfs nog wat hoger uitkomen. Dat geldt speciaal voor de oostelijke Alpen alwaar het kwik weer tot 32 a 34 gaat stijgen!

De komende dagen kunnen we nog even genieten van het hoog-zomerse weer. Foto Grundsee in het Lötschental, via Fabian Schmid‎ / “FB Wallis 300 Tage im Jahr Sonne”

De aanvoer van de warme lucht vanuit het zuiden hebben we te danken aan een opkomend koufront. Pre-frontaal gaat dan nogmaals zeer warme lucht vanuit het zuiden naar het noorden stromen en door een opkomende (zwakke) Südföhn zorgt voor de extra hitte-steun in de rug.

ECMWF voor donderdag 12h00

Het koufront hangt samen met een uitzakkende hoogtetrog en vervolgens afsnoerend hoogtelaag. Deze zullen in het verder verloop van de week voor een markante weersverandering gaan zorgen en van west naar oost worden de zeer warme luchtmassa`s geleidelijk vervangen door veel koelere Atlantische luchtmassa’s.

UKMO voor vrijdag met het koufront 

Op het 850 hPa vlak (1500 meter hoogte) zal het kwik aan de noordkant van 20 naar 5 graden dalen en in de westelijke Alpen van 23 naar 5 graden! Een daling dus van maar liefst 10 tot 15 graden! Dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de sneeuwval en vorstgrens die dalen naar 2000 tot 1800 meter / 2400 tot 2100 meter (vorstgrens)

Temperatuur 850hPa en vorstgrens prikpunt Grindelwald Berner Alpen

Minder dramatisch zal de temperatuursdaling aan de zuidkant zijn maar ook hier gaat een einde komen aan de hoog-zomerse temperaturen!

In het weekend krijgen we vervolgens te maken met de vanuit de hoogtetrog afgesnoerde bel met koudere lucht (hoogtelaag). Samen met een grondlaag gaat dit systeem ook in het weekend voor onbestendig en veel koeler “herfstweer” zorgen.

ECMWF voor zondag met het afgesnoerde hoogtelaag boven de Alpen

De atmosfeer lijkt dus heel mooi in de pas te gaan lopen met de meteorologische herfst die op 1 september zijn aanvang zal nemen. Wel lijkt het er op dat in de loop van de week met het geleidelijk afzwakken van het hoogtelaag de atmosfeer weer tot rust komt en ook weer wat gaat opwarmen. Zie ook de ensembles van het GFS(12) hieronder.

De hoog zomerse temperaturen van de laatste tijd zullen we echter niet meer gaan halen. Hoe het één en ander in detail gaat verlopen zullen de komende dagen gaan vervolgen. Ik zou zeggen blijf volgen en graag weer tot de volgende update.

Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne (zomer)dag gewenst, ciao!

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 891 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier