Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  (hoogte)laag – Joi – ligt met kern boven de westelijke Middellandse zee en houdt nog tot en met vrijdag een zuidelijke hoogtestroming in stand waarmee zachte maar ook vochtige lucht wordt aangevoerd. Tijdens het weekend  kan zich geleidelijk wat hogere druk doorzetten en komt er van west naar oost een einde aan de Südföhn en Südstau situatie.

Vanaf weekend toenemende hogedruk en meer zon, aanhoudend zacht

Gisteren hadden we opnieuw met de tweedeling te maken tussen het föhnige noorden Südstau aan de (westelijke) Alpenzuikant. Geleidelijk werd in de loop van de dag de druk op de zuidkant wat groter met als gevolg dat de Stau neerslag zich verder intensiveerde en deels ook tot in het Oberwallis oversloeg.

Compleet winters na de sneeuwval in Simplondorf (1500m)

Met een sneeuwvalgrens van 1300 tot 1500 meter viel er in de bergen weer het nodige aan neerslag (lokaal zelfs al zo’ 60 cm) en was er van enige lente feelings helemaal niets te merken.

Ook in Grächen in Oberwallis is weer wat verse sneeuw gevallen. Vanmorgen dan winters ontwaken met mooie opklaringen.


Sneeuwval Aletsch

In de noordelijke Alpen trok ook de föhn nog wat verder in kracht aan met in de föhngebieden windsnelheden die tot 80 km/h opliepen. In de Berner Alpen deed opnieuw de Guggiföhn (zuidoost Föhn) van zich spreken welke met windsnelheden tot 130 km/h over de Lauberhorn blies.

In de föhndalen en föhngebieden was het met zon opnieuw zeer zacht met middag temperaturen die opliepen tot 20 a 23 graden. Het warmst werd het in Wenen alwaar het kwik tot 23 graden steeg.

Vooreerst nog weinig verandering
Vandaag en ook morgen verandert er in grote lijnen nog niet veel aan de druk verdeling boven Europa en onder het regime van de lagedruk boven de westelijke Middellandse Zee houdt de föhnige stroming nog aan.

Daarbij wordt er afwisselend wat drogere en dan weer wat vochtiger lucht tot over de Alpen aangevoerd met als gevolg lokale buien. Vooral de zuidkant houdt nog last van meer Stau bewolking en ook neerslag.

Radarbeeld 09h30 Via Wetteronline.de

Tegen en in het weekend splits zich vanuit de westelijke lagedruk een apart (hoogte)laag richting noord Afrika en vervolgens de centrale Middellandse Zee af . Tegelijkertijd zien we op de Atlantische Oceaan een markante depressie in beeld verschijnen terwijl boven noord Europa een hoog geleidelijk naar het zuiden toe gaat opbouwen. In het weekend komen we tussen het hoogtelaag en de Atlantische lagedruk geleidelijk in een soort niemandsland te liggen waarbij de luchtdruk wat kan gaan stijgen.

GFS 500 hPa zaterdag 12h00 met de opbouwende hogedruk tot over zuidwest Europa

Onder invloed van het hoogtelaag draait de stroming meer naar het zuidoosten en neemt in kracht af. Daarmee komt er dan eindelijk ook een einde aan de hardnekkige Südföhn en Südstau situatie en gaat eindelijk ook aan de zuidkant het weerbeeld opknappen.

Hogedruk
Volgende week neemt de hogedruk vanuit het noorden verder toe strekt zich dan helemaal uit tot over de westelijke Middellandse Zee. Het hoogtelaag trekt dan verder naar de Balkan en westelijke Middellandse Zee. Met de hogedruk en een naar oost tot noordoost draaiende hoogtestroming wordt dan geleidelijk steeds drogere continentale en ook dan (zeer) zachte lucht aangevoerd. Vooral de eerste dagen van de nieuwe week kan er, ondersteund door de dagelijkse gang, lokaal nog een regenbui tot ontwikkeling komen.

GFS 500 hPA woensdag 18 april, hogedruk, veel zon een zeer aangename temperaturen

Met veel zon en zeer aangename temperaturen evolueren we dan geleidelijk naar heel fraai lenteweer. In de bergen wordt het eveneens een stuk zachter en met een vorstgrens die tot boven de 3000 meter komt te liggen kan ook de sneeuw hogerop eindelijk gaan smelten.

Tot zover voor vandaag vanuit een weer opgeklaard Termen, temperatuur 4.4 graden. Graag weer tot morgen met ook dan hopeliijk weer mooie lente vooruitzichten! Fijne dag, ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de oplopende temperaturen blijft de situatie veelal precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 322 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier