Algemeen: Afgelopen nacht is de föhnstorm langzaam gaan liggen en trekt er een koufront de Alpen binnen wat steeds verder naar het oosten door schuift. Even is het weer iets beter alvorens er vanuit het westen weer een nieuwe storing binnen trekt. Het is een komen en gaan van storingen met voor sommige gebieden behoorlijk wat neerslag.

Na een zeer heftige en krachtige föhnstorm gisteren is de wind afgelopen nacht langzaam steeds meer gaan liggen. Wat ging het tekeer gisteren in de Alpen. In de westelijke- en met name de zuidelijke- Alpen viel een behoorlijk pak sneeuw van 30 tot 80 cm met lokaal nog meer. In de noordelijke Alpen was het echt oppassen geblazen met deze wind. Windsnelheden van boven de 100 km/h waren geen bijzonderheid. Op de Patscherkofel (2200 m) bij Innsbruck bijvoorbeeld werden zelfs windsnelheden van boven de 160 km/h gemeten. Maar zo waren er nog veel meer plekken met vergelijkbare windsnelheden. De brandweer moest regelmatig uitrukken door de windschade. In Vorarlberg blokkeerde een omgevallen boom het spoor van Flirsch naar St. Anton en in Finkenberg in het Zillertal hebben windstoten stroom leidingen beschadigd waardoor er brand uitbrak. Daarnaast waren er veel skigebieden die hun liften en pistes (deels) vanuit veiligheidsoverwegingen hadden gesloten. Al met al een zeer onstuimige dag in de noordelijke Alpen.

Ondanks de harde wind scheen de zon wel hier in het Oostenrijkse Zauchensee

In de west en zuid Alpen heeft het daarentegen de afgelopen dagen flink door gesneeuwd. Met name aan de westelijke zuidkant van de alpenboog in Zwitserland en noord Italië is het nodige aan sneeuw gevallen.

Hier in het Franse Chamonix in de westelijke Alpen is een dik pak sneeuw gevallen

  Ook Johann meldt een flink pak verse sneeuw in Rosswald, dat bij een dergelijke Südstau altijd veel sneeuw mee pakt.

Afgelopen nacht is een koufront de Alpen vanuit het westen binnen getrokken en deze trekt vrij snel van west naar oost over de Alpen heen. Vanochtend begint het in de westelijke Alpen alweer op te klaren terwijl het in het midden van de Alpen en oostelijke Alpen nog sneeuwt of moet gaan sneeuwen. De sneeuwvalgrens zal hierbij tussen de 800 en 1200 m liggen.

Op dit moment trekt het koufront van west naar oost over de Alpen heen. In de west Alpen is het alweer aan het opklaren. Radarbeeld: -9.20h-. Bron:Wetteronline.de

Ook in de oostelijke Alpen klaart het in de loop van de middag wat op, alvorens er vanuit het westen alweer een nieuwe storing staat te trappelen om de Alpen aan te doen. Wederom ligt de sneeuwvalgrens tussen de 800 tot 1200 m. Deze neerslagzone zal in de avond dan ook de oostelijke Alpen bereiken. Ook bij deze storing zijn het vooral de westelijke Alpen die volop in de vuurlinie liggen voor wat betreft verse sneeuwhoeveelheden. Ook in de noordelijke Alpen zal sneeuw vallen  en valt er in de zuidelijke Alpen en verder naar het oosten nauwelijks sneeuw op dit front. Voor het mooie weer moeten we vandaag naar de zuid franse Alpen. Al met al zal zullen hoeveelheden van 10 tot 30 cm neuschnee in de westelijke Alpen goed mogelijk zijn. In de noord en zuid Alpen is het allemaal iets bescheidener met hoeveelheden van 5 tot 10 cm neuschnee tot maandagochtend. De nulgradengrens komt daarbij uit tussen de 1100 en 1300 m in de noord Alpen en tussen de 1400 en 1800 m in de zuid Alpen.

Goed te zien is het koufront wat op dit moment van west naar oost over de Alpen heen trekt. Ook is te zien dat er al weer een nieuwe storing klaar ligt ten westen van Frankrijk die met een strakke westelijke stroming richting de Alpen wordt gevoerd. Bron: DWD

Op maandag en dinsdag is het in de noord- en west- Alpen onstuimig weer met veel bewolking met op maandag vooral veel sneeuwval in de westelijke alpen en op dinsdag vooral in de noordelijke Alpen verse sneeuwval. Met name in de westelijke Staugebieden gaat er zeer veel sneeuw vallen met hoeveelheden van 40 tot 80 cm sneeuw met lokaal nog meer. In noord Alpen in Oostenrijk van iets minder maar ook hier mag men rekenen op hoeveelheden van 20 tot 50 cm zeker tot de mogelijkheden behoort. Met name in Vorarlberg zal weerveel sneeuw gaan vallen doordat ze hier altijd profiteren van zowel een west- als een noord- stau. De sneeuwvalgrens zal hierbij van maandag naar dinsdag dalen van 1200 m richting de 800 m. De zuid Alpen houden en grotendeels droog. Wel staat er in het gehele Alpengebied een sterke tot stormachtige wind welke eerst vanuit westelijke richtingen en later vanuit noordelijke richtingen zal waaien.

De totale hoeveelheid verwachte sneeuwval in de Alpen tot dinsdagavond. Goed te zien is dat met name in de westelijke Alpen er zeer veel sneeuw gaat vallen deze dagen.

Op woensdag krijgen de Alpen dan te maken met een tussenhoog waarbij het in het gehele Alpen gebied tijdelijk droog en zonnig weer zal zijn. In de nacht naar donderdag nadert er echter alweer een nieuw warmtefront waarbij er opnieuw sneeuw zal gaan vallen vanaf zo’n 1500 m, met deze keer vooral neerslag in de noordelijke Alpen. Daarna lijkt het onder invloed van hoge druk tijdelijk weer even wat rustiger weer te worden in de Alpen. Daarover de komende dagen meer.

Fijn weekend toegewenst vanuit Oslo alwaar het op dit moment licht sneeuwt bij een temperatuur van -3 graden.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 840 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer