Advertentie



 

Algemeen: Na een laatste warme dag in het Alpengebied is het voorlopig gedaan met de nazomer. Er gaat namelijk sneeuw vallen. Een depressie zakt af via de UK richting de Benelux. Dit is een langgolvige hoogtetrog met vooral hogerop in de atmosfeer, veel koudere lucht. De van origine arctische lucht bereikt (in de loop van) vrijdag de Alpenlanden met een snel dalende sneeuwvalgrens.Tegelijkertijd ontwikkeld zich boven Noord-Italië een lagedrukgebied (Genualaag). Hiermee worden aan de voorzijde zachte luchtmassa’s aangevoerd die zorgen voor opglijdingsprocessen. Neerslag wordt daarmee nog eens extra gegenereerd. Interessant wordt de SVG, die zakt vandaag van 1800 meter naar lokaal 1000 meter later op de dag. Met de sneeuw die dan valt, veranderen de bergen in een winters sprookjeslandschap. Een eerste winterse plaagstoot is dan een feit! De koudere lucht lijkt zich nog wel even te handhaven, al gaan na het weekeinde de scherpste kantjes er weer vanaf.

Korte terugblik

Gisteren was het op veel plaatsen nog warm in de Alpen. Gisterenavond rond de klok van 21:00 uur was het zelfs nog 20 graden in Innsbruck. Echter vanavond zal het kwik daar dan nog maar 7 graden aangeven. Wat een verschil! Voor de laatste keer werd er nog gezwommen in de bekende meren, of eigenlijk moet ik zeggen de “See”.

Snel nog een laatste baantje trekken voordat de “winter” komt.
Vooral later op de dag nam op meerdere plaatsen de bewolking toe en uiteindelijk viel ook al de eerste neerslag. Alleen boven de 2800 meter viel dit als sneeuw.

Regen gaat op steeds meer plaatsen over in sneeuw

Op de weerkaarten zien we vandaag (vrijdag) een interessante ontwikkeling. Vanuit het noorden zakt koude lucht (op hoogte) af richting de Alpen. Deze luchtsoort is van origine van Arctische afkomst. Uiteraard nog wel wat opgewarmd onderweg door de nog relatief warme zee en de kracht van de zon. Toch komt het 0 graden niveau in de avond te liggen rond 1200 meter hoogte in de noordelijke Alpen. Lokaal misschien nog wat lager.

Vanuit het noordwesten zakt de sneeuwvalgrens flink. In de ochtend zit een groot deel van Zwitserland al in de koude lucht. De sneeuwvalgrens zakt al naar onder de 1500 meter hoogte.
In de avond overspoeld de koude lucht zowat de gehele Alpenregio. Enkel het zuidoosten blijft wat zachter. In het algemeen ligt de SVG dan tussen de 1500 en 1000 meter.

Met het afzakken van de koude lucht, die tegen de warme Middellandse Zee botst ontstaat er boven Noord-Italie een lagedrukgebied. Ook wel Genualaag genoemd. En laat dit nu net eens interessant worden. Aan de voorzijde van dit laag wordt namelijk warme vochtige lucht aangevoerd. Hierdoor krijgen we te maken met opglijdingsprocessen die er voor zorgen dat de neerslag langer kan gaan aanhouden. Aangezien de koude lucht al gearriveerd is valt er door dit proces, “op enige hoogte”, dus behoorlijk wat sneeuw!

sneeuw
Mooi te zien op onze weerkaarten. De depressie gevuld met koude lucht boven Duitsland en het lagedrukgebied boven Noord-Italië. Samen maken ze er een neerslagfestijn van!

En hoeveel sneeuw gaat er dan wel niet vallen?

Dat hangt natuurlijk af van de hoogteligging. Zo blijven de zuidelijke Alpen wat meer onder invloed van de zachte lucht, vooral in Italië. Vraag is natuurlijk ook waar het zwaartepunt van de neerslag komt te liggen.
De berekeningen van de verschillende weercomputers zijn het unaniem eens dat de meeste neerslag weggelegd is voor Zwitserland en in wat mindere mate Voralberg in Oostenrijk. Zoals zo vaak lijkt er toch wat minder te vallen dan eerder verwacht.

Morgenavond ligt er in delen van de Zwitserse Inneralp 25 tot zeer lokaal 50 cm sneeuw. Ook de Franse Alpen en Voralberg doen goed mee.
Uiteindelijk ligt er dan zondagavond dan op veel plaatsen 30 tot 80 cm neuschnee. Gisteren werd er nog wat meer berekend door de weermodellen, maar ach het is alvast een mooie eerste aanzet.

Globaal valt er uiteindelijk dus 0-30 cm tussen de 1000 meter en 1500 meter hoogte.
30-50 cm tussen de 1500 en 2000 meter hoogte en tot 80 cm boven de 2000 meter hoogte. Of we lokaal ergens 1 meter gaan halen zullen we moeten afwachten. Toch wel mooie cijfertjes voor eind september. Naast langdurige neerslag is er van tijd tot tijd ook een harde wind. Wees voorbereid als u de weg op moet!

Hoe lang blijft de sneeuw liggen?

Tot en met dinsdag blijft het nog onstabiel in de Alpen met van tijd tot tijd neerslag. Vanaf zondagmiddag gaat de vorstgrens geleidelijk stijgen. Deze pendelt dan tussen de 1500 en 2000 meter. In de zuidelijke Alpen en dan vooral in Italië er soms ook boven. Boven de 2000 meter hoogte blijft het dan wat langer wit. Daaronder zal het groen weer wederkeren. Zoals dit ook hoort nog zo vroeg in het seizoen.

Tenslotte de ensembles, prikpunt Davos Zwitserland. Goed te zien de forse neerslagpiek, die eerst nog in de warme sector valt. Tot en met dinsdag valt er dan van tijd tot tijd neerslag in de koudere lucht. Na dinsdag lekt weer zachtere lucht binnen en is het tijdelijk droog.

Webcams kijken naar de sneeuw

Wat is er nu leuker om zelf te kijken naar de vallende sneeuw? Dat kan door te klikken op “onze” webcams. We hebben het eenvoudiger gemaakt om dit te bekijken. Dit kan door op webcams te klikken in de bovenstaande regel. Maar nog eenvoudiger is het als je op je mobiel linksboven op het groene = tekentje te drukken en dan naar het menu webcams te gaan. Raadpleegt u de website via de laptop? Dan staat het al in de bovenste balk. We hebben nu de gebieden al voor u geselecteerd. Nog handiger! Voor nu wens ik u een prettige dag. Blijf volgen en we houden u op de hoogte over de sneeuw.


(Ischgl) 2300 meter hoogte.

(Visited 1.408 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen- Eerste winterse plaagstoot een feit, lokaal veel sneeuw”

  • Ricardo
    25 september 2020 at 07:02

    Dat wordt wordt een weekend lang webcammetjes kijken 😍

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier