Alpen- Eerste winterse plaagstoot een feit, lokaal veel sneeuw
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Algemeen: Na een laatste warme dag in het Alpengebied is het voorlopig gedaan met de nazomer. Er gaat namelijk sneeuw vallen. Een depressie zakt af via de UK richting de Benelux. Dit is een langgolvige hoogtetrog met vooral hogerop in de atmosfeer, veel koudere lucht. De van origine arctische lucht bereikt (in de loop van) vrijdag de Alpenlanden met een snel dalende sneeuwvalgrens.Tegelijkertijd ontwikkeld zich boven Noord-Italië een lagedrukgebied (Genualaag). Hiermee worden aan de voorzijde zachte luchtmassa’s aangevoerd die zorgen voor opglijdingsprocessen. Neerslag wordt daarmee nog eens extra gegenereerd. Interessant wordt de SVG, die zakt vandaag van 1800 meter naar lokaal 1000 meter later op de dag. Met de sneeuw die dan valt, veranderen de bergen in een winters sprookjeslandschap. Een eerste winterse plaagstoot is dan een feit! De koudere lucht lijkt zich nog wel even te handhaven, al gaan na het weekeinde de scherpste kantjes er weer vanaf.
Korte terugblik
Gisteren was het op veel plaatsen nog warm in de Alpen. Gisterenavond rond de klok van 21:00 uur was het zelfs nog 20 graden in Innsbruck. Echter vanavond zal het kwik daar dan nog maar 7 graden aangeven. Wat een verschil! Voor de laatste keer werd er nog gezwommen in de bekende meren, of eigenlijk moet ik zeggen de “See”.
Regen gaat op steeds meer plaatsen over in sneeuw
Op de weerkaarten zien we vandaag (vrijdag) een interessante ontwikkeling. Vanuit het noorden zakt koude lucht (op hoogte) af richting de Alpen. Deze luchtsoort is van origine van Arctische afkomst. Uiteraard nog wel wat opgewarmd onderweg door de nog relatief warme zee en de kracht van de zon. Toch komt het 0 graden niveau in de avond te liggen rond 1200 meter hoogte in de noordelijke Alpen. Lokaal misschien nog wat lager.
Met het afzakken van de koude lucht, die tegen de warme Middellandse Zee botst ontstaat er boven Noord-Italie een lagedrukgebied. Ook wel Genualaag genoemd. En laat dit nu net eens interessant worden. Aan de voorzijde van dit laag wordt namelijk warme vochtige lucht aangevoerd. Hierdoor krijgen we te maken met opglijdingsprocessen die er voor zorgen dat de neerslag langer kan gaan aanhouden. Aangezien de koude lucht al gearriveerd is valt er door dit proces, “op enige hoogte”, dus behoorlijk wat sneeuw!
En hoeveel sneeuw gaat er dan wel niet vallen?
Dat hangt natuurlijk af van de hoogteligging. Zo blijven de zuidelijke Alpen wat meer onder invloed van de zachte lucht, vooral in Italië. Vraag is natuurlijk ook waar het zwaartepunt van de neerslag komt te liggen.
De berekeningen van de verschillende weercomputers zijn het unaniem eens dat de meeste neerslag weggelegd is voor Zwitserland en in wat mindere mate Voralberg in Oostenrijk. Zoals zo vaak lijkt er toch wat minder te vallen dan eerder verwacht.
Globaal valt er uiteindelijk dus 0-30 cm tussen de 1000 meter en 1500 meter hoogte.
30-50 cm tussen de 1500 en 2000 meter hoogte en tot 80 cm boven de 2000 meter hoogte. Of we lokaal ergens 1 meter gaan halen zullen we moeten afwachten. Toch wel mooie cijfertjes voor eind september. Naast langdurige neerslag is er van tijd tot tijd ook een harde wind. Wees voorbereid als u de weg op moet!
Hoe lang blijft de sneeuw liggen?
Tot en met dinsdag blijft het nog onstabiel in de Alpen met van tijd tot tijd neerslag. Vanaf zondagmiddag gaat de vorstgrens geleidelijk stijgen. Deze pendelt dan tussen de 1500 en 2000 meter. In de zuidelijke Alpen en dan vooral in Italië er soms ook boven. Boven de 2000 meter hoogte blijft het dan wat langer wit. Daaronder zal het groen weer wederkeren. Zoals dit ook hoort nog zo vroeg in het seizoen.
Webcams kijken naar de sneeuw
Wat is er nu leuker om zelf te kijken naar de vallende sneeuw? Dat kan door te klikken op “onze” webcams. We hebben het eenvoudiger gemaakt om dit te bekijken. Dit kan door op webcams te klikken in de bovenstaande regel. Maar nog eenvoudiger is het als je op je mobiel linksboven op het groene = tekentje te drukken en dan naar het menu webcams te gaan. Raadpleegt u de website via de laptop? Dan staat het al in de bovenste balk. We hebben nu de gebieden al voor u geselecteerd. Nog handiger! Voor nu wens ik u een prettige dag. Blijf volgen en we houden u op de hoogte over de sneeuw.
(Ischgl) 2300 meter hoogte.
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.
één reactie op “Alpen- Eerste winterse plaagstoot een feit, lokaal veel sneeuw”
Comments are closed.
Dat wordt wordt een weekend lang webcammetjes kijken 😍