Advertentie 

Na een lange en vooral warme zomer beginnen de weerkaarten geleidelijk aan te veranderen. De herfst is begonnen en later in de week klopt zelfs de winter op de deur. Vanaf donderdag krijgen we in de Alpen veel kouder weer en bovendien gaat het sneeuwen. In eerste instantie boven 1500 meter, maar in het weekend kan de sneeuwgrens zelfs nog wat verder zakken en kleuren de hogere dalen wit.

Botsing koude en warme lucht

September is altijd de maand om met wat meer interesse de weerkaarten te volgen en de laatste dagen was al het één en ander aan verandering zichtbaar. Vanochtend laten de weerkaarten zelfs een onvervalste nordstau zien.

Vanuit het noordwesten stroomt koude lucht Duitsland binnen en vanuit het zuiden wordt nog zeer warme lucht aangevoerd. Daar waar deze verschillende luchtsoorten elkaar tegenkomen, komt een zogenaamde LMG (luftmassengrenze) tot ontwikkeling.

Deze grens met flink wat regen strekt zich uit van België over Duitsland naar Tsjechië. Ook het zuiden van Nederland krijgt dinsdag en woensdag ook te maken met regen.

Sneeuw boven 1500 meter

De koudere lucht gaat uiteindelijk winnen en zal donderdag de Alpenlanden bereiken. De neerslagkansen nemen dan flink toe en in eerste instantie is dit overal nog regen. Vrijdag wordt de lucht kouder en valt boven 2000 meter de eerste sneeuw. De grootste kans maken de Noord-Alpen, maar mogelijk gaat het ook in de Zuid-Alpen sneeuwen als een aparte lagedrukkern zich ontwikkelt. Dit is echter nog onzeker.

In het weekend zet de noordwestelijke stroming door en daalt de sneeuwgrens. Vanaf 1500 meter, maar mogelijk nog wat lager gaat het sneeuwen en kleuren de toppen en hogere dalen wit. Waar de meeste sneeuw valt en of er überhaupt veel valt, vertellen we je later deze week.

Met een noordwestelijke stroming wordt koude lucht aangevoerd met talrijke buien. In de Alpenlanden levert dit op hoogte sneeuw op. Bron: WXCharts.com

Ook in de Lage Landen kouder

Ook in de Lage Landen wordt het kouder. Na deze nazomerse maandag met 23 tot 26 graden, volgt komende nacht in de noordelijke helft van het land wat regen. Morgen trekt deze regen oostwaarts weg en op veel plaatsen breekt de zon weer door. In de middag neemt in het zuiden en in België de bewolking toe en volgt regen. Het wordt van noord naar zuid nog 21 tot 23 graden.

Vooral woensdag valt in België en in het zuiden van Nederland flink wat regen. Verder naar het noorden is het veelal droog en breekt de zon nog door. Het wordt woensdag 19 of 20 graden. Vanaf donderdag steekt er een frisse noordwestenwind op. Het komt tot buien en het wordt vrijdag en in het weekend niet veel warmer dan 15 tot 17 graden. Tussen de buien door schijnt ook af en toe de zon.

Het lijkt erop dat de noordwestelijke stroming volgende week weer wordt doorbroken. De wind draait dan naar het zuidwesten en voorzichtig wordt het dan weer wat warmer. Meer daarover in een later bericht.

(Visited 1.907 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier