Hoog -Yona- zorgt voor een warme en stabiele weersituatie met veel zon in de Alpen. De komende dagen lopen de temperaturen verder op tot boven de 30 graden. In de westelijke en zuidelijke Alpen blijft de kans aanwezig op buien en lokale onweersbuien. Met een aantal dagen op rij van +30 graden lijkt de eerst hittegolf van deze zomer aanstaande.

Afgelopen nacht was op een aantal plekken in de Alpen het Herz-Jesu-Feuer te zien op de bergtoppen. Dit vindt vaak plaats de 3e zaterdag naar Pinksteren. Ook volgend weekend zijn er nog bergvuren te bewonderen. Dan is het tijd voor het zonnewendevuur:
https://www.tirol.at/reisefuehrer/kultur-leben/brauchtum/sonnwend-herz-jesu-feuer

Hardlooprondje vannochtend in de ochtendkoelte omgeving van Ried-Brig

Vandaag neemt de invloed van hoge druk toe en is het zonnig. Afgelopen nacht was er nog een enkele bui, maar de bewolking in de vroege ochtend maakt snel plaatst voor de zon. De wind komt uit noord tot noordwestelijke richting waardoor het nog relatief koel blijft vandaag. De temperatuur loopt op naar 20 tot 25 graden. In de middag neemt de wind toe en kan het in de bergen stevig waaien met een wind die latermeer richting het oosten draait.

Een hogedrukgebied Centraal-Europa zorgt voor stabiel zomerweer in de Alpen.

Morgen, maandag is het hogedrukweer met veel zon. In de ochtend kan er nog wat nevel en mist voorkomen, maar als snel neemt de zon in kracht toe. De temperatuur loopt verder op en kan lokaal al richting de 30 graden gaan. In de bergen is het wat koeler met een wind die waait uit het noordoosten.

Dinsdag en woensdag blijft het ook volop zomers. Er is weinig wind en de temperatuur komt overal uit op zomerse tot soms tropische waarden van 25 tot +30 graden. In de zuidwestelijke Alpen en Zuid-Alpen blijft de kans op een lokale bui met daarbij ook onweer aanwezig.

De komende dagen lopen de temperaturen verder op naar tropische waarden. Halverwege de week op woensdag en donderdag wordt de grens van 30 graden op veel plekken waarschijnlijk overschreden. Links het ECMWF en rechts het GFS zijn hierover behoorlijk eensgezind.
De komende 5 dagen wordt weinig neerslag verwacht. Uitzonder is het westen het zuidelijke deel van de Alpen waar lokale regen en onweersbuien halverwege de week verwacht kunnen worden.

Vooruitzichten
Vanaf woensdag blijft het warm en zonnig. In de middag neemt de kans op regen- en onweersbuien toe in de tweede helft van de week. Het onweerspotentiaal is echt kleiner dan dat we afgelopen dagen hebben gezien in de Alpen. Met een aantal dagen op rij (meer dan 3 dagen +30 graden) kunnen we in de Alpen spreken van mogelijk de eerste hittegolf van deze zomer. Op dit moment is het de operationele hoge resolutie berekening die meerdere tropische dagen laat zien. In de pluim zijn echter ook nog een aantal koelere mogelijke oplossingen te zien. Wat er na volgend week gaat gebeuren staat daarom nog niet vast.

Geniet van de mooie zomerse dagen die eraan komen!

Temperatuurtrend voor Zürich, Zwitserland. Komende dagen temperaturen van 30 graden. De pluim laat echter ook een aantal koelere oplossingen zien (bron: Kachelmann.com)
Temperatuurtrend voor Innsbruck, Oostenrijk. Komende dagen temperaturen van 30 graden. De pluim laat echter ook een aantal koelere oplossingen zien (bron: Kachelmann.com)

Advies wat te doen bij hitte
Aangezien het de komende dagen weer heel warm lijkt te gaan worden, hierbij nog een advies. Belangrijk is tijdens de hitte ook goed te blijven ventileren. Vaak is een hoge luchtvochtigheid problematischer dan de temperatuur alleen. Alle ramen gesloten houden op het heetst van de dag kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Verstandig is het om een ventilator te gebruiken. Een zeer informatief artikel hierover (in het Duits) is hier te lezen:
https://www.tagesanzeiger.ch/blogs/warum-sie-trotz-hitze-lueften-sollten/story/28707411

(Visited 12 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer