klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; het wordt een interessante weerweek. Vandaag nog wat bewolking, maar de komende dagen veel zon en hoge temperaturen. In het weekend is het nog steeds warm, maar de onstabiliteit neemt sterk toe waardoor de kans op onweersbuien groter wordt. Na het weekend trekt een koufront de Alpen binnen en dat levert flink wat sneeuw op.

Terugblik

Gisteren lag er nog een front over de Alpen met de nodige regen (en hogerop ook sneeuw). Dat leverde een veelal grijze dag op, maar vooral in de zuidelijke Alpen kwam de zon er ook al goed bij:

In Italië dus veel zon.

In oostenrijk was het bewolkt en nat getuige onderstaande foto:

Er viel veelal regen, maar hogerop was het sneeuw en daar is het ook op veel plaatsen nog wit:

Fris weer hogerop in de Alpen. De komende dagen komt daar de zomer ook weer terug!

Uiteindelijk trok de meeste bewolking en neerslag weg. Gisteren in de avond kwam er nog een stevig neerslagfront de Zwitserse Alpen in (om ook weer snel in activiteit af te nemen). In Termen heeft Johann dit schitterend vastgelegd.

Op het front zat niet alleen regen, maar lokaal ook nog stevig onweer.

Een prachtige plaat met de bewolking van het front die over de bergen rolt. 

Vandaag start de dag op een aantal plaatsen nog flink bewolkt, maar de zon komt er ook al goed bij. Er valt ook nog steeds wat lichte neerslag. De rest van de dag blijft er af en toe wat neerslag mogelijk, maar veel zal het niet meer voorstellen. Geheel droog zal het nog niet zijn, maar daar komt de komende dagen wel verandering in.

De Grossglockner werd vanochtend vroeg al mooi in het zonnetje gezet.

Een groot hogedrukgebied (dat al veel invloed heeft op het weer in Nederland) gaat ook in de Alpen voor zonnig en ook vrij warm lenteweer zorgen.

Nog wat restanten bewolking en neerslag trekken geleidelijk weg. Daarna is de weg vrij voor hogedrukinvloed.

Morgen is het volop zonnig en met een zuidelijke aanvoer wordt het warm. Zeker in de dalen kan de temperatuur dan oplopen tot meer dan 20 graden. Het blijft daarbij zo goed als droog. Ook vrijdag is het flink zonnig en wordt het ook nog een aantal graden warmer. In de dalen stijgt de temperatuur dan tot boven de 25 graden en voelt het al helemaal zomers aan. De aanvoer wordt wel geleidelijk wat vochtiger waardoor er toch wat meer bewolking binnentrekt. Het zal iets minder zonnig zijn en het zal ook wat broeierig aanvoelen. Het blijft nog (op een enkele bui na) droog, maar dat geldt niet voor het weekend.

Een groot hogedrukgebied bepaalt het weer op donderdag (en ook op vrijdag). Veel zon en een snel stijgende temperatuur zorgen voor een zomerse setting.

Het weekend verloopt een beetje broeierig warm. De temperatuur loopt flink op; zeker in de dalen kan het meer dan 25 graden worden. Tegelijkertijd wordt de lucht ook behoorlijk vochtig en kunnen er in de middag pittige onweersbuien ontstaan. Met de stuwende werking van de bergen kan dat lokaal tot wolkbreuken zorgen en er kan dan ook veel regen vallen.

Warme lucht wordt richting de Alpen gestuurd.

In de Alpen gaan er zaterdag (en ook zondag) verspreid stevige onweersbuien vallen. Hoe zwaar en waar ze precies gaan vallen is nog wat onzeker, maar dat ze gaan vallen lijkt wel een zekerheidje.

Na het weekend wordt er vanuit het noorden van Europa een portie behoorlijk koude lucht Europa ingeblazen. In Nederland begint dit al op zondag, in de Alpen zal deze lucht na het weekend over de Alpen uitstromen.

Dit levert niet alleen koudere lucht op, maar er valt ook neerslag. Vanwege de stuwing tegen de Alpen aan, kan er ook dan weer veel regen vallen. De koude lucht zorgt ervoor dat het nulgradenniveau een duik maakt en daarmee ook de sneeuwvalgrens. Dat betekent dat er op grote schaal ook weer sneeuw gaat vallen. Vermoedelijk zelfs tot onder de 1500 meter.

De kou stroomt zondag Nederland binnen en maandag stroomt het verder het Europese continent op (overigens zijn de waardes op de kaart temperaturen op ongeveer 1500 meter hoogte).

T/m dinsdag 00 uur valt er veel regen/sneeuw in de Alpenregio. Eerst vanwege onweersbuien in het weekend, daarna vanwege een frontaal systeem.

Daarbij blijft het dus niet bij regen, maar sneeuw gaat er ook vallen. Waarschijnlijk tot onder de 1500 meter hoogte.

In Mittelberg, in het Kleinwalsertal, is de vrije val van de temperatuur goed zichtbaar. Ook de onweerskansen in het weekend.

Het zijn interessante ontwikkelingen deze dagen. Eerst zonnig weer met hoge temperaturen, vervolgens onweer en daarna ook nog eens sneeuw. Voor de liefhebber van extreem weer zijn dit de krenten uit de pap. Meer details hierover in de komende dagen! Graag tot de volgende keer en geniet van de komende zonnige dagen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 206 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer