Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Op dit moment is het rustig hoge druk weer met veel zonneschijn en droge lucht. Allen in de dalen kan er hochnebel voorkomen. Zaterdag meer bewolking en misschien wat neerslag in de uiterste zuidwest Alpen. In de loop van volgende week sneeuw in de noord Alpen en later ook misschien veel sneeuw voor de zuidelijke Alpen.

Vandaag hebben we te maken met rustig hoge druk weer waarbij de zon op uitgebreide schaal zal schijnen. Afgezien van wat sluierbewolking zal de hemel helder zijn. In verschillende dalen kan wel hochnebel voor komen tot zo’n 700-1000 m hoogte. Daarboven is het echter stralend zonnig. Het is vrij zacht voor de tijd van het jaar met een vorstgrens van rond de 2500 m hoogte.

Een prachtige ochtend op de Zugspitze. De pistes liggen er klaar voor, maar moeten nog even wachten op de skiërs
Op verschillende plaatsen hebben we te maken met Hochnebel deze ochtend zoals hier in het Alpen Rijndal
Een frisse ochtend bij Zell am See. Het relatief warme meer is mooi aan het dampen.
Zonovergoten vandaag in het hooggebergte
Prachtig wakker worden in Garmisch
Radarbeeld vanochtend vroeg. Veel zon met hochnebel in het Alpen voorland. Ook is er vorst te zien in de meeste dalen deze ochtend. Bron: Wetteronline.de

Zaterdag veranderd er in de noordelijke en oostelijke Alpen weinig en is het wederom meest zonnig weer. De vorstgrens ligt meest tussen de 2200 en 2500 m hoogte. Door een lage drukgebied boven de Middellandse zee dat onder de Alpen door trekt hebben ze in de zuidwestelijke Alpen te maken met iets meer bewolking en is er ook sneeuwval mogelijk vanaf zo’n 1200 tot 1500 m hoogte. Met name aan de oostkant van de westelijke Italiaanse Alpenboog kunnen er een paar centimeters sneeuw vallen.

Door een duikend lage drukgebied ten zuiden van de Alpen komt er een zuidoostelijke stroming op gang richting de Alpen, die in het zuidwesten voor wat neerslag kan zorgen.
In het zuidwesten van de Alpen kan morgen wat neerslag vallen. De noordelijke helft blijft meest zonnig.

Zondag hebben de zuidwestelijke Alpen nog te maken met wat dichtere bewolking waar nog wat lichte neerslag uit kan vallen en vanaf 1200 tot 1500 m ook lichte sneeuw. Elders is het wederom vooral zonnig en droog. Wel zijn er weer de typische hochnebel velden in de dalen die deels wat op kunnen lossen in de middag maar ook hardnekkig kunnen blijven hangen. De bovengrens van de hochnebel zal liggen rond de 1200 m. Lat je niet bedonderen door het grijze en kille dal, maar ga de berg op, dan is het een stuk aangenamer met de zon en hogere temperaturen. De vorstgrens ligt zondag zo tussen de 1800 en 2200 m hoogte.

De Alpen liggen zondag op de scheidingslijn tussen koude lucht in het oosten en warmere lucht in het westen.

Maandag wederom hoge drukinvloeden met veel zon overdag en koude nachten in de dalen en hochnebel in de ochtenden. Wel is het inmiddels in de noordoostelijke Alpen afgekoeld met een vorstgrens die lager uitkomt richting de 1500 m. Elders is het zachter en ligt deze hoger.

Dinsdag botst er dan een storing vanuit het noorden tegen de Alpen en gaat het met een flinke afkoeling sneeuwen tot in de dalen van de noordelijke staugebieden. Grote hoeveelheden worden niet verwacht, maar 10 tot 20 cm sneeuw is goed mogelijk in de bergen.

Een nordstau situatie op dinsdag zorgt voor sneeuw tot in de dalen in de noordelijke Alpen.
Met de noordelijke stroming wordt weer wat frissere lucht meegevoerd waardoor het tot in lagere delen kan sneeuwen.

Südstau situatie op komst?

Johan schreef gisterenavond al in z’n avondupdate over een mogelijke Südstau in de tweede helft van de week. In eerste instantie zien we het lage drukgebied wat in het noorden voor wat sneeuw heeft gezorgd doortrekken naar het zuiden wat met name in de zuidoostelijke Alpen voor verse sneeuw kan gaan zorgen.

Woensdag en donderdag ook sneeuw voor de zuidoostelijke Alpen.

Vervolgens zien we tegen het weekend rond 5 december een groot lage drukgebied ten westen van Europa liggen. Dit lijkt door de trekken richting de golf van Genua wat nu lijkt te gaan zorgen voor een intensieve Südstau situatie waarbij er veel sneeuw lijkt te kunnen gaan vallen. In eerste instantie in de Südwest staugebieden en later ook in de Südost staugebieden. Voor details is het nog wat vroeg, maar het lijkt er op dat ze in deze gebieden toch kunnen gaan rekenen op een flinke verse sneeuw laag!

Intensieve sneeuwval wordt er op dit moment verwacht in de zuidelijke Alpen door het ECMWF.

Dit was het weer voor vandaag. We gaan zien hoe het zich de komende dagen verder ontwikkeld. We houden het voor jullie in de gaten, dus stay tuned! Voor nu alvast een fijn weekend gewenst!

(Visited 1.278 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Eerst zon, later (veel) sneeuwval?!”

 • Johann
  27 november 2020 at 10:59

  Thx Sander. Overigens toch best wel grote verschillen tov bv gisteren. De mooie Südstau zoals ik die gisteren beschreef gaat het dan toch een stuk lastiger krijgen. Bij GFS zelfs nauwelijks nog wat van terug te vinden. ECMWF biedt hoop en houvast maar. Al met al toch nog steeds een hoop onzekerheid (afzakkende laag)

 • Johann
  27 november 2020 at 12:25

  Aan zon geen gebrek, elke dag weer Kaiserwetter en een max. aantal zon uren. Nu die sneeuw nog…………. Tact. 7.8°C

 • Johann
  28 november 2020 at 01:01

  Avondmodellen over de gehele linie stuk kouder. Interessant ook het sneeuwlaagje voor de dinsdag. Voor het Oberwallis gaat de aandacht echter met name uit naar de donderdag en vrijdag. EC nog steeds consequent met de inzettende Südstau. Kan in de periode van vrijdag tm zondag dan maar zo 50 tot 100 cm sneeuw gaan vallen (of nog meer). Gezien de nog vrij lange termijn en verschillen tussen o.a. met GFS toch ook nog steeds de nodige onzekerheid. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen………………………. Bijgevoegd nog de EC12 van 22-11 versus 27-11 daaronder prikpunt Brig / Oberwallis

  • Johann
   28 november 2020 at 01:01

   EC12 vanavond

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier