Algemeen: Vandaag hebben de Alpen te maken met een tussenhoog waardoor het droog zal blijven, wel is er vrij veel bewolking. Daarna vanuit het noordwesten kouder en neerslag. Vanaf zondag dan weer neerslag in het zuiden door een ontwikkelend Genua laag.

Gisteren was het wisselend bewolkt, met af en toe ook een opklaring er tussen. Zo ondervond ook Remco Graas die de eerste ski meters van het jaar maakte op de Stubaier Gletsjer. Er ligt zo’n 40 cm sneeuw, dus het is nog wel op de piste blijven. Naast de piste komen de stenen er nog doorheen. Maar dat is ook gewoon heerlijk.

Heerlijk om begin oktober weer op de latten te kunnen staan.
Af en toe wel wat minder zicht, zoals hier op de Daunferner.
Er waren ook enkele opklaringen.
Vandaag lost veel van de aanwezige bewolking op. Tegen de middag trekt er echter wel een uitloper van een zwak warmtefront over wat zorgt voor bewolking. Neerslag wordt er echter niet echt verwacht. Later op de middag zal de zon zich waarschijnlijk ook nog laten zien. In de zuidelijke Alpen is het de hele dag stralend zonnig afgezien van wat hochnebel in de ochtend. Het is vrij zacht met een vorstgrens die ligt rond de 2800-3200 m in het oosten tot 3500-4000 m in het westen.

Prachtig ochtendlicht deze oktober ochtend.
Hogerop bij de Zugspitze ziet het er ook al winters uit deze ochtend.
Mooie ochtend in Sankt Anton am Arlberg met witte toppen en nog groene dalen.
Morgen start de dag na een vrij heldere nacht op de meeste plaatsen met aardig wat zonneschijn. Door een naderend front trekt er in de loop van de dag wel steeds meer hoge dunne bewolking over. Het blijft echter grotendeels droog. Pas tegen de avond kan er vanuit het noordwesten wat neerslag binnentrekken in de Zwitserse Alpen. Elders blijft het overwegend droog. De vorstgrens ligt tussen de 3200 en 3600 m hoogte.

Het blijft morgen meest droog. Tegen de avond misschien wat neerslag in Zwitserland.
Zaterdag trekt het koufront vanuit het noordwesten echt de Alpen binnen en verslechterd het weer en koelt het flink af. Het langs blijft het nog zonnig in de zuidoostelijke Alpen. Door de afkoeling gaat het ook sneeuwen. In eerste instantie rond de 2500 m, maar deze daalt snel tot rond de 1200-1600 m hoogte. In de nacht naar zondag kan deze zelfs nog wat lager uitkomen. Er staat een stevige noordwesten wind in de bergen.

Vanuit het noordwesten trekt een koufront de Alpen binnen die zorgt voor afkoeling en sneeuwval.

Er trekt behoorlijk koudere lucht de Alpen binnen. De vorstgrens ligt veelal rond of net onder de 1500 m hoogte. Dat betekent kans op sneeuw tot zo’n 1000 m!
Zondag gaat het vrij koud verder met op uitgebreide schaal dichte bewolking en sneeuwval. Met name in de oostelijke helft van de Alpen valt er neerslag. De sneeuwvalgrens is vrij laag en ligt in het noorden rond de 1000 m en in het zuiden tussen de 1200 en 1500 m hoogte. Sommige dalen zullen dus helemaal wit gaan kleuren.
Op maandag klaart het in de noordwestelijke Alpen wat op. In het zuidoosten blijft het bewolkter met deels nog neerslag. Het blijft vrij koud met vanaf 1500 m kans op een sneeuwbui.

Sneeuwval t/m maandagochtend. In de hele Alpen wordt er sneeuw verwacht, maar met name in de oostelijke helft is sprake van een dikker pak sneeuw. Hier kan tot 40 cm sneeuw gaan vallen. In het westen maximaal zo’n 15 a 20 cm. Bron: Bergfex.at
Ook de dagen daarna blijft het aan de koele kant voor de tijd van het jaar en valt er steeds weer neerslag met ook zeker sneeuw daarbij. Boven de 2000 m zal het sneeuwdek langzaam aan gaan groeien. Hoe het in detail verder gaat, daarover de komende dagen meer.
(Visited 723 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen – Eerst rustiger, weekend sneeuw tot in de dalen!”

 • Ricardo
  8 oktober 2020 at 11:18

  Heerlijke vooruitzichten 😁

 • Johann
  8 oktober 2020 at 11:25

  Al met al toch ook vandaag in detail en per model ook vandaag nog best veel onzekerheden tav neerslagverdeling en dus sneeuw. Interessant, en zoals ook opgepakt in het weerbreicht, de ontwikkelingen die het ECMWF voor de oostelijke zuidkant. Een apart N-Italië laag gaat dan in de Süd(ost)stau veel neerslag (sneeuw) voor de oostelijke Alpen(zuidkant). Elders beduidend minder tot geen neerslag / sneeuw

  • Johann
   8 oktober 2020 at 11:39

   EC

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!