Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een uitloper van het Azorenhoog behoudt tot het midden van de week zijn invloed op het weer in de Alpen. Het is overwegend zonnig en zacht. Met het wisselen van de maand evolueren we weer naar een onbestendiger en kouder weertype met van het noordwesten de aanvoer van vochtige maritiem polaire luchtmassa’s.

Winter setting(s) in de maak

Gisteren was het opnieuw zeer zacht maar vooral in het noorden door overtrekkende warmtefront bewolking ook minder zonnig. Met het warmtefront en de bewolking was ook de Hochnebel duidelijk minder uitgesproken.

Bewolking Alpennoordkant Fiss. Foto via Twitter Hans Dekkers @HansHDV

In de bergen kon men weer genieten van heerlijke wintersport en sneeuw condities en in het zonnetje en de milde temperaturen was het op de pistes en terrasjes volop genieten.

Blatten – Lötschental Foto via FB Stefanie Jaggi‎Wallis

De komende 3 dagen houdt het Azorenhoog zijn vleugels tot over de Alpen gespreid en verandert er in grote lijnen niet veel aan het rustige en vrij zachte weerbeeld.

Verder zoals we dat zo vaak zien met de winterse hogedruk weer het bekende spelletje met de Hochnebel of mist en in de dalen en het Alpen laagland en volop zon en heerlijke vergezichten (droge lucht) in de bergen. Dinsdag is het aan de oostelijke noordkant meer bewolkt en kan er uit een schampend koufront wat neerslag (sneeuw gaan vallen).

Voor de overige Alpen ook dinsdag nog mooi weer, ik zou zeggen geniet er nog even goed van van want vanaf woensdag gaat de atmosfeer weer uit een heel ander vaatje tappen.

Koufront
Samenhangend met een depressie die in de periode van dinsdag tot donderdag vanaf IJsland komend via de Noordzee naar Polen trekt gaat een eerste (koufront) een veel koudere en ook weer onbestendige weerfase inluiden.

Opkomende frontale neerslag woensdagmiddag 18h00

De frontale neerslag, prefrontaal noordkant opkomende Föhn, zal reeds in de loop van de woensdag vanuit het noordwesten de noordelijke Alpen binnentrekken, in de loop van de nacht op donderdag en donderdag overdag volgt het koufront. Aanvankelijk sneeuwt het vanaf 1200 tot 800 meter,  donderdag dalende sneeuwvalgrens tot 700 a 500 meter.

GFS T850 hPa donderdagochtend 06h00, de koude(re) lucht heeft de Alpen al weer veroverd

In het verdere verloop gaat het onbestendig en koud verder waarbij lagedruk gebiedje en storingen steeds weer neerslag gaan geven. Sneeuwvalgrens meest onder de 1000 meter.

Stormdepressie
Vrijdag en zaterdag wordt het dan even weer spannend met de sneeuwvalgrens omdat in het voorveld van een volgende actieve (storm)depressie een warmte front met een portie zachtere lucht vanaf de Atlantische Oceaan over west en midden Europa gaat uitstromen!

GFS 500 hPa en gronddruk voor vrijdag 12h00, op de Atlantische Oceaan komt het laagje al in beeld, zaterdag om 12h00 ligt het ten noordoosten van Schotland, zondagochtend op de zuidelijke Noordzee (Storm!)

Het is nog even afwachten wat het laag precies gaat doen maar opnieuw zou het weer zeer turbulent kunnen gaan worden met tijdelijk op zaterdag weer flink oplopende sneeuwvalgrens!

GFS T850 hPa met een warmtefront en zachtere lucht voor zaterdag ochtend 09h00

Met een beetje geluk valt het met de neerslag op het warmtefront dan wel mee en blijft het totdat het koufront volgt grotendeels droog. Aan de verzachting lijken we echter op zaterdag niet te ontkomen (GFS / ECMWF)

In de loop van de zaterdagavond en nacht op zondag krijgen we met het koufront te maken, er gaat van het noorden uit weer neerslag vallen en de sneeuwvalgrens daalt weer tot 1200 a 800 meter. Zondag volgt nog koudere polaire lucht met steeds weer sneeuw(buien) tot in de lagere delen en dalen.

Neerslag / sneeuw
Uitgaande van het Arpege weermodel gaat er in de periode van woensdag tot vrijdag weer neerslag (sneeuw) van betekenis vallen. In eerste instantie betreft het de Nordweststau gebieden, op donderdag door toedoen van een apart noord Italië laagje dan vooral ook de zuidoostelijke Alpen. Daar kan het dan ook aanhoudend en intensief gaan sneeuwen.

Arpege sneeuwval cumulatief tot vrijdagochtend

Steeds kouder onder arctisch regime
Zoals het er naar uitziet blijven we in het verdere verloop aan de koude kant van de polaire jet. Tussen hogedruk uitstrekkend vanaf de Azoren , Britse Eilanden tot over Scandinvie gaat in het verder vervolg nog koudere lucht van de pool op vrij directe weg naar het zuiden tot uitstromen.

GFS T850 hPa voor dinsdag 03h00

Bovenstaande scenario wordt vanmorgen door zowel het GFS als ook het ECMWF in grote lijnen berekend en daarmee wordt de overgang naar een onbestendiger en vooral weer kouder weertype steeds waarschijnlijker. Hoe dat allemaal precies zal gaan uitpakken en in welke mate is nog niet geheel duidelijk en aandachtspunt voor de komende dagen.

GFS ensembles prikpunt noordkant (Salzburg)

Ik zou zeggen blijf volgen en mis niets en de komende 2 dagen nog even lekker genieten van het Kaiserwetter.

Tot zover vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis, fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao

Alpenweerman TIP
Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert  – Wereldwijde Weathercard Service

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Lawine gevaar is weliswaar afgenomen maar ook met code ORANJE blijft het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven!

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.244 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier