klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; het was een vrij onbestendige en bewolkte week met soms vrij lage temperaturen. Vandaag en morgen is het ook vrij wisselvallig met zo nu en dan regen of een bui. De zon heeft het nog vrij moeilijk, maar in de loop van zondag krijgt een hogedrukgebied meer grip op het weer. De zon komt er wat vaker aan te pas. Langzaam loopt de temperatuur wat op. In de loop van volgende week gloort er zelfs zomers weer.

Terugblik

Aan het begin van de week trok er een actief koufront over de Alpen waar de sneeuwgrens ook fors onderuit ging. Zelfs tot rond de 1000 meter viel wat sneeuw. Ook de rest van de week was het veelal bewolking wat de klok sloeg met soms flink wat regen.

Bewolking had meestal de overhand deze week.

Soms kwam de zon er ook wel even bij, maar het was slechts een bijrol.

Vannacht schoof een actief onweersfront over de zuidelijke Alpen en dat leverde lokaal heel veel neerslag op en ook sneeuw boven de 2000 meter.

Vandaag trekt dit gebied langzaam via de oostelijke Alpen naar het oosten. Vooral Oostenrijk houdt hier nog lange tijd last van. Daar is het dan veelal bewolkt en regenachtig. Ook in de rest van de Alpen blijft een bui mogelijk en zal de zon er slechts sporadisch doorheen komen. De beste papier zijn nog voor de westelijke Franse Alpen.

Vanochtend om 5 uur lagen de meest actieve buien over de Italiaanse Alpen. Ook het zuidelijke gedeelte van de Zwitserse Alpen kreeg de volle laag.

Het front trekt langzaam naar de Balkan.

Vooral de oostelijke Alpen houden lange tijd last van het frontale systeem. Het westen komt langzaam in betere condities terecht.

Morgen is het weerbeeld, zeker in de ochtend, een stuk droger. De meeste neerslag is weggetrokken, maar in de middag gaan er buien ontstaan. Lokaal kunnen deze weer pittig uitpakken. De nadruk ligt op de zuidelijke delen van de Alpen. Vanuit het westen en noorden breekt steeds vaker de zon als gevolg van een krachtig hogedrukgebied dat zijn invloed uit gaat breiden richting de Alpenregio. De temperatuur loopt daarbij ook geleidelijk wat meer op. In de dalen kan het een graad of 15 worden.

Hogedruk breidt zich meer en meer uit. Fronten kunnen de Alpen niet meer bereiken, maar de onstabiliteit neemt in de loop van de dag wel toe.

Dat resulteert in stevige buien. Vooral de Franse en Italiaanse Alpen krijgen er mee te maken, maar ook elders in de zuidelijke Alpen valt verspreid een (onweers)bui.

Tot middernacht (zondag 17 mei 00:00 uur) valt er lokaal meer dan 100 mm neerslag (het meeste is overigens vannacht gevallen).

Zondag ziet er weerbeeld er in de hele Alpen beter uit. Na wat ochtendgrijs schijnt de zon geregeld. De meeste tijd is het droog, maar een lokale bui is niet uitgesloten. De temperatuur loopt al geleidelijk wat verder op. Lokaal kan het al 20 graden worden en dat is nog maar een opmaat voor de nieuwe week.

Hogedruk breidt zich verder uit over het Europese continent.

Na het weekend trekt het hogedrukgebied naar Denemarken. De stroming komt uiteindelijk uit een zuidoostelijke richting en er zal dan vrij warme lucht naar de Alpen stromen. Bovendien zorgt het hogedrukgebied voor stabiele condities en is het dus aangenaam lenteweer met het Hemelvaartsweekend in aantocht.

Hogedrukgebieden lijken het weer te gaan bepalen vanaf zondag/maandag, maar er zit nog wel wat verschil tussen de grote modellen ECMWF en GFS. EC is wat scheutiger met de zomerse en zonnige oplossingen, terwijl GFS toch wat meer wisselvalligheid laat zien op de lange termijn. We houden het in de gaten en in een nieuwe update gaan we verder op in. Voor nu wensen we jullie een fijn weekend en graag tot de volgende keer.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 264 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer