klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; tussen hoog – Angela – met kern boven de Atlantische Oceaan en laag – Florenz – met kern boven de Baltische Staten liggen de Alpen in een krachtige noordwestelijke hoogtestroming. Na een tijdelijke verzachting op zondag stroomt vandaag achter een koufront weer koudere maar nog steeds zeer vochtige lucht over de Alpen uit.

Vooral vandaag in Nordstau nogmaals veel sneeuw

De zondag stond in het teken van zeer onbestendig en turbulent weer waarbij het vooral in de Nordweststau van de Alpen aanhoudend en intensief sneeuwde. Aanvankelijk bevond de sneeuwvalgrens zich nog in de lagere delen en dalen maar in de loop van de middag steeg deze door het instromen van een portie zachtere lucht naar 800 tot 1200 meter en lokaal aan de noordkant tot 1300 a 1500 meter.

Mocht je gisteren überhaupt de de pistes weten bereiken dan kreeg je te maken met barre en zeer slechte weer en wintersport condities. Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak
Hirschegg, Vorarlberg, Austria today Foto Gian Luca Pulcinelli via severe-weather.EU @severeweatherEU
Gesäuse National Park, Austria via WEATHER/ METEO WORLD @StormchaserUKEU

Ook hier in Termen Oberwallis ging na een hele dag sneeuwval in de avond de sneeuw in smeltende sneeuw en regen over met een temperatuur die tot 1.3 graden opliep. Vannacht steeg het kwik zelfs tot 2.5 graden en met de aanhoudende regen en storm is ee groot deel van de sneeuw die gisteren viel tot vanmorgen weer verdwenen en ingezakt. Hieronder nog een korte impressie van de sneeuw zondag rond het middaguur.

Vanaf circa 1500 meter hoogte bleef alles liggen en zo konden we op Rosswald (1800m) zo’n 40 cm Neuschnee bijschrijven.

Sneeuwwebcam Rosswald (hoogte meetlat 200cm)

Met de noordwestelijke stroming en een krachtige Nordföhn was het in de zuidelijke Alpen droog en ook een heel stuk milder. In de zuidelijke delen steeg het kwik met veel zon tot een graad of 15.

Koufront, nogmaals sneeuw
In de vroege ochtend begon samenhangend met een koufront weer koudere lucht binnen te stromen en begon de sneeuwvalgrens weer te dalen. Ook vandaag gaat het onbestendig en turbulent verder waarbij vooral in de Nordweststau van de Alpen weer het nodige aan sneeuw gaat bijvallen. Tot dinsdagochtend wordt er nogmaals 40 tot 80 cm en lokaal 80 tot 120 cm aan Neuschnee verwacht met als zwaartepunt in de Nordweststau gebieden.

In de loop van de dag neemt in de westelijke (Zwitserse) Alpen de neerslag geleidelijk in activiteit af waarbij het zwaartepunt naar het oosten verplaatst. Dinsdag sneeuwt het aanvankelijk nog langs de noordelijke Oostenrijkse Alpenhoofdkam voordat ook daar in de middag de neerslag er steeds meer uitgaat.

De sneeuwvalgrens zal met het instromen van de koudere lucht weer dalen tot 700 a 500 meter en op 2000 meter daalt het kwik naar -7 tot -12 graden

Radarbeeld 09h00. Via Wetteronline.de

De Alpenzuidkant houdt het met een doorstaande Nordföhn droog en vooral naar het zuiden toe is het zonnig. Met de föhn is het hier ook weer een heel stuk stuk milder.

De weersverbetering hebben we te danken aan een inschuivend tussenhoog. De aangevoerde lucht is niet alleen een heel stuk droger maar wordt zodra de hoogte-as passeert ook een stuk milder. Dit gaan we vooral in de hogere Alpen merken. Voor het sneeuwdek zullen de hogere luchttemperaturen geen grote gevolgen hebben. Immers, de lucht is ook droog en met sterk negatieve dauwpunten zal het sneeuwdek meest in takt blijven. In hoeverre we de zon gaan zien zal mede afhangen van hoe snel eventuele Hochnebel en rest vocht (bewolkigng) zal weten of te lossen.

ECMWF 500 hPa met het tussenhoog op woensdag

Donderdag gaat op nadering van een koufront in de loop van de dag van het noordwesten uit de bewolking weer toenemen gevolgd door weer wat sneeuwval. Het front is niet erg actief en grotere neerslaghoeveelheden worden er niet verwacht.

GFS 500 hPa donderdagochtend met de jet weer tot over de Alpen en de instroom van koudere lucht

Met het instromen van weer koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens van 1200 a 800 meter geleidelijk weer tot in de lagere delen en dalen op de vrijdag.

Kouder
In het weekend en begin volgende week komen zien we een apart hoog naar het noorden toe uitbreiden. Hierdoor draait de hoogtestroming wat meer naar het noordoosten en wordt de polaire jetstream gedwongen helemaal tot de centrale Middellandse Zee af te buigen. Het gevolg is dat we steeds verder in de koude lucht terecht gaan komen.

ECMWF T850 hPa voor zondag 00h00

Rond het midden van de week zien we aan de noordwestflank van een krachtig Azorenhoog een Groenland depressie met zeer koude lucht in zijn bagage via het zeegebied ten zuiden van IJsland richting de Noordzee koersen. Met een naar zuidwest en later weer noordwest draaiende hoogtestroming als ook de inmenging van minder koude en vochtigere luchtmassa’s gaan de sneeuwkansen dan weer sterk toenemen!

ECMWF 500 hPa woensdag 23-01 00h00
ECMWF T850 hPA voor medio volgende week

Opgemerkt dient te worden dat deze ontwikkelingen van het ECMWF model (oper) niet of slechts deels door het GFS wordt ondersteund. We zullen dus nog even moeten afwachten hoe het tegen die tijd precies zal gaan evolueren met het winterweer in de Alpen en grote delen van West Europa. Daarover later meer.

Tot zover vanuit een troosteloos en nat Termen in Oberwallis, op dit moment nog lichte regen bij een temperatuur van 1.7 graden. Ciao

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Meer weer, meer vlogs?! 

Alpenweerman.nl houdt zich bezig met de vele facetten van het weer en klimaat en in het bijzonder het weer en klimaat in de Alpen, de Duitse Middelgebergtes en natuurlijk de Benelux. Wij werken met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer.

We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOU groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen! THX guys

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 2.339 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer