Algemeen: De Alpen bevinden zich momenteel in behoorlijk koude lucht waarbij er vandaag met name in de noordelijke Alpen nog neerslag valt met ook sneeuwval tot zo’n 1600 m hoogte. In het weekend droger met meer zon. Later in de week neemt de onzekerheid weer wat toe.

Gisteren hadden we in de Alpen te maken met op uitgebreide schaal sneeuwval door een südstau waarbij deze ook overgreep naar de noordkant. Het was vrij fris waardoor er op veel plaatsen boven de 1200-1500 m sneeuw is gevallen en deels ook nog wat lager. Bekijk hier de vlog die collega Johann gisteren maakte vanuit de sneeuw.

20201015_162844.jpg
Flink pak sneeuw gevallen gisteren op 1800 m in Rosswald in Zwitserland.
20201015_183141.jpg
Zo’n 14 cm neuschnee kon er worden opgetekend.
Een mooi winters sprookje deze ochtend.

Vandaag is de wind gedraaid naar het noordoosten waardoor met name aan de noordoostkant vandaag neerslag kan gaan vallen met vanaf 1300m – 1600 m ook sneeuw daarbij. Grote hoeveelheden zijn het niet, maar een pak van 5 tot 15 cm is goed mogelijk. Het zuiden heeft te maken met lichte föhn waardoor het hier veel beter weer is. Ook in het westen blijft het droog. De meeste zon is weggelegd voor het zuiden. Het blijft vrij fris met een vorstgrens van rond de 1700 m hoogte.

radarbeeld vanochtend rond 9 uur. Met name in het noorden nog de nodige sneeuwbuien.
Het ziet er behoorlijk winters uit deze morgen in de Alpen.
Er is wel veel bewolking aanwezig boven het besneeuwde landschap. Het lijkt wel januari..
Hier in Lienz heeft het zelf wat gesneeuw tot onder in het dal wat op zo’n 800 m hoogte ligt. Behoorlijk laag voor in oktober.

Zaterdag begint de dag met name in de noordoostelijke Alpen met meer bewolking met hier en daar nog een sneeuwbui vanaf 1200 m. Elders begint het droog en wordt het ook in het noordoosten vanuit het westen droger en vriendelijker weer. Hier kan ook een enkele opklaring voorkomen, maar het noorden en noordoosten houden het meer bewolkt. Elders in het westen en zuiden zal de zon zich meer laten zien. Het blijft ook zaterdag nog vrij fris voor de tijd van het jaar.

Zaterdag bevinden de Alpen zich nog altijd in de vrij frisse lucht met een vorstgrens van tussen de 1500 en 1800 m hoogte.
De komende 2 dagen kunnen er nog de nodige centimeters aan sneeuw bijvallen. Met name in de oostelijke helft van de Alpen.

Zondag neemt dan vanuit het westen de luchtdruk toe en wordt het afgezien van wat nevel en kleine wolkjes een erg mooie dag met veel zonneschijn. Alleen in het noordoosten kunnen in eerste instantie nog wat meer wolken voorkomen, maar in de rest van de Alpen is het een prachtige dag. De temperatuur is nog fris, maar ligt al wat hoger dan de dagen daarvoor.

Zondag schuift er dan een hoge drukgebied boven de Alpen waardoor het droog wordt en de zon zich veel zal laten zien. Ook op de maandag profiteren de Alpen hier nog van.

Maandag hebben de Alpen nog altijd te maken met prachtig zonnig herfstweer door het hoge drukgebied. Er kunnen enkele wolken aanwezig zijn, maar de zon zal zeker de overhand hebben. Prachtig om er op uit te trekken met de witte toppen en mooie herfstkleuren daaronder. Mooie foto’s gegarandeerd! Wederom ligt de temperatuur weer wat hoger als de vorige dag met een vorstgrens die weer richting de 2800 a 3000 m kruipt.

Op dinsdag zet met een zuidelijke stroming de verzachting door in de Alpen. Dit alles wordt veroorzaakt door een groot en krachtig lage drukgebied boven de Golf van Biskaje. Met name in de noordelijke Alpen gaat de temperatuur dan flink in de lift door de südföhn en kan het in de lagere delen ruim 20 graden worden. Heerlijk herfstweer dus. Wel staat er een flinke wind.

Dinsdag wordt er vanuit het zuidwesten warmere lucht aangevoerd wat zorgt voor een Südfohn in de noordelijke Alpen waardoor de temperatuur daar extra omhoog gaat zoals te zien in dit kaartje. Dit zijn de temperaturen op 1500 m hoogte.

Hoe het daarna verder gaat is nog wat onzeker, maar het lijkt erop dat de Alpen weer te maken krijgen met een westelijke stroming met vochtige lucht die dan weer wat warmer en dan weer wat koeler zal zijn. De sneeuwvalgrens zal echter wel beduidend hoger liggen dan de afgelopen dagen.

We gaan het de komende week voor jullie vervolgen. Voor nu alvast een fijn weekend gewenst!

(Visited 585 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen – Eerst nog sneeuw, later meer zon”

 • Johann
  16 oktober 2020 at 09:32

  Mooi bericht Sander. Updatje Rosswald. Is bij zo’n 15 cm gebleven. Volop in de bewolking / Hochnebel nog maar droog, hogerop trekt het zwerk open. Lichte vorst -1.6°C. Blik vanuit de (weer)kamer vanmorgen.

 • Bertil Blaas
  16 oktober 2020 at 11:15

  Dag Sander,

  Mooi weerbericht en pracht foto opnamen.
  effe vraagje: Komt AWM dit najaar nog met een winter prognose ?

  groetjes Bertil.👍👍

  • Sander Engelen
   16 oktober 2020 at 11:18

   Hoi Bertil,

   Dank voor je reactie! Daar wordt momenteel aan gewerkt, dus deze komt er inderdaad nog aan binnenkort.

   Groet,
   Sander

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!