Algemeen: De Alpen bevinden zich momenteel in behoorlijk koude lucht waarbij er vandaag met name in de noordelijke Alpen nog neerslag valt met ook sneeuwval tot zo’n 1600 m hoogte. In het weekend droger met meer zon. Later in de week neemt de onzekerheid weer wat toe.

Gisteren hadden we in de Alpen te maken met op uitgebreide schaal sneeuwval door een südstau waarbij deze ook overgreep naar de noordkant. Het was vrij fris waardoor er op veel plaatsen boven de 1200-1500 m sneeuw is gevallen en deels ook nog wat lager. Bekijk hier de vlog die collega Johann gisteren maakte vanuit de sneeuw.

20201015_162844.jpg
Flink pak sneeuw gevallen gisteren op 1800 m in Rosswald in Zwitserland.
20201015_183141.jpg
Zo’n 14 cm neuschnee kon er worden opgetekend.
Een mooi winters sprookje deze ochtend.

Vandaag is de wind gedraaid naar het noordoosten waardoor met name aan de noordoostkant vandaag neerslag kan gaan vallen met vanaf 1300m – 1600 m ook sneeuw daarbij. Grote hoeveelheden zijn het niet, maar een pak van 5 tot 15 cm is goed mogelijk. Het zuiden heeft te maken met lichte föhn waardoor het hier veel beter weer is. Ook in het westen blijft het droog. De meeste zon is weggelegd voor het zuiden. Het blijft vrij fris met een vorstgrens van rond de 1700 m hoogte.

radarbeeld vanochtend rond 9 uur. Met name in het noorden nog de nodige sneeuwbuien.
Het ziet er behoorlijk winters uit deze morgen in de Alpen.
Er is wel veel bewolking aanwezig boven het besneeuwde landschap. Het lijkt wel januari..
Hier in Lienz heeft het zelf wat gesneeuw tot onder in het dal wat op zo’n 800 m hoogte ligt. Behoorlijk laag voor in oktober.

Zaterdag begint de dag met name in de noordoostelijke Alpen met meer bewolking met hier en daar nog een sneeuwbui vanaf 1200 m. Elders begint het droog en wordt het ook in het noordoosten vanuit het westen droger en vriendelijker weer. Hier kan ook een enkele opklaring voorkomen, maar het noorden en noordoosten houden het meer bewolkt. Elders in het westen en zuiden zal de zon zich meer laten zien. Het blijft ook zaterdag nog vrij fris voor de tijd van het jaar.

Zaterdag bevinden de Alpen zich nog altijd in de vrij frisse lucht met een vorstgrens van tussen de 1500 en 1800 m hoogte.
De komende 2 dagen kunnen er nog de nodige centimeters aan sneeuw bijvallen. Met name in de oostelijke helft van de Alpen.

Zondag neemt dan vanuit het westen de luchtdruk toe en wordt het afgezien van wat nevel en kleine wolkjes een erg mooie dag met veel zonneschijn. Alleen in het noordoosten kunnen in eerste instantie nog wat meer wolken voorkomen, maar in de rest van de Alpen is het een prachtige dag. De temperatuur is nog fris, maar ligt al wat hoger dan de dagen daarvoor.

Zondag schuift er dan een hoge drukgebied boven de Alpen waardoor het droog wordt en de zon zich veel zal laten zien. Ook op de maandag profiteren de Alpen hier nog van.

Maandag hebben de Alpen nog altijd te maken met prachtig zonnig herfstweer door het hoge drukgebied. Er kunnen enkele wolken aanwezig zijn, maar de zon zal zeker de overhand hebben. Prachtig om er op uit te trekken met de witte toppen en mooie herfstkleuren daaronder. Mooie foto’s gegarandeerd! Wederom ligt de temperatuur weer wat hoger als de vorige dag met een vorstgrens die weer richting de 2800 a 3000 m kruipt.

Op dinsdag zet met een zuidelijke stroming de verzachting door in de Alpen. Dit alles wordt veroorzaakt door een groot en krachtig lage drukgebied boven de Golf van Biskaje. Met name in de noordelijke Alpen gaat de temperatuur dan flink in de lift door de südföhn en kan het in de lagere delen ruim 20 graden worden. Heerlijk herfstweer dus. Wel staat er een flinke wind.

Dinsdag wordt er vanuit het zuidwesten warmere lucht aangevoerd wat zorgt voor een Südfohn in de noordelijke Alpen waardoor de temperatuur daar extra omhoog gaat zoals te zien in dit kaartje. Dit zijn de temperaturen op 1500 m hoogte.

Hoe het daarna verder gaat is nog wat onzeker, maar het lijkt erop dat de Alpen weer te maken krijgen met een westelijke stroming met vochtige lucht die dan weer wat warmer en dan weer wat koeler zal zijn. De sneeuwvalgrens zal echter wel beduidend hoger liggen dan de afgelopen dagen.

We gaan het de komende week voor jullie vervolgen. Voor nu alvast een fijn weekend gewenst!

(Visited 566 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen – Eerst nog sneeuw, later meer zon”

 • Johann
  16 oktober 2020 at 09:32

  Mooi bericht Sander. Updatje Rosswald. Is bij zo’n 15 cm gebleven. Volop in de bewolking / Hochnebel nog maar droog, hogerop trekt het zwerk open. Lichte vorst -1.6°C. Blik vanuit de (weer)kamer vanmorgen.

 • Bertil Blaas
  16 oktober 2020 at 11:15

  Dag Sander,

  Mooi weerbericht en pracht foto opnamen.
  effe vraagje: Komt AWM dit najaar nog met een winter prognose ?

  groetjes Bertil.👍👍

  • Sander Engelen
   16 oktober 2020 at 11:18

   Hoi Bertil,

   Dank voor je reactie! Daar wordt momenteel aan gewerkt, dus deze komt er inderdaad nog aan binnenkort.

   Groet,
   Sander

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer